Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jakubiak nie robi kopytek z ziemniaków. Używa niezwykle aromatycznego składnika

Jakubiak nie robi kopytek z ziemniaków. Używa niezwykle aromatycznego składnika

Kopytka z bryndzy Tomasza Jakubiaka
canva/PingPongCat; Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Delikatne kopytka skuszą niejednego smakosza. Tomasz Jakubiak zaproponował przygotowanie ich z bryndzy. Smakowitego sera używa nie w charakterze dodatku, lecz zamiast ziemniaków. Kluski wychodzą kremowe i smakowite. Spróbujecie?

Proste i wyjątkowo smaczne kopytka z bryndzy będą idealnym dodatkiem do niejednego obiadu. Doskonale sprawdzą się też jako samodzielne danie w towarzystwie warzyw czy grzybów. Receptura Jakubiaka jest prosta — z pewnością was zachwyci.

Przepis na kopytka z bryndzy Tomasza Jakubiaka

Składniki:

  • 25 dag bryndzy

  • 25 dag mąki pszennej

  • 1 małe jajko

  • 1 łyżeczka majeranku świeżego lub suszonego

  • sól

Jak zrobić kopytka z bryndzy? Przepis Jakubiaka jest niezawodny

Bryndzę przekładamy do miski, rozdrabniamy ją i łączymy z jajkiem. Dodajemy posiekany majeranek oraz przesianą przez sito mąkę pszenną. Zagniatamy ciasto na kopytka.

Gdy będzie jednolite, a jednocześnie wciąż będzie się lekko przyklejało do dłoni, formujemy z niego niezbyt grube wałeczki. Każdy z nich kroimy na kluski o szerokości około 1,5 cm.

Kopytka gotujemy wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy do mięs lub z sosami np. z grzybowym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na inne kluski. Polecamy jesienne kopytka z dyni. Będą świetne także na słodko. Spróbujecie także smacznych i kultowych szarych kluch.

Kopytka są pyszne także na słodko
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: