Smakosze.pl Przepisy Tort gruszkowy z musem czekoladowym
pixabay.com

Tort gruszkowy z musem czekoladowym

19 kwietnia 2021
Autor tekstu: Bizoń Michalina

Ten pyszny, wilgotny tort to idealny wybór dla osób, które lubią ciasta z gruszkami i czekoladą. To dosyć nietypowe połączenie, ale na pewno przypadnie Ci do gustu! Sprawdź już teraz, jak przygotować w domu tort gruszkowy z musem czekoladowym.

Czy trudno przygotować tort gruszkowy z musem czekoladowym?

Ten przepis może wydawać się bardzo trudny do przygotowania. W rzeczywistości jednak nie jest specjalnie skomplikowany, chociaż wymaga poświęcenia nieco większej ilości czasu. Jeśli tylko skorzystasz z naszych wskazówek, na pewno uda ci się zrobić najlepszy tort gruszkowy z musem czekoladowym.

Przepis na tort gruszkowy z musem czekoladowym

Idealny na urodziny i różne specjalne okazje. Tort gruszkowy z musem czekoladowym to idealny pomysł na ciasto na specjalne okazje. Zobacz, jak go zrobić, a na pewno zachwyci cię prostotą przygotowania i bogatym smakiem!

Składniki:

  • ½ szklanki mąki tortowej

  • 2 łyżki kakao w proszku

  • 2 jajka

  • ½ szklanki cukru

  • 1 słoik odsączonych gruszek z syropu

  • ¼ szklanki syropu z gruszek

  • 2 łyżki wódki lub innego alkoholu (może być dowolny likier smakowy)

  • 100 g ciemnej czekolady, posiekanej lub połamanej na małe kawałki

  • 1 ¼ szklanki śmietany kremówki

  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania ciasta. Po pierwsze rozgrzej piekarnik do 180°C, okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę i kakao w proszku.

W drugiej  misce ubij jajka z cukrem, użyj do tego miksera elektrycznego i ubijaj tak długo, aż całość będzie puszysta, a jajka staną się prawie białe.

Suche składniki delikatnie połącz z mokrymi. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Piecz około 35-40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie sucha. Nie wyjmuj ciasta z formy, zostaw je do ostygnięcia.

Teraz robimy mus i ozdabiamy ciasto. Syrop z gruszek wymieszaj z alkoholem. Wyciągnij ostygnięte ciasto z formy, nasącz je syropem z alkoholem.

Na średnim ogniu rozpuść w rondelku czekoladę, dodaj do niej ½ szklanki śmietany kremówkę i mieszaj, aż stanie się gładka. Ostudź, od czasu do czasu mieszając.

W wysokiej misce ubij pozostałą śmietanę, pod koniec dodaj do niej cukier. Na sam koniec, delikatnie mieszając, połącz z czekoladą z kremówką.

Mus łyżką wyłóż na ciasto, postaw do lodówki na 4 godziny lub do zastygnięcia musu czekoladowego. Ciasto jest gotowe!

Czy ten tort można zrobić w formie przekładanej? Jeśli chcesz tort przełożyć musem czekoladowym, dobrze jest go utrwalić dodatkiem żelatyny. Do gotowego musu, pod koniec ubijania, dodaj około 1 łyżeczkę żelatyny dobrze rozpuszczonej w malutkiej ilości gorącej wody. Możesz wcześniej namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, aby napęczniała i łatwiej się rozpuszczała. Taki mus będzie bardziej trwały i sztywniejszy, więc nie zapadnie się pod ciężarem blatu z ciasta.

Ciasto z czekoladą i gruszkami inaczej

Klasyczny tort to doskonały pomysł zawsze, kiedy chcesz kogoś zaskoczyć i zrobić mu prezent na urodziny lub specjalną okazję. Ale ciasto czekoladowo-gruszkowe możesz jeść każdego dnia, nie tylko na specjalne okazje. Zobacz, jak możesz przygotować pyszne ciasto czekoladowo-gruszkowe.

Składniki na ciasto czekoladowo-gruszkowe:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej

  • 1/4 szklanki naturalnego kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 1/2 kostki miękkiego masła

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1 cukier waniliowy

  • 1 jajko średniej wielkości

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1 kostka ciemnej czekolady, posiekanej lub połamanej na małe kawałeczki

  • 2 dojrzałe gruszki, starte na tarce z małymi oczkami

  • 1 gruszka, nieobrana z wydrążonym środkiem i pokrojona w cienkie plasterki.

undefined

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj foremkę na ciasto, nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.

W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i kardamon. W drugiej misce przy pomocy miksera utrzyj masło, cukier i dodaj cukier waniliowy. Dodaj jajko i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Dodawaj suche składniki, wlej do masy mleko. Dodaj czekoladę i starte gruszki, wymieszaj łyżką do połączenia. Wlej ciasto do przygotowanej formy. Na górze ułóż plasterki gruszki.

Piecz przez 60 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie sucha. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, górę tego ciasta możesz oblać polewą czekoladową, która doskonale komponuje się z wilgotnym środkiem i gruszkami.

Obserwuj nas w
autor
Bizoń Michalina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy