Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Truskawki w czekoladzie - deser dla każdego
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:49

Truskawki w czekoladzie - deser dla każdego

Truskawki w czekoladzie - deser dla każdego
pixabay.com

Truskawki w czekoladzie - składniki

  • 500 g świeżych truskawek,

  • 100 g ulubionej czekolady (można wykorzystać kilka rodzajów),

  • 1 łyżka masła lub oleju roślinnego.

Dodatki:

  • posiekane orzechy lub migdały,

  • posypka cukrowa,

  • wiórki kokosowe,

  • kolorowe drobne cukierki ozdobne.

undefined

Truskawki w czekoladzie - przygotowanie

Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Nie pozbawiać ich szypułek, aby łatwiej można było je chwycić. 

Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski zawieszonej na garnku z gotującą się wodą, dodać masło (lub olej) i mieszać aż się roztopi, a następnie delikatnie ostudzić.

Truskawki moczyć w ciepłej czekoladzie, trzymając ostrożnie za ogonek. 

Układać na tacy, w malutkich papilotkach lub na talerzu. Odstawić do zastygnięcia czekolady.

undefined

Propozycje:

Jedną połówkę truskawki można maczać w białej, a drugą w ciemnej. Jako dekoracji użyć ulubionych dodatków.

Tagi: