Smakosze.pl

Canva / Farhad Ibrahimzade

Tylko do 30 kwietnia trwa w Polsce Restaurant Week. Trzy autorskie dania zjesz za 69 zł

29 Kwietnia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

W niedzielę 30 kwietnia kończy się kolejna edycja Restaurant Week. Jeszcze tylko przez chwilę macie okazję skosztować degustacyjnego menu w niezwykle korzystnej cenie. Za 69 złotych zjecie przystawkę, danie główne oraz deser w wybranej przez siebie restauracji. Kolejny raz taka atrakcja dostępna będzie dopiero na jesieni.

Restaurant Week czyli festiwal najlepszych restauracji w kraju

Restaurant Week jest jednym z największych wydarzeń kulinarnych w naszym kraju. Biorą w nim udział restauracje z aż 30 polskich miast. Inicjatywa trwa nieprzerwanie od 2014 roku, oferując gościom wybór najlepszych lokali serwujących jedzenie. Nie każda restauracja ma szanse na wzięcie w niej udziału.

Restauracje do Restaurant Week są starannie selekcjonowane. Muszą oferować jedzenie na najwyższym poziomie. Obowiązkowym kryterium jest również posiadanie obsługi kelnerskiej. W tym roku wśród rekomendowanych knajp znalazła się Food&Ball, której właścicielem jest Arkadiusz Milik.

Jak wyglądają godziny otwarcia sklepów w majówkę?

Znamy godziny otwarcia sklepów w majówkę. Nie przegap szansy na zrobienie zakupów

CZYTAJ DALEJ

Jak odbywa się wizyta w restauracji w ramach Restaurant Week?

Zapisy do restauracji w ramach festiwalu odbywają się przez stronę internetową. Knajpę można zacząć wybierać ponad miesiąc przed planowanym startem imprezy. W tym roku strona www ruszyła dokładnie 10 lutego, zaś sam festiwal trwa od 22 marca do 30 kwietnia.

Na stronie Restaurant Week wybieramy najpierw lokalizację dla uczty. Wśród miast biorących udział w inicjatywie znajdziemy między innymi Warszawę, Kraków, Łódź, Lublin czy Poznań. Szeroki wybór oferuje również region Śląska, Mazury i Trójmiasto. Pełna lista dostępna jest zawsze na stronie organizatora.

Po wyborze miasta przychodzi czas na ilość gości, datę oraz oczywiście na sam lokal. Dostępne są rozmaite filtry wyszukiwania, jak chociażby rodzaj serwowanej kuchni, atmosfera, okazja i wiele więcej. Każdy lokal oferuje menu w wersji A lub B, czyli wegetariańskie lub mięsne. Kiedy mamy już wybraną restaurację przychodzi czas na dokonanie rezerwacji i uiszczenie opłaty, która w tym roku wynosi 69 złotych za osobę.

Menu restauracji na Restaurant Week jest szykowane specjalnie na tę okazję. Goście mogą liczyć też na powitalnego drinka od sponsora festiwalu. Przystawka, danie główne oraz deser to idealny przekrój do poznania możliwości kulinarnych danego miejsca. W Restaurant Week możemy brać udział tyle razy, ile nam się zamarzy, oczywiście w okresie jego trwania.

Jak wypadła restauracja Arkadiusza Milika podczas Restaurant Week?

Food&Ball to lokal, którego założycielem jest piłkarz Arkadiusz Milik. Miejsce to znajdziemy w Katowicach w galerii handlowej Libero. W tym roku można było do niego zajrzeć w ramach trwającego jeszcze Restaurant Week. Jak poradził sobie sportowiec za sterami restauracji?

W restauracji Milika wizyta zaczęła się od powitalnego drinka. Po chwili na stole pojawiła się przystawka. W wersji wegetariańskiej był to creme brulee z koziego sera, podany wraz z gruszką, szparagami i popcornem z kaszy. W wersji mięsnej zaproponowano białe i zielone szparagi, na których zaserwowano kaszankę i jajko, a całość przełamano dodatkiem jabłka.

Na danie główne w wegetariańskim menu podano pyzę z nadzieniem z serka ricotta. Dopełniały je buraki, maliny i parmezanowa piana. Świeżości dodawał szczypiorek, natomiast ciekawej faktury - orzechy. Danie mięsne było niebo mniej złożone, gdyż składały się na nie poliki wołowe w sosie piwnym podawane z tapioką z puree kalafiorowym z dodatkiem białej czekolady.

Specjalną kolację zamknął oczywiście deser. Dla obu wersji menu zaplanowano taką samą pozycję. Food&Ball podał więc eklery przekładane kremem cytrynowym, podane z czekoladą i orzechami. Całość udekorowano maliną oraz listkiem świeżej mięty.

Restauracja Milika zaprezentowała się nad wyraz dobrze. Wszystkie dania były bardzo smaczne, pyszne wręcz i przygotowane z najwyższą dbałością o szczegóły. Taka wizytówka podczas Restaurant Week skłania odwiedzających, by wstąpili w progi lokalu przy innej okazji i wypróbowali menu standardowe. Takie jest właśnie założenie i główny cel przyświecający temu kulinarnemu wydarzeniu

Kolega po fachu Milika prowadzi podobny biznes w Warszawie . Ta knajpa nie znajdzie się na pewno na Restaurant Week, ale ma już swoje grono oddanych wielbicieli .

kuchnia w Restaurant Week.png
Canva / Kzenon

Źródło: restaurantclub, smaker 

 

skandaliczne praktyki dotyczące parówek

Wyjawiła, co kazali jej robić z parówkami w sklepie mięsnym. Haniebna praktyka woła o pomstę do nieba

CZYTAJ DALEJ
grillowane mięso

Planujesz grillować mięsa? O 1 detalu nie możesz zapomnieć

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Show-biznes od kuchni

Biedronka wyśmiała Natalię Janoszek. Nowy spot sieci stał się hitem internetu, musisz to zobaczyć
Czytaj więcej >

Show-biznes od kuchni

Gwiazda Googlebox zrobiła aferę w restauracji. Wszystko przez okropne znalezisko w sałatce
Czytaj więcej >

Show-biznes od kuchni

Doda ma surowe zdanie na temat jedzenia. Mówi, że każda kobieta po 35. roku życia musi z tego zrezygnować
Czytaj więcej >

Show-biznes od kuchni

Królowa Życia poniżyła pracownika McDonalds. Sieć wydała stanowczy komunikat
Czytaj więcej >

Show-biznes od kuchni

Zamówił gotowy gulasz od Makłowicza. W głowie się nie mieści, co zobaczył po otwarciu słoika
Czytaj więcej >

Show-biznes od kuchni

Jej ekscesy widziała cała Polska. Królowa życia tłumaczy się po aferze w McDonald's
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Show-biznes od kuchni

Show-biznes od kuchni

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Takich Kuchennych Rewolucji jeszcze nie było. Widzowie nie kryli łez. „Najlepszy odcinek jaki oglądałam”
Czytaj więcej >
Show-biznes od kuchni

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiany przez miliony program znika z anteny TVN. Media właśnie przekazały wiadomość
Czytaj więcej >
Show-biznes od kuchni

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Oburzające, co hejterzy zarzucili matce piecioraczków. Poszło o gotowanie
Czytaj więcej >
Show-biznes od kuchni

Emilia Maciejewska-Latosińska

Brali udział w Kuchennych Rewolucjach. Właśnie przekazali fatalne wieści, miało być inaczej
Czytaj więcej >
Show-biznes od kuchni

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wczoraj wyszła za mąż. Do końca trzymała plany w sekrecie, dziś znamy szczegóły jej pięknej ceremonii
Czytaj więcej >
Show-biznes od kuchni

Emilia Maciejewska-Latosińska

Makłowicz przekazał radosne wieści. Posypały się gratulacje, jest powód do dumy
Czytaj więcej >
Show-biznes od kuchni

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Takich Kuchennych Rewolucji jeszcze nie było. Widzowie nie kryli łez. „Najlepszy odcinek jaki oglądałam”
Czytaj więcej >
Show-biznes od kuchni

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiany przez miliony program znika z anteny TVN. Media właśnie przekazały wiadomość
Czytaj więcej >
Show-biznes od kuchni

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Oburzające, co hejterzy zarzucili matce piecioraczków. Poszło o gotowanie
Czytaj więcej >
Show-biznes od kuchni

Emilia Maciejewska-Latosińska

Brali udział w Kuchennych Rewolucjach. Właśnie przekazali fatalne wieści, miało być inaczej
Czytaj więcej >
Show-biznes od kuchni

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wczoraj wyszła za mąż. Do końca trzymała plany w sekrecie, dziś znamy szczegóły jej pięknej ceremonii
Czytaj więcej >
Show-biznes od kuchni

Emilia Maciejewska-Latosińska

Makłowicz przekazał radosne wieści. Posypały się gratulacje, jest powód do dumy
Czytaj więcej >