Truskawki w czekoladzie - deser dla każdego
pixabay.com

Truskawki w czekoladzie - deser dla każdego

Truskawki w czekoladzie to prosty pomysł na szybki deser, który zachwyci Twoje zmysły. Uwielbiają je dzieci i dorośli, więc przypadną do gustu każdemu. Świetnie pasują do szampana i musującego wina. Ich przygotowanie jest proste i zajmuje tylko kilka minut. Jak przygotować truskawki w czekoladzie? 

Truskawki w czekoladzie - składniki

  • 500 g świeżych truskawek,
  • 100 g ulubionej czekolady (można wykorzystać kilka rodzajów),
  • 1 łyżka masła lub oleju roślinnego.

Dodatki:

  • posiekane orzechy lub migdały,
  • posypka cukrowa,
  • wiórki kokosowe,
  • kolorowe drobne cukierki ozdobne.

Truskawki w czekoladzie - przygotowanie

Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Nie pozbawiać ich szypułek, aby łatwiej można było je chwycić.

Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski zawieszonej na garnku z gotującą się wodą, dodać masło (lub olej) i mieszać aż się roztopi, a następnie delikatnie ostudzić.

Truskawki moczyć w ciepłej czekoladzie, trzymając ostrożnie za ogonek.

Układać na tacy, w malutkich papilotkach lub na talerzu. Odstawić do zastygnięcia czekolady.

Propozycje:

Jedną połówkę truskawki można maczać w białej, a drugą w ciemnej. Jako dekoracji użyć ulubionych dodatków.

Następny artykuł