Smakosze.pl Przepisy Tort kanapkowy
https://pixabay.com/

Tort kanapkowy

25 marca 2022
Autor tekstu: Paweł Kulenty

Szwedzkie ciasto kanapkowe składa się zwykle z kilku warstw pełnoziarnistego lub lekkiego chleba żytniego z kremowym nadzieniem pomiędzy nimi. Nadzienia i dodatki są różne, ale podstawą są często jajka i majonez. Dodatkowe nadzienia mogą zawierać jedno lub więcej takich części składowych jak pasztet z wątróbek, oliwki, krewetki, szynka, wędliny, kawior, pomidor, ogórek, winogrona, plasterki cytryny, ser i wędzony łosoś.

Smorgastartę (właściwie Smörgåstårtę) można skomponować na wiele sposobów. W przypadku bardziej szwedzkiego podejścia myśli się o klopsikach i ziemniakach, sosie i wędzonym łososiu. Tort kanapkowy serwowany jest przez cały rok, zwłaszcza podczas specjalnych uroczystości, takich jak Midsommar (czyli Sobótka, przesilenie wiosenno-letnie), przyjęcia urodzinowe i wesela. Szwedzkie danie jest również popularne w krajach skandynawskich jak Estonia, Finlandia i Islandia. Co więcej tort kanapkowy ma nawet swoje święto - 13 listopada został wybrany oficjalnym „Dniem Smorgastarty”, zgodnie ze szwedzką tradycją nadawania narodowym potrawom własnego dnia świętowania.

Szwedzki tort kanapkowy składa się z pikantnego „kremu” składającego się z bitej śmietany, majonezu, śmietany i świeżego koperku. Wnętrze jest przekładane kromkami chleba, sałatką jajeczną i sałatką z szynki i marynaty. Szwedzkie danie zwieńczone jest pokrojonymi w plasterki warzywami, świeżymi ziołami i plasterkami cytryny.

Tort kanapkowy można złożyć na dwa sposoby. Pierwszy to użycie zwykłych kromek chleba kanapkowego z usuniętą skórką. Umieszczamy 4 kromki chleba na każdej warstwie, tworząc Smorgastartę w kształcie kwadratu lub prostokąta. W drugim sposobie wykorzystuje się okrągłe bochenki. Wystarczy wziąć nóż do chleba i pokroić bochenek, aby uzyskać kształt ciasta.

Tort kanapkowy można podawać ze świeżą sałatką lub zupą. Sprawdzi się też podczas grilla, a także podczas urodzin czy imienin. Można też dodawać dodatki z innych kuchni jak pasty czy dipy, np. guasacaca, grecki dip z bakłażana lub meksykańskie queso.

Tort kanapkowy

Składniki

Warstwa jajeczna: 8 jajek ugotowanych na twardo, 2/3 szklanki majonezu, 2 cebulki drobno posiekane, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki papryki.

Warstwa z szynką: 170 g drobno posiekanej szynki, 1 szklanka drobno posiekanych pikli, 2 łyżeczki soku z marynaty ze słoika, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki serka śmietankowego, 1/2 łyżeczki cukru białego.

Tort kanapkowy Smorgastarta: 20 kromek chleba (po 10 żytniego i 10 pełnoziarnistego), 1/2 szklanki serka śmietankowego, 20 dag twarogu, 1 i 1/4 szklanki śmietany, 1/2 szklanki majonezu.

Garnirunek: 3 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 ogórka pokrojonego w cienkie plasterki, 5-7 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki, 1/2 cytryny pokrojonej w cienkie plasterki, 1 szklanka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki, 2 łyżki kaparów.

Wykonanie

Przygotowujemy sałatkę jajeczną. W misce dodajemy posiekane jajko na twardo (żeby łatwiej obrać wrzucamy kilka minut po ugotowaniu do lodowatej wody), majonez, drobno pokrojoną cebulę, musztardę i sok z cytryny. Drewnianą łyżką mieszamy składniki aż się połączą i utworzą zwartą konsystencję. Wstawiamy do lodówki do momentu aż ciasto będzie gotowe do złożenia.

Zabieramy się za warstwę mięsną. Do miski wrzucamy posiekaną szynkę, majonez, pikle, serek śmietankowy i cukier. Drewnianą łyżką mieszamy składniki aż się połączą. Także wstawiamy do lodówki.

Przygotujemy „krem” do tortu. W misce mieszamy twaróg, serek śmietankowy, śmietanę, majonez i koperek. Przechowujemy w lodówce aż ciasto będzie gotowe do złożenia.

Przygotowujemy kromki chleba, odcinając skórki. Układamy pierwszą kromkę chleba pełnoziarnistego na prostokątnym półmisku. Rozkładamy trochę kremu na całej kromce . Wierzch wykładamy sałatką jajeczną i równomiernie rozprowadzamy.

Dodajemy warstwę chleba żytniego i delikatnie dociskamy do sałatki jajecznej. Na wierzch kładziemy warstwę kremu i warstwę mięsną z szynką. Kontynuujemy na przemian układanie kromek chleba pełnoziarnistego i żytniego z dwiema kremowymi warstwami sałatek (jajecznej i mięsnej). Po dodaniu ostatniej kromki na wierzch ciasta kanapkowego smarujemy kremem.

Otaczamy brzeg ciasta pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Wnętrze dekorujemy cienko pokrojonymi cytrynami, ogórkiem, rzodkiewkami i kaparami.

Pozostały krem smarujemy po bokach „ciasta”. Kroimy drobno szczypiorek i oprószamy boki. Podobnie robimy z ziołami. Smaklig maltid.

Obserwuj nas w
autor
Paweł Kulenty

Redaktor Paweł Kulenty

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy