Naleśniki na obiad podałem z nietypowym farszem. Połączenie na medal
Niepozorne naleśniki mogą zmienić się w potrawę o wielu obliczach, w zależności od zestawu, w jakim je podamy. Oto przepis na naleśniki obiadowe – pyszne, sycące i przywodzące na myśl dobrze znane smaki. Jednym słowem: naleśniki ruskie.
Naleśniki ruskie
Farsz, który nazywamy ruskim, zmienił się ostatnio w ukraiński z oczywistych powodów polityczno-kulturowych. Jednak nie ma powodu, by przestać używać tego słowa. Ruskie oznacza tyle, co „pochodzące z Rusi”, co dobitnie świadczy o tym, od jak dawna ten przepis jest z nami.
Farsz ruski występuje głównie w pierogach – pysznym, ale dość czasochłonnym daniu, którym Polska słynie na świecie. Dla przyspieszenia obiadu przygotowujemy dzisiaj ruskie naleśniki – dobrze znane w treści, ale zaskakujące w formie. Takie naleśniki przygotujesz w pół godziny.
W 5 minut robię ciasto, które wygrywa wszystkie nagrody. Jest najlepsze na świecieSzybki obiad
Nie podajemy tutaj przepisu na naleśnikowe ciasto. Każdy ma swój własny i wypróbowany. Jeśli jednak potrzebujesz jakiegoś przepisu, sięgnij po nasz sposób na naleśniki z jogurtem. Poniżej za to przepis na farsz do naleśników ruskich.
Składniki
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu
- 1 mała cebula
- Sól, pieprz, mała szczypta kminku
- Masło klarowane do podsmażenia
Ruski farsz do naleśników
Ziemniaki, a następnie twaróg, przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Odkładamy na miseczkę do lekkiego przestudzenia.
Cebulę, ziemniaki i ser wyrabiamy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Farsz dzielimy na 6-8 porcji i faszerujemy naleśniki, zawijając je w rulony albo w trójkąty. Podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Wypróbuj też przepisy na faszerowaną cukinię i dyniowe kopytka.