Toskańska zupa z fasolą i cukinią
Toskańska zupa z fasolą i cukinią.
Podczas przyrządzania toskańskiej zupy z fasolą i cukinią najważniejsza jest kolejność dodawania składników. Pamiętajmy o tym, aby najtwardsze i najdłużej gotujące się warzywa dodawać na samym początku. Zalicza się do nich m. in. marchewka. Natomiast szpinak dodawajmy do zupy na sam koniec, ponieważ jeżeli dodamy go wcześniej – rozgotuje się i nie będzie smaczny.
undefined
Składniki:
· 1 cebula
· 2 marchewki
· 1 cukinia
· 4 ząbki czosnku
· 2 puszki białej fasoli
· 2 puszki pomidorów
· 25 gramów szpinaku świeżego
· 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
· 2 łyżki stołowe passaty pomidorowej
· 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki oregano suszonego, ½ łyżeczki majeranku
· dodatkowo: liście bazylii świeżej, parmezan
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa, które tego wymagają, dokładnie myjemy. Cebulę, marchewkę, czosnek oraz cukinię obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na najmniejszych oczkach na tarce. Marchewkę, podobnie jak cebulę, również szatkujemy w kostkę.
Nastawiamy bulion, aby się podgrzewał.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Kiedy będzie już gorąca, wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy przez 1 minutę, po czym dodajemy marchewkę. Smażymy przez 5 minut.
Po tym czasie do garnka wrzucamy również czosnek. Podsmażamy go z cebulą i marchewką przez 2 minuty, a następnie zalewamy przysmażone warzywa gorącym bulionem.
Całość zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień pod garnkiem.
Do garnka dodajemy następnie całą puszkę fasoli wraz z zalewą. Mieszamy. Przez chwilę gotujemy. Następnie dodajemy także pomidory z puszki (razem z zalewą). Ważne, aby były pokrojone w kostkę lub zblendowane. Jeśli kupiliśmy całe pomidory, należy wcześniej je pokroić lub zblendować.
Kiedy fasola i pomidory chwilę się pogotują, do garnka dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy.
Dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut.
W tym czasie kroimy cukinię. Najlepiej, aby była pokrojona w niewielką kostkę.
Po upływie 10 minut wrzucamy cukinię do garnka i gotujemy kolejne 10 minut.
Szpinak płuczemy. Dodajemy go 1 minutę przed wyłączeniem zupy.
Toskańską zupę z fasolą i cukinią podajemy na gorąco. Posypujemy ją startym parmezanem i dekorujemy całymi liśćmi świeżej bazylii.
Toskańska zupa z fasolą i cukinią może być również wzbogacona o dodatkowe warzywa, np. pietruszkę czy ziemniaki. Jeżeli chcemy je dodawać, musimy pamiętać, aby zrobić to zaraz na początku, ponieważ zarówno pietruszka, jak i ziemniaki gotują się długo i jeśli dodamy je później, będą twarde.
W przypadku podania świeżą bazylię można zastąpić np. świeżym oregano lub poszatkowaną na drobno świeżą natką pietruszki.
Parmezan natomiast można zastąpić innym twardym serem, np. grana padano.
undefined
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/toskanska-zupa-z-fasola-i-cukinia
2. http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2018/07/zupa-toskanska-z-fasola-i-cukinia-czyli.html
3. https://warzywneinspiracje.pl/przepisy/toskanska-zupa-fasolowa/