Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą
Tarta z budyniem, porzeczkami i bezą
Chrupiący spód wypełniony czekoladowym nadzieniem budyniowym i porzeczkami zwieńczony lekką jak chmurką bezą. Zapierający dech w piersiach deser na każdą okazję.
Wszystkie składniki tej tarty - maślany spód z kruchego ciasta, kremowe nadzienie z budyniu czekoladowego, mus porzeczkowy i eterycznie lekką i słodką bezę można łączyć w wielu innych dekadenckich deserach. Kruchy spód możesz wypełnić masą sernikową z owocami lub czekoladą, kremowe nadzienie możesz podać jako osobny deser ze słonymi ciasteczkami, mus porzeczkowy pasuje nie tylko do słodkości, lecz także do pieczonych mięs, a beza, oczywiście, pasuje do wszystkiego!
Tartę z budyniem, porzeczkami i bezą najlepiej przygotować w okresie letnim, kiedy porzeczki są dostępne w niemal każdym sklepie. Możesz też zamrozić porzeczki i umilać sobie wieczory tą przepyszną tartą o każdej porze roku.
Wybór formy do tarty
Tartę możesz upiec w formie prostokątnej w rozmiarze 35 cm x 10 cm, lub w okrągłej formie o średnicy około 24 cm. W tym przepisie niezbędne będą 2 takie same formy, jedna do przygotowania kruchego spodu, druga do upieczenia bezy.
Przepis na tartę z budyniem, porzeczkami i bezą
Składniki na kruchy spód tarty:
-
4 łyżki - 56g masła w temperaturze pokojowej
-
3 łyżki cukru
-
1 żółtko jajka
-
120g mąki pszennej
-
1/2 łyżeczki soli
Składniki na mus porzeczkowy:
-
250 gramów czarnej lub czerwonej porzeczki
-
50 gramów cukru pudru
-
3 łyżki wody
Składniki na budyniowe nadzienie i bezę:
-
45 g gorzkiej czekolady (o minimalnej zawartości kakao 70%)
-
2 jajka, oddzielone żółtka od białek
-
3 łyżki skrobi kukurydzianej
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
1/2 łyżeczki soli
-
200 g cukru pudru
-
450 g pełnego mleka
-
1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Kruchy spód tarty
-
Aby zrobić kruchy spód, włącz i rozgrzej piekarnik do 190 ° C.
-
Do średniej wielkości miski przesiej mąkę wymieszaj ją z solą i cukrem.
-
Dodaj masło ogrzane do temperatury pokojowej oraz żółtko i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.W tym celu użyj miksera, albo robota planetarnego.Uformuj z ciasta kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 45 minut.
-
Następnie wyłóż formę do pieczenia (prostokątną o wymiarach 10 cm x 35 cm lub okrągłą o średnicy około 24 cm) kruchym ciastem.
-
Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez 20 minut lub do uzyskania lekko złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i ostudź podczas przygotowywania nadzienia.
mus porzeczkowy
-
Oddziel za pomocą widelca owoce od ogonków. Kilka gałązek zachowaj w całości do dekoracji gotowego ciasta.
-
W małym rondelku wymieszaj czarne lub czerwone porzeczki, wodę i cukier i gotuj na wolnym ogniu.
-
Duś, aż owoce zmiękną i puszczą sok, od czasu do czasu mieszając, przez około 5-7 minut.
-
Zmniejsz ogień do minimum i zredukuj płyn o 1/3 objętości.
-
Zmiksuj na mus za pomocą blendera ręcznego. Jeśli chcesz uzyskać idealnie gładką strukturę, możesz przecisnąć owocowy mus przez sito.
**Nadzienie budyniowe
**
-
Aby przyrządzić budyniowe nadzienie wymieszaj w rondelku skrobię kukurydzianą, 3/4 szklanki cukru i sól.
-
Bardzo powoli wlewaj mleko energicznie mieszając, tak by nie powstały grudki
-
Zetrzyj czekoladę na tarce o małych oczkach, po czym dodaj ją do płynu.
-
Doprowadź do wrzenia trzymając rondel na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia czekolady.
-
Następnie gotuj, aż mieszanina zgęstnieje, i kontynuuj jeszcze przez 1 minutę.
-
W średniej wielkości misce lekko ubij 2 żółtka.
-
Bardzo powoli wlej1/2 szklanki gorącej mieszanki do żółtek, ciągle ubijając.
-
Dodaj mieszaninę jajek z powrotem do rondla z resztą gorących składników, ciągle energicznie ubijając.
-
Gotuj, cały czas mieszając, jeszcze przez 1 minutę.
-
Zdejmij z ognia i wymieszaj z masłem i wanilią. Odstaw na bok i poczekaj, aż budyń całkowicie ostygnie.
Beza
-
Włącz i rozgrzej piekarnik do 100 ° C.
-
Papierem do pieczenia wyłóż spód blachy o takich samych wymiarach, jak forma, w której pieczony był spód tarty. Dodatkowo nasmaruj papier masłem.
-
Aby zrobić bezę ubij 2 białka jaj na dużych obrotach, aż powstanie sztywna pianka.
-
Powoli i partiami, najlepiej po łyżce, dodaj pozostałą 1/4 szklanki cukru pudru i dalej ubijaj, aż utworzy się sztywna, błyszcząca piana.
-
Natychmiast po przygotowaniu piany wyłóż ją na blachę, lekko wygładź powierzchnię i piecz w piekarniku przez 100 minut.
-
Po tym czasie zostaw bezę w piekarniku, do całkowitego wystudzenia piekarnika (na co najmniej kilka godzin).
-
Wyjmij bezę i przejdź do ostatniego kroku
Połączenie składników tarty
-
Wlej nadzienie budyniowe do wystudzonego kruchego spodu.
-
Następnie nałóż mus porzeczkowy na nadzienie budyniowe.
-
Na wierzch przełóż gotową bezę.
-
Udekoruj pozostałymi gałązkami porzeczki.
-
Krój i podawaj.