Dodaj do panierki modny składnik. Schabowe po dubajsku zachwycą rodzinę

Kultura memów podchwyciła modę na dubajską czekoladę, tworząc jej środkowoeuropejskie warianty, jak kiszone czy sałatka jarzynowa zamknięte w tabliczce czekolady. Ale ten przepis jest na serio. Kotlety schabowe wykorzystują jeden ze składników najmodniejszej przekąski sezonu.
Schabowe po dubajsku
W znanym żarcie „słoń a sprawa polska” morał jest taki, że Polak, o czymkolwiek usłyszy lub ma opowiedzieć, wszystko sprowadza do tematu swojej ojczyzny. Chyba właśnie ten los spotkał czekoladę dubajską, która zmienia się w naszej kuchni w kotlety schabowe.
Przypomnijmy: nadzienie z kremu pistacjowego, pasty sezamowej zwanej tahini i ciasta kataifi pojawiła się w Dubaju w 2022 roku, by dwa lata później zrobić karierę na TikToku, a zatem – na całym świecie. Kataifi, składnik nadzienia, to ciasto filo pocięte na cienkie nitki, jak drobniutki makaron.
Schabowe panierowane w kataifi
Kataifi to pod wieloma względami zwykły makaron: składa się z mąki pszennej i wody. Nic więc dziwnego, że wyjść może z niego zwyczajna panierka. Stąd propozycja, by przygotować chrupiące kotlety schabowe z jego udziałem.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 2-3 jajka
- Smażone ciasto kataifi
- Sól, pieprz
- Masło klarowane do smażenia
Schabowe w dubajskiej panierce
Prażone (czy też smażone) ciasto kataifi najlepiej kupić w sklepie z orientalną żywnością. Makaron będzie już drobny, wysypujemy go więc na talerz. W głębokim talerzu rozbijamy jajka na jasną, lekko napowietrzoną masę.
Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie namaczamy je w jajku i panierujemy w prażonym kataifi. Dokładnie obtaczamy i lekko dociskamy kotlety.
Na patelni rozgrzewamy solidną łyżkę masła klarowanego. Smażymy kotlety z obu stron na złocisty kolor, pilnując, by się nie przypaliły. Podajemy podobnie jak klasyczne kotlety schabowe.
Wypróbuj też przepisy na kaszubską zupę dziadowską i pieczony schab.





































