Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Naleśniki na obiad podałem z nietypowym farszem. Połączenie na medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.11.2024 22:00

Naleśniki na obiad podałem z nietypowym farszem. Połączenie na medal

naleśniki
Fot. Shutter/Alexandr Noak

Niepozorne naleśniki mogą zmienić się w potrawę o wielu obliczach, w zależności od zestawu, w jakim je podamy. Oto przepis na naleśniki obiadowe – pyszne, sycące i przywodzące na myśl dobrze znane smaki. Jednym słowem: naleśniki ruskie.

Naleśniki ruskie

Farsz, który nazywamy ruskim, zmienił się ostatnio w ukraiński z oczywistych powodów polityczno-kulturowych. Jednak nie ma powodu, by przestać używać tego słowa. Ruskie oznacza tyle, co „pochodzące z Rusi”, co dobitnie świadczy o tym, od jak dawna ten przepis jest z nami.

Farsz ruski występuje głównie w pierogach – pysznym, ale dość czasochłonnym daniu, którym Polska słynie na świecie. Dla przyspieszenia obiadu przygotowujemy dzisiaj ruskie naleśniki – dobrze znane w treści, ale zaskakujące w formie. Takie naleśniki przygotujesz w pół godziny.

naleśniki w rulonach

W 5 minut robię ciasto, które wygrywa wszystkie nagrody. Jest najlepsze na świecie

Szybki obiad

Nie podajemy tutaj przepisu na naleśnikowe ciasto. Każdy ma swój własny i wypróbowany. Jeśli jednak potrzebujesz jakiegoś przepisu, sięgnij po nasz sposób na naleśniki z jogurtem. Poniżej za to przepis na farsz do naleśników ruskich.

Składniki

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 mała cebula
  • Sól, pieprz, mała szczypta kminku
  • Masło klarowane do podsmażenia

Ruski farsz do naleśników

Ziemniaki, a następnie twaróg, przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Odkładamy na miseczkę do lekkiego przestudzenia.

Cebulę, ziemniaki i ser wyrabiamy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Farsz dzielimy na 6-8 porcji i faszerujemy naleśniki, zawijając je w rulony albo w trójkąty. Podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Wypróbuj też przepisy na faszerowaną cukinię i dyniowe kopytka.

zwinięte naleśniki