Tarta z kremem mascarpone, przepis na wytworny deser
Tarta na wiele sposobów.
Kruchą tartę przyrządzić można na wytrawnie lub słodko – do wyboru mamy tartę deserową i tzw. quiche czyli francuska tarta z wytrawnym nadzieniem. Nieodzownym elementem quiche jest sos jajeczno-śmietanowy, którym zalewamy składniki. Podobnie – nieodzownym elementem tarty na słodko jest masa z serka mascarpone. Dowiedz się jak w kilku prostych krokach przygotować własną tartę z kremem mascarpone, która zachwyci każdego!
Mascarpone – mleczny skarb Italii
Mascarpone, serek znany chyba wszystkim, pochodzi z północnych Włoch. Jego cechą charakterystyczną, odróżniającą od innych serów, jest fakt, że robiony jest ze śmietanki, a nie mleka. Ten włoski ser przypomina konsystencją gładki krem, w smaku słodki i śmietankowy. I oczywiście, pyszny. Używany raczej do deserów. W niniejszym przepisie podam kilka tricków, jak uczynić naszą tartę z kremem mascarpone niczym z najmodniejszych kawiarni.
Tarta z cytrynowym kremem mascarpone i bezą
Lista zakupów:
Tarta:180 g mąki2 łyżki cukru pudrumasło, pół kostkisól1 średnie żółtko
Krem: 250 g mascarpone2 jajka60 g cukrusok z 2 cytryn i skórka z cytrynycukier puder
Beza: Kupić gotowe małe bezy w cukierni lub
2 białka1/3 szklanki cukruszczypta
Sposób przygotowania:
Zaczniemy od mini bez, ponieważ muszą być gotowe, gdy skończymy nasza tartę z cytrynowym kremem mascarpone. Warto mieć zawsze kilka bezików na zapas schowanym w spiżarce – długo zachowują świeżość.
Świeże jaja rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka. Żółtka mogą przydać nam się do czegoś innego, np. pysznego sosu aioli. Do dwóch białek dodać troszkę soli i zacząć ubijać je mikserem na średnich obrotach. Później można zmienić obroty na szybkie. W ten sposób ubijamy około 3 minut. Do sztywnego białka dodawać cukier i dalej miksować, aż cukier połączy się z ubitym białkiem. Krem białkowy najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 5 mm. Rękawem rozłożyć bezy równomiernie na blaszce, z odstępem od siebie, żeby mogły wyrosnąć.Piekarnik ustawić na 120* i włożyć blaszkę z bezami. Bezy trzymać w piekarniku około 90 minut, aż do kompletnego „wysuszenia”. Tak przygotowane bezy ostudzić.
Składniki na tartę umieścić w misce i połączyć ręcznie. Uformowac z nich kulę, owinąć w folię i umieścić w lodówce na ok. 30 minut.
Specjalną foremkę do tart „oblepić” naszym kruchym ciastem i wyrównać. Podpiec, najlepiej pod warstwą grochu na papierze do pieczenia, przez około 30 minut w temperaturze 180*. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia.
Jajka z cukrem zmiksować mikserem na puszystą pianę. Po chwili do miski miksera dodajemy mascaprone, zmniejszając nieco obroty. Do masy dodajemy sok z cytryny oraz nieco skórki cytrynowej. Całość jeszcze trochę miksujemy. Tak przygotowany krem wylewamy na spód tarty i umieszczamy ponownie w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180* na około 20 minut.
Wyciągamy tartę z piekarnika i studzimy. Zdobimy mini-bezikami i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Tarta z kremem mascarpone i malinami
(listę zakupów i przepis na tartę dokładnie taki sam, jak w przypadku tarty z kremem cytrynowym)
Lista zakupów na krem: 200 g mascarponebudyń waniliowy4 łyżki cukru pudru300 ml mleka
Dodatki: Pół kilograma malinMięta do dekoracji
Do garnka wlewamy ok. 250 ml mleka 3.2% i wsypać opakowanie budyniu waniliowego. Ugotuj budyń szybko mieszając. Powinien wyjść bardzo gęsty. Gotowy budyń pozostawić do przestudzenia.Po przestygnięciu budyniu, połączyć go z serkiem mascarpone i zmiksować, dodając cukru pudru. Krem umieścić na spodzie przygotowanym wcześniej wg. przepisu powyżej i wyrównać. Na tak przygotowanej tarcie równomiernie ułożyć maliny. Tak przygotowaną tartę z owocami podpiec w piekarniku jeszcze około 5 minut, krem będzie miał wtedy lepszą konsystencję. Po wyjęciu można udekorować miętą. Smacznego!