Smakosze.pl Przepisy Tort piernikowy - wyjątkowe ciasto na specjalne okazje
pixabay.com

Tort piernikowy - wyjątkowe ciasto na specjalne okazje

12 maja 2021

Tort piernikowy - wyjątkowe ciasto na święta Bożego Narodzenia

Ten piernikowy tort składa się z trzech warstw wilgotnego, doskonale przyprawionego piernika, przełożonego delikatnie cierpką konfiturą ze świeżej żurawiny i pokrytego lekkim, puszystym kremem waniliowym. Ta niezwykła, oryginalna kompozycja zrobi furorę na świątecznym stole!

Ciasto jest zrobione na bazie melasy i przyprawione wszystkimi tradycyjnymi smakami piernika, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa i oczywiście imbir. Z melasą i cukrem w masie piernikowej ciasto jest słodkie, ale przyprawy nadają ciastu ciepło, a momentami nawet nutę ostrości, która bardzo ładnie równoważy słodycz.

Żurawina w torcie piernikowym

Świeże nadzienie żurawinowe nadaje lekkości słodkiemu ciastu, sprawia, że warstwy piernika są wilgotne i miękkie. Lekko cierpka nuta żurawiny to oryginalny akcent przełamujący korzenny aromat.

Świeżą żurawinę można kupić w okresie zimowym na każdym, większym bazarze, a jeśli nie będzie dostępna, poszukaj żurawiny mrożonej w delikatesach lub dużych supermarketach. Nie polecam zastępować owoców żurawiny gotowymi dżemami - najczęściej są dosładzane, pozbawione cierpkości, rozgotowane i po prostu mdłe.

Krem do pokrycia tortu piernikowego

Krem do tortu jest prosty, z wyczuwalną waniliową nutą. Nałóż na ciasto dość cienką warstwę. Wystarczająco, aby przykryć boki i górę ciasta delikatną warstwą.

W przypadku dekoracji trzymaj się motywu zimowego / świątecznego. Przygotuj proste drzewka - choinki z białej czekolady na wyłożonej pergaminem tacy. Możesz dodać odrobinę świątecznego akcentu do drzew, posypując je srebrną lub czerwoną posypką. Na wierzchu ułóż, oprócz czekoladowych choinek, owoce żurawiny.

Przepis na tort piernikowy

Składniki:

Warstwy ciasta piernikowego: 375 ml wrzącej wody1 łyżka sody oczyszczonej500 g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżka mielonego imbiru2 łyżeczki mielonego cynamonu3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej240 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej200 g brązowego cukru450 g melasy3 duże jajka w temperaturze pokojowej

Do nadzienia żurawinowego: 190 ml wody160 g cukru pudru1/4 łyżeczki soli340 g świeżej żurawiny

Na krem waniliowy: 480 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej500 g cukru pudru1 łyżeczka wanilii1 łyżeczka śmietanyszczypta soli

Do dekoracji: 50 g żurawiny50 g rozpuszczonej białej czekoladySrebrna lub czerwona posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.Wyłóż dna trzech foremek do ciasta o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Nasmaruj i posyp mąką boki i dno każdej patelni. Odłóż na bok.W średniej misce połącz wrzącą wodę i sodę oczyszczoną. Odłóż na bok.W dużej misce przesiej razem mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i odłóż na bok.W misie miksera ubij masło do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji (około 5 minut na średnio-niskich obrotach).Dodaj brązowy cukier i ubijaj na puszystą masę.Dodaj melasę i mieszaj do połączenia.Dodaj wanilię i mieszaj do połączenia.Dodaj jajka i mieszaj do połączenia.Dodawaj partiami, na przemian, mieszankę mąki i wodę. Mieszaj do połączenia składników na gładką masę.Przełóż ciasto równomiernie do przygotowanych wcześniej form.Piecz przez 30 do 35 minut.Ciasta odstaw do ostygnięcia w formach na kratce przez około 15 minut.Następnie wyjmij ciastka z formy i pozwól im całkowicie ostygnąć.

Nadzienie żurawinowe:

W rondelku na średnim ogniu zagotuj wodę, cukier i sól. Od czasu do czasu mieszaj, aby cukier rozpuścił się w wodzie.Gdy cukier się rozpuści i mieszanina się zagotuje, dodaj żurawinę.Gotuj żurawinę na średnim ogniu, aż owoce zmiękną, około 10 minut.Przełóż żurawinę do pojemnika i przed użyciem pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej.

Krem waniliowy po pokrycia tortu:

W misie miksera ubij masło na lekką i puszystą masę.Dodaj cukier i mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wymieszaj na wyższych obrotach, aż masa będzie lekka i puszysta.Dodaj wanilię i sól i mieszaj do połączenia.Dodaj śmietanę i mieszaj do uzyskania puszystej konsystencji.

Dekoracja:

Wyłóż tacę papierem do pieczenia.Rozpuść białą czekoladę.Umieść białą czekoladę w zamykanej na zamek torebce i odetnij róg, aby zrobić worek do wyciskania.Z rozpuszczonej czekolady formuj małe choinki.Posyp czekoladę srebrną lub kolorową posypką.Pozostaw do wyschnięcia na około 1/2 godziny w temperaturze pokojowej.

Złożenie tortu piernikowego:

Umieść część kremu waniliowego w rękawie piekarniczym.Ułóż dolną warstwę ciasta na podstawce do ciasta. Wzdłuż krawędzi ciasta wyciśnij pasek kremu waniliowego. Na środku blatu z waniliowym brzegiem wyłóż 1/2 nadzienia żurawinowego.Powtórz proces z kolejną warstwą ciasta.Ułóż ostatnią, wierzchnią warstwę na cieście. Ciasto włóż do lodówki na około 15 min, aby stężało.Po schłodzeniu za pomocą szpatułki, rozprowadź cienką warstwę kremu waniliowego na cieście - na wierzchu i na bokach tortu. Wstaw ciasto z powrotem do lodówki, na około 15 do 20 minut.Po schłodzeniu ciasta nałóż ostatnią warstwę kremu na ciasto.Udekoruj ciasto: dodaj czekoladowe choinki i owoce żurawiny.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Woszczyńska

Redaktor Katarzyna Woszczyńska

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy