Tort bananowy z masą budyniową
pixabay.com

Tort bananowy z masą budyniową i ciasteczkami

Tort bananowy z masą budyniową to pyszny deser idealny na każdą uroczystość. Połączenie bananów z pysznymi ciasteczkami z kremem, masą budyniową przełamane delikatnym smakiem herbaty i cytryny sprawia, że tort nie jest bardzo słodki. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis w swojej kuchni!

Tort bananowy z masą budyniową - składniki

Biszkopt:

  • 7 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej.


Przełożenie:

  • 4 banany,
  • wyciśnięty sok z cytryny.


Krem budyniowy:

  • 5 żółtek,
  • 150 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie (60 g) budyniu o smaku bananowym lub śmietankowym.

Nasączenie

  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mocnej zaparzonej czarnej herbaty (ostudzonej),
  • 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny.


Wierzch i boki

  • 400 - 600 g schłodzonej śmietany kremowej 36%,
  • 2 łyżki cukru,
  • 135 g ciasteczek czekoladowych z białym kremem (typu Oreo).


Tort bananowy z masą budyniową - sposób przygotowania

Biszkopt


Przygotowujemy dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Kakao mieszamy razem z mąką i posiekaną na drobno czekoladą. Piekarnik nastawiamy na góra-dół (bez termoobiegu) i nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na średnich obrotach, aż się spienią (przez około dwie minuty). Następnie zwiększamy obroty i ubijamy stopniowo, dodając po łyżce cukru. Ubijamy całość na wysokich obrotach jeszcze przez kilka minut do sztywności białek. Następnie dodajemy po jednym żółtku jajka do momentu, aż masa stanie się puszysta.

Stopniowo dodajemy kakao połączone z mąką i miksujemy na niskich obrotach.

Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut (lub do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.


Krem budyniowy


Gotujemy budyń - do garnuszka wsypujemy proszek budyniowy, cukier, żółtka i mieszamy. Dodajemy mleko cały czas mieszając. Na średnim ogniu podgrzewamy, aż masa stanie się gęsta i powstanie z niej budyń. Cały czas mieszamy, aby uniknąć grudek. Masę przekładamy do miski szklanej lub plastikowej, na wierzch kładziemy folię spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce do wystudzenia.

Masło kroimy w kostkę i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Gdy masło stanie się miękkie, przekładamy je do miski i miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej, ostudzony budyń (stopniowo, po łyżce) miksując za każdym razem na gładką masę.


Nasączenie i przełożenie


Do nasączenia zaparzamy mocną herbatę, dodajemy sok z cytryny i cukier, studzimy do zimna. Biszkopt kroimy na 3 części wzdłuż. Podstawę tortu bananowego układamy na paterze, skrapiamy ostudzoną herbatą i rozsmarowujemy ¼ przygotowanej masy budyniowej.

Na masę układamy plasterki banana skropione sokiem z cytryny, następnie smarujemy je 1/4 masy budyniowej. Na banany kładziemy kolejny krążek biszkoptu i powtarzamy czynności: 1/2 szklanki herbaty do nasączenia i reszta masy budyniowej oraz bananów. Przykrywamy ostatnim biszkoptem nasączonym resztą herbaty.


Wierzch i boki


W misce ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Smarujemy wierzch i boki tortu. Całe ciastka (typu Oreo lub podobne) kruszymy tłuczkiem w misce. Boki tortu obkładamy pokruszonymi ciastkami. Przygotowany tort bananowy z masą budyniową wstawiamy do lodówki. Wierzch można udekorować dowolnie, np. plasterkami banana i ciastkami.

Następny artykuł