Smakosze.pl Przepisy Szybkie kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Unikaj 1 błędu, a wyjdą miękkie i delikatne
Canva / Bartosz Luczak

Szybkie kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Unikaj 1 błędu, a wyjdą miękkie i delikatne

8 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zdarzyło się Wam kiedyś jeść niezbyt smaczne kopytka? Twarde i gumowate kluski potrafią zepsuć cały posiłek. Takie kopytka są efektem zbyt dużej ilości mąki dodanej do ziemniaczanego ciasta. Poniżej podpowiadamy, jak prawidłowo dobrać proporcje składników do tego dania.

Domowe kopytka są doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałych z poprzedniego obiadu ziemniaków. Ziemniaczane kluski można podawać na mnóstwo sposobów, dzięki czemu trudno się nimi znudzić. Dopilnuj, aby proporcja mąki do ziemniaków wynosiła 1:3. Dzięki temu kopytka wyjdą zawsze miękkie i apetyczne.

Przepis na idealnie miękkie kopytka

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków (ok. 50 dag, najlepiej z poprzedniego dnia)

  • ok. 1 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Jak przyrządzić delikatne kopytka ziemniaczane?

Ziemniaki na kopytka dokładnie wytłucz i przełóż do miski . Uformuj je w taki sposób, aby tworzyły równomierną, gładką powierzchnię . Następnie przedziel masę na pół i jedną część odłóż na chwilę na bok .

W powstałe miejsce po masie wsyp mąkę pszenną . Mąka powinna idealnie uzupełnić miejsce po usuniętych ugotowanych kartoflach. Następnie włóż z powrotem wyjęte ziemniaki, dodaj do całości 3 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko oraz szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto na kopytka, aż będzie gładkie i elastyczne .

Ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj długi walec . Nożem odkrawaj kawałki ciasta, fromując w ten sposób kluski.

Kopytka gotuj we wrzącej, osolonej wodzie . Wyławiaj je po ok. 3-4 minutach od momentu wypłynięcia. Kopytka podawaj z okrasą z boczk u lub jako dodatek do dania głównego . Ugotowane kopytka wspaniale smakują również następnego dnia po odsmażeniu na patelni . Zapiekanka z kopytkami i mięsem to wspaniały sposób na prosty obiad . Czy znasz patent na pyszne kopytka bez użycia ziemniaków ?

Canva / alicjane
Canva / alicjane

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy