Smakosze.pl Przepisy Tort banofee
pixabay.com

Tort banofee

5 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Jak przygotować tort banofee?

Składniki:

  • biszkopt

  • 7 jajek

  • 1 szklanka cukru

  • 1 ¼ szklanki mąki tortowej

  • ⅓ szklanki kakao

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 500 g serka mascarpone

  • 400 g masy kajmakowej

  • 3 banany

  • sok z ½ cytryny

  • malibu, aperol lub czarna herbata z cytryną z dodatkiem 4 łyżeczek wódki

Dekoracja na torcie

  • 500 ml śmietany 30%

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

biszkopt:

  • Przygotować tortownicę o średnicy ok.26cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C

  • Żółtka oddzielić od białek, następnie białka wlać do miski i ubijać przez mniej więcej 2 minuty, aż białka będą prawie sztywne, stopniowo dodawać do nich cukier cały czas mieszając na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Kolejno, do piany powoli dodać żółtka cały czas ubijając na wolnych obrotach.

  • Przygotować dużą miskę, przesiać do niej przez sito mąkę pszenną wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, tak aby pozbyć się grudek.

  • Do piany powoli i stopniowo dodać mieszankę z mąką, mieszając na najmniejszych obrotach miksera lub ręcznie łyżką za każdym razem po dodaniu.

  • Tak przygotowaną masę wlać do formy i rozprowadzić równomiernie.

  • Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut (drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe).

  • Po upłynięciu czasu pieczenia od razu wyjąć ciasto z piekarnika, odwrócić do góry dnem i wystudzić.

nasączenie:

  • Po ostudzeniu ciasta przekroić go poziomo na 3 równe części. Dolną część położyć na paterze, na której chcemy podawać tort i skropić 6 łyżeczkami alkoholu (bądź herbaty) wybranego przez nas do nasączenia

krem:

  • Serek mascarpone wsadzić do miski, dodać kajmak i ubijać mikserem przez około 3 minuty do czasu aż objętość kremu widocznie się zwiększy, a krem stanie się puszysty. Krem będzie trzeba podzielić na dwie porcje.

  • Połowę jednej porcję kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie, następnie obieramy banany, kroimy na plasterki i część z nich układamy na kremie i skrapiamy sokiem z cytryny.

  • Następnie wykładamy na banany 2 połowę z jednej porcji kremu i przykrywamy drugim blatem. Czynność powtarzamy w ten sam sposób, a na wierzchu kładziemy trzeci, ostatni blat i również nasączamy go wybranym alkoholem.

dekoracja na torcie

  • Śmietanę wlać do miski (ważne by była bardzo zimna, wtedy lepiej się ubije), a następnie dodać do niej cukier wanilinowy, całość ubić na gładką masę. Powstałą masą obłożyć równomiernie cały tort.

  • Zetrzeć czekoladę na tarce na małych oczkach, a następnie obłożyć nią cały tort

Przed podaniem Tort Banofee schłodzić przez około 3h, tak aby wszystkie składniki się przegryzły, a tort był zwarty. Tort banofee ze względu na swój skład powinno się przechowywać w lodówce, by nie doszło do rozpuszczenia się kremu ani zewnętrznej śmietanowej warstwy. Ciasto to należy do bardzo słodkich, najpewniej jeden jego kawałek wystarczy, by zaspokoić głód na cukier. Z pewnością jednak ani Ty, ani domownicy nie pożałujecie jego skosztowania.

Jeśli jednak nie jesteście fanami aż tak słodkich ciast, by zrównoważyć słodycz na krem możesz dodać też konfiturę z czarnej porzeczki lub świeże owoce ułożyć na górnej części tortu. Kwaskowy posmak dobrze zadziała na ciasto. Jeśli lubisz kawowy posmak w cieście i chcesz uniknąć użycia alkoholu, zamiast niego do nasączenia biszkoptu możesz użyć też ostudzonej, czarnej kawy. Tort oprócz wiórek czekoladowych można również z wierzchu udekorować cienkimi plasterkami banana skropionymi lekko sokiem z cytryny, by zapobiec ich utracie koloru.

A czy Wam zdarza się robić tort na zwykły weekend z rodziną, czy raczej zostawiacie tę możliwość tylko na specjalne okazje? Jeśli chodzi o ciasta z dodatkiem owoców, banany nie są aż tak popularne. Kiedyś był słynny kopiec kreta, dziś zewsząd słyszy się o bananowym chlebku, może Wy znacie przepis na jeszcze inne ciasto z dodatkiem bananów, za którym przepadacie?

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy