Tort banofee
Jak przygotować tort banofee?
Składniki:
-
biszkopt
-
7 jajek
-
1 szklanka cukru
-
1 ¼ szklanki mąki tortowej
-
⅓ szklanki kakao
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
-
500 g serka mascarpone
-
400 g masy kajmakowej
-
3 banany
-
sok z ½ cytryny
-
malibu, aperol lub czarna herbata z cytryną z dodatkiem 4 łyżeczek wódki
Dekoracja na torcie
-
500 ml śmietany 30%
-
2 łyżki cukru wanilinowego
-
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
biszkopt:
-
Przygotować tortownicę o średnicy ok.26cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C
-
Żółtka oddzielić od białek, następnie białka wlać do miski i ubijać przez mniej więcej 2 minuty, aż białka będą prawie sztywne, stopniowo dodawać do nich cukier cały czas mieszając na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Kolejno, do piany powoli dodać żółtka cały czas ubijając na wolnych obrotach.
-
Przygotować dużą miskę, przesiać do niej przez sito mąkę pszenną wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, tak aby pozbyć się grudek.
-
Do piany powoli i stopniowo dodać mieszankę z mąką, mieszając na najmniejszych obrotach miksera lub ręcznie łyżką za każdym razem po dodaniu.
-
Tak przygotowaną masę wlać do formy i rozprowadzić równomiernie.
-
Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut (drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe).
-
Po upłynięciu czasu pieczenia od razu wyjąć ciasto z piekarnika, odwrócić do góry dnem i wystudzić.
nasączenie:
-
Po ostudzeniu ciasta przekroić go poziomo na 3 równe części. Dolną część położyć na paterze, na której chcemy podawać tort i skropić 6 łyżeczkami alkoholu (bądź herbaty) wybranego przez nas do nasączenia
krem:
-
Serek mascarpone wsadzić do miski, dodać kajmak i ubijać mikserem przez około 3 minuty do czasu aż objętość kremu widocznie się zwiększy, a krem stanie się puszysty. Krem będzie trzeba podzielić na dwie porcje.
-
Połowę jednej porcję kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie, następnie obieramy banany, kroimy na plasterki i część z nich układamy na kremie i skrapiamy sokiem z cytryny.
-
Następnie wykładamy na banany 2 połowę z jednej porcji kremu i przykrywamy drugim blatem. Czynność powtarzamy w ten sam sposób, a na wierzchu kładziemy trzeci, ostatni blat i również nasączamy go wybranym alkoholem.
dekoracja na torcie
-
Śmietanę wlać do miski (ważne by była bardzo zimna, wtedy lepiej się ubije), a następnie dodać do niej cukier wanilinowy, całość ubić na gładką masę. Powstałą masą obłożyć równomiernie cały tort.
-
Zetrzeć czekoladę na tarce na małych oczkach, a następnie obłożyć nią cały tort
Przed podaniem Tort Banofee schłodzić przez około 3h, tak aby wszystkie składniki się przegryzły, a tort był zwarty. Tort banofee ze względu na swój skład powinno się przechowywać w lodówce, by nie doszło do rozpuszczenia się kremu ani zewnętrznej śmietanowej warstwy. Ciasto to należy do bardzo słodkich, najpewniej jeden jego kawałek wystarczy, by zaspokoić głód na cukier. Z pewnością jednak ani Ty, ani domownicy nie pożałujecie jego skosztowania.
Jeśli jednak nie jesteście fanami aż tak słodkich ciast, by zrównoważyć słodycz na krem możesz dodać też konfiturę z czarnej porzeczki lub świeże owoce ułożyć na górnej części tortu. Kwaskowy posmak dobrze zadziała na ciasto. Jeśli lubisz kawowy posmak w cieście i chcesz uniknąć użycia alkoholu, zamiast niego do nasączenia biszkoptu możesz użyć też ostudzonej, czarnej kawy. Tort oprócz wiórek czekoladowych można również z wierzchu udekorować cienkimi plasterkami banana skropionymi lekko sokiem z cytryny, by zapobiec ich utracie koloru.
A czy Wam zdarza się robić tort na zwykły weekend z rodziną, czy raczej zostawiacie tę możliwość tylko na specjalne okazje? Jeśli chodzi o ciasta z dodatkiem owoców, banany nie są aż tak popularne. Kiedyś był słynny kopiec kreta, dziś zewsząd słyszy się o bananowym chlebku, może Wy znacie przepis na jeszcze inne ciasto z dodatkiem bananów, za którym przepadacie?
undefinedundefinedundefinedundefinedundefined