Tort gianduia - orzechowo-czekoladowy deser
Tort gianduia - składniki
Ciasto:
-
5 dużych jajek,
-
170 g orzechów laskowych,
-
170 g ciemnej czekolady,
-
170 g masła,
-
2 łyżki likieru amaretto,
-
170 g drobnego cukru.
Krem:
-
10 g masła,
-
60 g orzechów laskowych,
-
100 g mlecznej czekolady.
Dekoracje:
-
50 g orzechów laskowych
undefined
Tort gianduia - sposób przygotowania
Obierz i upraż wszystkie orzechy laskowe. Wyłóż spód blachy do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj boki masłem. Przyklej papier do pieczenia również do boków posmarowanych masłem.
Drobno zmiel orzechy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło do czekolady i wymieszaj w jednolitą masę. Następnie dodaj zmielone orzeszki ziemne, wszystko wymieszaj i ostudź.
Oddziel białko od żółtka, ubij żółtko z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste, następnie dodaj masę czekoladowo-orzechową.
Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj stopniowo likier. Następnie dodaj trochę białka do masy, wymieszaj i stopniowo dodawaj resztę białka.
Wyłóż ciasto do tortownicy i piecz w temperaturze 180 ° C około 40 minut. Decydującym czynnikiem jest wzrost i wypukłość całej powierzchni ciasta.
Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić przez 30 minut, a następnie ostrożnie wyjąć z tortownicy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto może lekko spaść, ale jest to normalne.
Czekoladę mleczną rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej, następnie dodaj masło. Bardzo drobno zmiel 170 gramów orzechów na pastę.
Orzechy wymieszaj z masłem i czekoladą. Krem rozprowadź na cieście, a następnie posyp orzechami do dekoracji.