Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do panierki modny składnik. Schabowe po dubajsku zachwycą rodzinę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.04.2025 08:00

Dodaj do panierki modny składnik. Schabowe po dubajsku zachwycą rodzinę

panierowane schabowe
Fot. Shutterstock

Kultura memów podchwyciła modę na dubajską czekoladę, tworząc jej środkowoeuropejskie warianty, jak kiszone czy sałatka jarzynowa zamknięte w tabliczce czekolady. Ale ten przepis jest na serio. Kotlety schabowe wykorzystują jeden ze składników najmodniejszej przekąski sezonu.

Schabowe po dubajsku

W znanym żarcie „słoń a sprawa polska” morał jest taki, że Polak, o czymkolwiek usłyszy lub ma opowiedzieć, wszystko sprowadza do tematu swojej ojczyzny. Chyba właśnie ten los spotkał czekoladę dubajską, która zmienia się w naszej kuchni w kotlety schabowe.

Przypomnijmy: nadzienie z kremu pistacjowego, pasty sezamowej zwanej tahini i ciasta kataifi pojawiła się w Dubaju w 2022 roku, by dwa lata później zrobić karierę na TikToku, a zatem – na całym świecie. Kataifi, składnik nadzienia, to ciasto filo pocięte na cienkie nitki, jak drobniutki makaron.

dubajska czekolada

Weź ocet i cynamon. To patent na wagę złota przed Wielkanocą

Schabowe panierowane w kataifi

Kataifi to pod wieloma względami zwykły makaron: składa się z mąki pszennej i wody. Nic więc dziwnego, że wyjść może z niego zwyczajna panierka. Stąd propozycja, by przygotować chrupiące kotlety schabowe z jego udziałem.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2-3 jajka
  • Smażone ciasto kataifi
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane do smażenia

ciasto kataifi

Schabowe w dubajskiej panierce

Prażone (czy też smażone) ciasto kataifi najlepiej kupić w sklepie z orientalną żywnością. Makaron będzie już drobny, wysypujemy go więc na talerz. W głębokim talerzu rozbijamy jajka na jasną, lekko napowietrzoną masę.

Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie namaczamy je w jajku i panierujemy w prażonym kataifi. Dokładnie obtaczamy i lekko dociskamy kotlety.

kataifi

Na patelni rozgrzewamy solidną łyżkę masła klarowanego. Smażymy kotlety z obu stron na złocisty kolor, pilnując, by się nie przypaliły. Podajemy podobnie jak klasyczne kotlety schabowe.

Wypróbuj też przepisy na kaszubską zupę dziadowską i pieczony schab.

kotlet schabowy panierowany