Tort gruszkowy z musem czekoladowym
Ten pyszny, wilgotny tort to idealny wybór dla osób, które lubią ciasta z gruszkami i czekoladą. To dosyć nietypowe połączenie, ale na pewno przypadnie Ci do gustu! Sprawdź już teraz, jak przygotować w domu tort gruszkowy z musem czekoladowym.
Czy trudno przygotować tort gruszkowy z musem czekoladowym?
Ten przepis może wydawać się bardzo trudny do przygotowania. W rzeczywistości jednak nie jest specjalnie skomplikowany, chociaż wymaga poświęcenia nieco większej ilości czasu. Jeśli tylko skorzystasz z naszych wskazówek, na pewno uda ci się zrobić najlepszy tort gruszkowy z musem czekoladowym.
Przepis na tort gruszkowy z musem czekoladowym
Idealny na urodziny i różne specjalne okazje. Tort gruszkowy z musem czekoladowym to idealny pomysł na ciasto na specjalne okazje. Zobacz, jak go zrobić, a na pewno zachwyci cię prostotą przygotowania i bogatym smakiem!
Składniki:
-
½ szklanki mąki tortowej
-
2 łyżki kakao w proszku
-
2 jajka
-
½ szklanki cukru
-
1 słoik odsączonych gruszek z syropu
-
¼ szklanki syropu z gruszek
-
2 łyżki wódki lub innego alkoholu (może być dowolny likier smakowy)
-
100 g ciemnej czekolady, posiekanej lub połamanej na małe kawałki
-
1 ¼ szklanki śmietany kremówki
-
1 łyżka cukru.
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania ciasta. Po pierwsze rozgrzej piekarnik do 180°C, okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę i kakao w proszku.
W drugiej misce ubij jajka z cukrem, użyj do tego miksera elektrycznego i ubijaj tak długo, aż całość będzie puszysta, a jajka staną się prawie białe.
Suche składniki delikatnie połącz z mokrymi. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Piecz około 35-40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie sucha. Nie wyjmuj ciasta z formy, zostaw je do ostygnięcia.
Teraz robimy mus i ozdabiamy ciasto. Syrop z gruszek wymieszaj z alkoholem. Wyciągnij ostygnięte ciasto z formy, nasącz je syropem z alkoholem.
Na średnim ogniu rozpuść w rondelku czekoladę, dodaj do niej ½ szklanki śmietany kremówkę i mieszaj, aż stanie się gładka. Ostudź, od czasu do czasu mieszając.
W wysokiej misce ubij pozostałą śmietanę, pod koniec dodaj do niej cukier. Na sam koniec, delikatnie mieszając, połącz z czekoladą z kremówką.
Mus łyżką wyłóż na ciasto, postaw do lodówki na 4 godziny lub do zastygnięcia musu czekoladowego. Ciasto jest gotowe!
Czy ten tort można zrobić w formie przekładanej? Jeśli chcesz tort przełożyć musem czekoladowym, dobrze jest go utrwalić dodatkiem żelatyny. Do gotowego musu, pod koniec ubijania, dodaj około 1 łyżeczkę żelatyny dobrze rozpuszczonej w malutkiej ilości gorącej wody. Możesz wcześniej namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, aby napęczniała i łatwiej się rozpuszczała. Taki mus będzie bardziej trwały i sztywniejszy, więc nie zapadnie się pod ciężarem blatu z ciasta.
Ciasto z czekoladą i gruszkami inaczej
Klasyczny tort to doskonały pomysł zawsze, kiedy chcesz kogoś zaskoczyć i zrobić mu prezent na urodziny lub specjalną okazję. Ale ciasto czekoladowo-gruszkowe możesz jeść każdego dnia, nie tylko na specjalne okazje. Zobacz, jak możesz przygotować pyszne ciasto czekoladowo-gruszkowe.
Składniki na ciasto czekoladowo-gruszkowe:
-
1 1/4 szklanki mąki tortowej
-
1/4 szklanki naturalnego kakao
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
-
1/2 kostki miękkiego masła
-
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
-
1 cukier waniliowy
-
1 jajko średniej wielkości
-
1/4 szklanki mleka
-
1 kostka ciemnej czekolady, posiekanej lub połamanej na małe kawałeczki
-
2 dojrzałe gruszki, starte na tarce z małymi oczkami
-
1 gruszka, nieobrana z wydrążonym środkiem i pokrojona w cienkie plasterki.
undefined
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj foremkę na ciasto, nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i kardamon. W drugiej misce przy pomocy miksera utrzyj masło, cukier i dodaj cukier waniliowy. Dodaj jajko i wymieszaj, aż masa będzie gładka. Dodawaj suche składniki, wlej do masy mleko. Dodaj czekoladę i starte gruszki, wymieszaj łyżką do połączenia. Wlej ciasto do przygotowanej formy. Na górze ułóż plasterki gruszki.
Piecz przez 60 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek ciasta będzie sucha. Smacznego!
Jeśli masz ochotę, górę tego ciasta możesz oblać polewą czekoladową, która doskonale komponuje się z wilgotnym środkiem i gruszkami.