Tort chałwowy
Dzięki temu, że chałwa dostępna jest w naprawdę wielu wersjach smakowych, możemy dowolnie dobierać je do tortu, zgodnie ze swoimi upodobaniami. Doskonale sprawdzi się zarówno chałwa waniliowa (którą stosujemy w tym przepisie), jak i chałwa czekoladowa czy też pistacjowa.
Składniki na ciasto:
-
70 gramów mąki pszennej
-
70 gramów mąki ziemniaczanej
-
100 gramów cukru pudru
-
4 jajka.
Składniki na masę:
-
1½ łyżki stołowej mąki pszennej
-
1½ łyżki stołowej mąki ziemniaczanej
-
½ szklanki cukru
-
250 gramów chałwy waniliowej
-
1 żółtko
-
500 mililitrów mleka
-
200 gramów masła.
Składniki na nasączenie:
-
250 mililitrów czarnej kawy
-
5 łyżek rumu.
Dodatkowo:
-
½ słoika dżemu porzeczkowego.
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem, który warto zrobić już na samym początku, zanim zaczniemy faktycznie przygotowywać tort chałwowy, jest nastawienie piekarnika. Powinien nagrzać się do 180 stopni, aby tort prawidłowo się upiekł. Możemy również od razu przygotować formę do pieczenia. Należy wyłożyć ją papierem do pieczenia, aby ciasto nie przywarło bezpośrednio do formy.
Warto również wcześniej wyjąć jajka z lodówki, ponieważ najlepiej, jeśli będą miały temperaturę pokojową.
Gdy jajka się ogrzeją, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy razem z połową cukru pudru. Robimy to do momentu, w którym powstanie puszysta masa. Powinno to potrwać kilka minut.
W drugiej misce ubijamy natomiast białka. W trakcie ubijania dodajemy drugą część cukru pudru. Ubijanie powinno zająć nam, podobnie jak w przypadku żółtek, także kilka minut. Białka w połączeniu z cukrem powinny utworzyć lśniącą i bardzo sztywną pianę. Jeśli chcemy sprawdzić stan piany, możemy przechylić miskę – jeżeli piana pozostanie na miejscu, wówczas oznacza to, że została ubita we właściwy sposób.
Do trzeciej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Oba rodzaje mąki dokładnie ze sobą mieszamy.
Do miski z żółtkami dodajemy białka. Należy robić to bardzo delikatnie, aby piana nie opadła. Nie miksujemy żółtek i białek razem, jedynie mieszamy je przy pomocy większej łyżki.
Kolejny krok stanowi połączenie jajek z mąkami. W tym celu wsypujemy 1/3 mieszaniny z mąk do miski z jajkami. Delikatnie mieszamy. Proces powtarzamy z pozostałymi dwoma częściami mąk.
Masę trzeba mieszać bardzo ostrożnie, jednak na tyle skutecznie, aby stała się gładka i jednolita. Nie powinna mieć grudek.
Kiedy masa będzie gotowa, wylewamy ją do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto w piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Podczas gdy spód naszego tortu będzie stygł, możemy przystąpić do przygotowania warstwy chałwowej. W tym celu odlewamy od całości mleka 2/3 szklanki. Wlewamy do miski. Przesiewamy do niej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Następnie dodajemy także cukier i żółtko.
Pozostałe mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zacznie kipieć, szybko wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia i od razu po tym zdejmujemy z ognia.
Masę budyniową pozostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie ubijamy masło. Należy to robić przez około 5 minut. Masło powinno być bardzo puszyste. Kiedy tak się stanie, trzeba dodać do niego przygotowaną wcześniej masę budyniową. Robimy to stopniowo, cały czas miksując.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, możemy dodać do nich pokrojoną na mniejsze kawałki chałwę. Całość miksujemy aż masa stanie się jednolita.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kawy. Kawa przyda nam się do nasączenia ciasta. W tym celu parzymy mocną kawę (może być z 2-3 łyżeczek). Do zaparzonej kawy dodajemy rum. Oba składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy, aby wystygły.
Kiedy kawa będzie stygła, możemy przygotować ciasto do nasączania. Przecinamy je więc w dwóch miejscach, tak, aby powstały 3 równe blaty.
Pierwszy blat kładziemy na płaskiej powierzchni, najlepiej na paterze, na której nasz tort chałwowy będzie finalnie podawany. Ciasto nasączamy 1/3 mieszanki kawy i rumu. Nasączoną warstwę ciasta przykrywamy 1/3 masy chałwowej.
Na masie kładziemy drugi blat ciasta. Nasączamy go kawą i przykrywamy 1 warstwą dżemu porzeczkowego. Na dżemie rozsmarowujemy 1/3 masy chałwowej.
Masę przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Jego również nasączamy kawą zmieszaną z rumem. Cały tort smarujemy pozostałą częścią masy chałwowej.
Nasz tort chałwowy wstawiamy na kilka lub kilkanaście godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Podajemy schłodzony. Później również przechowujemy w lodówce.
Smacznego!