Truskawki w czekoladzie - deser dla każdego
Truskawki w czekoladzie - składniki
500 g świeżych truskawek,
100 g ulubionej czekolady (można wykorzystać kilka rodzajów),
1 łyżka masła lub oleju roślinnego.
Dodatki:
posiekane orzechy lub migdały,
posypka cukrowa,
wiórki kokosowe,
kolorowe drobne cukierki ozdobne.
undefined
Truskawki w czekoladzie - przygotowanie
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Nie pozbawiać ich szypułek, aby łatwiej można było je chwycić.
Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski zawieszonej na garnku z gotującą się wodą, dodać masło (lub olej) i mieszać aż się roztopi, a następnie delikatnie ostudzić.
Truskawki moczyć w ciepłej czekoladzie, trzymając ostrożnie za ogonek.
Układać na tacy, w malutkich papilotkach lub na talerzu. Odstawić do zastygnięcia czekolady.
undefined
Propozycje:
Jedną połówkę truskawki można maczać w białej, a drugą w ciemnej. Jako dekoracji użyć ulubionych dodatków.