Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykła zapiekanka z kopytkami i mięsem mielonym. Ideał na jesień

Niezwykła zapiekanka z kopytkami i mięsem mielonym. Ideał na jesień

Zapiekanka z kopytkami i mięsem mielonym
canva/mikafotostok

Zapiekanka jest daniem, które z powodzeniem sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Dzisiaj proponujemy wam prosty przysmak na bazie ziemniaczanych kopytek z dodatkiem mięsa mielonego i sera. Przepis nie jest skomplikowany, a bliscy z pewnością zjedzą ze smakiem. Spróbujecie?

Prosta zapiekanka na bazie kopytek sprawdzi się, jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale nie tylko. Sycący mączny rarytas doskonale pasuje do sosu pomidorowego z dodatkiem mięsa mielonego. Całość przykryta będzie pyszną pierzynką z sera. Skusicie się?

Przepis na pyszną zapiekankę z kopytek i mięsa mielonego

Składniki:

  • kopytka ziemniaczane z 1 kg ziemniaków

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 400 g przecieru pomidorowego, najlepiej ziołowego

  • około 300 g startego sera żółtego lub duża kulka mozzarelli

  • 2 średnie cebule

  • 3-4 ząbki czosnku

  • oregano i bazylia w ilości do smaku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić zapiekankę z kopytek i mięsa mielonego? Prosty przepis na tani obiad

Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy warzywo. Gdy już naczynie zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wlewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy całość na średnim ogniu przez 5 minut.

Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone. Gdy się zrumieni, przenosimy do niego zredukowany sos. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. W natłuszczonym delikatnie naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kopytek i zalewamy ją połową sosu.

Posypujemy serem, po czym powtarzamy czynności. Warto na wierzch zachować nieco więcej sera, choć nie jest to konieczne. Pieczemy przez 15-20 minut. Zapiekankę wyjmujemy z pieca, gdy aż ser się stopi i lekko przyrumieni. Podajemy na ciepło z delikatną sałatką. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zapiekanki. Spróbujecie koniecznie ziemniaczanego przysmaku z warzywami i drobiem. Być może skusi was również prosty patent na makaronowy specjał z pieczarkami i serem żółtym.

Zapiekanka na bazie kopytek z sosem pomidorowym jest pyszna
canva/Casiana Malaia's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: