Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Obiad – co to jest? Podstawowe informacje

Obiad to jeden z posiłków spożywanych przez człowieka zasadniczo we wszystkich kulturach świata. W zależności od tradycji danego kręgu kulturowego może się on różnić formą, treścią, czy nawet godzinami podania. Przyjmuje się, że obiad zwykle jest spożywany między godziną 12, a 16.

Współcześnie obiad stanowi najobfitszy posiłek ze wszystkich w ciągu dnia, choć zgodnie z zaleceniami dietetyków rolę tę powinno odgrywać śniadanie – obiad powinien być na drugim miejscu pod względem kaloryczności, zaś na ostatnim powinna znajdować się kolacja.

Obiad nie stanowi jednak wyłącznie zwyczaju kulinarnego czy określnika pory jedzenia – nierzadko przybiera formę niemalże rytualną. Przykład może stanowić uroczysty obiad wyprawiany z okazji rozmaitych okoliczności, takich jak urodziny, jubileusze, wesela, a nawet stypy. Obiad w tym zakresie stanowić może także element rekreacji, podłoże spotkania biznesowego, czy nawet randki.

Pomysły na obiad – co przygotować?

Przepisy na obiad są rozpowszechnione w kulturze masowej, lokalnej i internecie, dotykając pomysłów pochodzących z różnych stron świata. Tak naprawdę nie ma żadnej zasady która determinowałaby to, co powinniśmy zjeść na obiad – decydujący głos powinny mieć nasze preferencje smakowe. 

Mimo wszystko warto pamiętać o tym, by nasz obiad składał się z jak najróżnorodniejszej gamy składników – produkty mączne lub ziemniaki, warzywa, mięso, a w niektórych przypadkach i nabiał. Dobrze jest także eksperymentować z różnymi rodzajami dań, by móc czerpać przyjemność z codziennych posiłków.

Do najpopularniejszych dań obiadowych zalicza się na pewno schabowy z ziemniakami (lub kotlet drobiowy czy kotlety mielone), zupa pomidorowa, a także wszelkiego rodzaju makarony – choćby wywodzące się z Włoch spaghetti.

Szybki obiad – pomysły

Szybki obiad najczęściej oscyluje wokół makaronu i ryżu, choć wcale nie oznacza to, że królują potrawy bezmięsne. Jako przykład wymienić można spaghetti carbonara, placki ziemniaczane, pierogi ruskie, gyros z kurczakiem czy wszelkiego rodzaju wrapy i tortille.

Dobrą praktyką żywieniową na pewno będzie nietraktowanie posiłków typu fast-food jako substytutu obiadu – na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Dużo lepiej jest poświęcić kilka chwil w kuchni osobiście przyrządzając choćby dużo lżejszy posiłek.

Co na tradycyjny, polski obiad?

Tradycyjny polski obiad jest dwudaniowy. Pierwsze danie stanowi zupa, zaś drugie danie to zwykle posiłek obfity i mięsny. W przypadku rozmaitych uroczystości na obiad finalizowany jest deserami. Przykładem tradycyjnego polskiego obiadu może być rosół jako zupa i kotlety schabowe jako danie główne. Do tradycyjnych polskich deserów zaliczają się z kolei rozmaite ciasta, takie jak makowiec, placek drożdżowy z kruszonką, szarlotka czy sernik.

Typowo polskie dania obiadowe – oprócz wymienionych wyżej – to pierogi, zrazy wołowe, gołąbki, bigos, czy różne wersje kotletów. Z zup natomiast warto wymienić jeszcze żurek, kapuśniak, krupnik czy barszcz.

Pokaż więcej

mięso faszerowane jajecznicą
26.04.2024 20:24 Smażę jajecznicę na boczku i... faszeruję nią mięso. Po dokładki są kolejki

Mięso faszerowane jajecznicą brzmi niedorzecznie, ale uwierz, że to ostatnio mój najlepszy sposób na obiad. Smakuje tak dobrze, że każdy prosi o dokładkę. Przekonasz się o tym sama, robiąc danie z tego przepisu. 

młoda kapusta
26.04.2024 10:53 Strzelczyk pokazał najlepszy patent na młodą kapustę. Dziś podam to na obiad

Co podasz na obiad w piątek? Jeśli brakuje ci pomysłu, zerknij na przepis Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz poleca młodą kapustę w pysznym wydaniu. Taki posiłek zjesz ze smakiem w piątek i często będziesz wracać do tej receptury.

kotlety z selera
25.04.2024 17:02 Jutro na obiad podam takie kotlety. Nikt nie zatęskni za klasycznym schabowym

W piątek na obiad robię kotlety, że palce lizać. Rodzina je uwielbia, choć nie ma w nich grama mięsa. Główny składnik dania kupisz dosłownie wszędzie. Jesteś ciekawa co nim jest? Czytaj dalej.

kotlety
22.04.2024 22:38 Kuroń zachwycił przepisem na kotlety po czesku. Nie do wiary, z czego robi panierkę

Jeśli uwielbiasz kotlety, to przepis Jakuba Kuronia na pyszne i złociste kotlety jest właśnie dla ciebie. Sekretem ich wybornego smaku jest między innymi wyjątkowa panierka. Nie znajdziesz w niej bułki tartej, ale inny produkt, które masz w swojej kuchni. 

mięso
22.04.2024 17:41 Polacy wciąż je kupują, a to najgorszy rodzaj mięsa. Jego skład pozostawia wiele do życzenia

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa? Jednak nie sięgaj po każdy rodzaj mięsa. Te na pewno musisz omijać szerokim łukiem. Ich skład pozostawia wiele do życzenia. Zrób to dla swojego zdrowia.

zupa
21.04.2024 20:48 Przepis na tę zupę dostałem od babci. Taką jadała w swoim dzieciństwie

Koniecznie poznaj przepis na zupę mojej babci. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i sama przekonaj się o jej walorach. Sposób jest banalnie prosty. 

kebab i Książulo
21.04.2024 19:32 Książulo ocenił kebab Filipa Chajzera. Werdykt nie pozostawia złudzeń

Filip Chajzer otworzył budkę z kebabem. Znany youtuber - Książulo odwiedził lokal i wydal jednoznaczny werdykt. Czy kebab od celebryty jest wart swojej ceny? Tego dowiesz się z recenzji youtubera.

smażenie kotletów schabowych
21.04.2024 09:40 Natrzyj tym schab, obtocz w panierce i usmaż. To mój ulubiony sposób na kotlety schabowe

Takie kotlety schabowe podane na obiad z pewnością zaskoczą domowników. Jedna mała zmiana w sposobie przygotowania przekłada się nie tylko na smak, lecz także na strukturę tej najważniejszej potrawy polskich niedzielnych popołudni.

szczypiorek ze śmietaną
20.04.2024 17:24 To najprostsza sałatka na wiosnę. Jej przygotowanie trwa 1 minutę

Na wiosnę musisz zrobić sałatkę z tego przepisu. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie minutę, a jej smak zachwyci każdego smakosza. W połączeniu z mięsem lub pieczonymi ziemniakami smakuje wybornie. Zrób ją z tym przepisem i przekonaj się sama.

młoda kapusta
20.04.2024 17:05 Żaden boczek, żadna cebula, żadne smażenie. To najprostszy patent na młodą kapustę

Poznaj najprostszy patent na młodą kapustę. Nie potrzeba żadnych dodatków i co najlepsze – nie potrzeba smażenia. Wypróbuj kapustę z tego przepisu i zachwyć się jej smakiem. Tylko w tej wersji nic go nie przyćmi. Będzie pasowała do każdego obiadu i żaden smakosz nie wyjdzie głodny. 

zupa szczawiowa
20.04.2024 10:48 Zawsze gotuję zupę szczawiową z przepisu babci. Cały sekret tkwi w tym mięsie

Zupa szczawiowa ze świeżych, wiosennych liści tego warzywa nie ma sobie równych. Jednak ta z przepisu mojej babci, jest najlepsza. Pyszną zupę szczawiową gotuję też na mięsie, która nadaje jej wybornego smaku.

zupa dziadówka
20.04.2024 09:03 Kiedyś zajadano się tą zupą na każdej wsi, dziś nikt jej nie pamięta. Jest tania i przepyszna

Koniecznie ugotuj dla swojej rodziny tę pyszną, lecz zapomnianą zupę. Kiedyś była tak popularna, że zajadali się nią mieszkańcy wszystkich wsi. Warto przypomnieć sobie, jak ją zrobić, bo ta zupa jest tania i robi się ją bardzo łatwo. Ugotuj ją i zaskocz rodzinę. Na pewno będą zachwyceni. 

kotlety z jakiem
19.04.2024 14:39 Na niedzielny obiad podam jajka po szkocku. Moja rodzina za nimi przepada

Zastanawiasz się, co podać na niedzielny obiad? Jajka po szkocku są idealnym wyborem na tą okazję. Proste danie zaskoczy i zachwyci smakiem niejednego smakosza.

smażenie ryby
19.04.2024 11:12 W każdy piątek smażę taką rybę. Cały sekret tkwi w panierce, każdy ją uwielbia

Jeżeli szukasz pomysłu na obiad na piątek, to ryba z tego przepisu będzie doskonałym wyborem. Smakuje wyśmienicie dzięki niezwykłej panierce. Zrób ją z tego przepisu i zaskocz swoich domowników. Ryba przyrządzona w ten sposób na pewno będzie im smakowała.

obiad
19.04.2024 09:08 Zawijam mięso mielone w plastry boczku i zapiekam. Mąż ciągle prosi mnie o ten obiad

Mięso mielone w plastrach boczku polubią wszyscy mięsożercy. Taki obiad jest smaczny i niezwykle pożywny. Polecam przepis na obiad, którym zajada się mój mąż i zawsze sięga po dokładkę.

obiad jednogarnkowy
18.04.2024 13:59 Zrobiłem cały garnek i mam obiad na 2 dni. Nie spodziewałem się takiego efektu z tak prostych składników

Wiosna rozpoczęła się już na dobre, więc zaproś ją do swojej kuchni. Koniecznie wypróbuj mój przepis na szybkie i pożywne danie. Taki obiad wystarczy ci nawet na 2 dni. Pora więc zakasać rękawy i do dzieła.

strzelczyk je kotleta
18.04.2024 12:32 Strzelczyk zjadł gigantycznego schabowego w Zakopanem. Jego cena przyjemnie zaskakuje

Tomasz Strzelczyk, ceniony przez Polaków kucharz, rozszerza swoje zainteresowania w kierunku krytyki kulinarnej. W poszukiwaniu ciekawych miejsc trafił do restauracji w Zakopanem, gdzie miło zaskoczyły go nie tylko dania, lecz także ich cena.

faszerowanie kapusty
17.04.2024 18:31 Wydrąż kapustę i wypchaj po brzegi mięsem mielonym. To danie wolę nawet od gołąbków

Każdy, komu znudziły się klasyczne gołąbki, może dla odmiany wypróbować taki przepis. Składniki są podobne jak na tradycyjne polskie danie, ale efekt zupełnie inny. Zamiast wielu małych gołąbków mamy tu jednego wielkiego… no, sami rozumiecie.

fasolka po bretońsku
17.04.2024 18:25 Dodaj tę przyprawę do fasolki po bretońsku. Mało kto wie, dlaczego jest tak ważna

Fasolka po bretońsku, jak każde danie jednogarnkowe, smaku nabiera dzięki dużej ilości przypraw. Każda doświadczona kucharka ma swój sekret mieszanki przypraw. Jest jednak jedna, która powinna się tam znaleźć ze względu na właściwości zdrowotne.

ryba
17.04.2024 08:38 Niedroga i bez ości. Ta ryba bije na głowę nawet dorsza

Szukasz smacznej i niedrogiej ryby? Koniecznie musisz spróbować ryby z tego gatunku. W smaku jest lepsza niż dorsz, a w dodatku nie ma ości, więc każdy sobie z nią poradzi. Dowiedz się, co to za ryba i podaj ją na obiad. Cała rodzina będzie zachwycona. 

pierogi
16.04.2024 16:30 Żadne pierogi ruskie, te biją je na głowę. Cały sekret tkwi w farszu, musisz spróbować

Jeśli jesteś smakoszem pierogów, koniecznie sięgnij po ten przepis. Zrobisz je w delikatnym cieście z pysznym farszem. Cały jego sekret tkwi w tym dodatku. Tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś.

kotlety
16.04.2024 15:17 Posmaruj tym filety z kurczaka, obtocz w panierce i usmaż. Inne kotlety mogą się schować

Jeśli marzą ci się soczyste kotlety na obiad, to musisz poznać ten przepis. Przyda się filet z kurczaka i smakowita panierka. Wcześniej mięso posmaruj składnikiem, który na pewno masz w swojej kuchni. Wyjdą kotlety, że palce lizać!

zawijanie rolady
16.04.2024 14:19 Rozkładam równomiernie składniki i zawijam roladę. W kilka chwil mam obiad na każdą kieszeń

Jeżeli szukasz przepisu na tani obiad, to ten jest zdecydowanie dla ciebie. Z nim stworzysz nie tylko danie o świetnym smaku, ale też wyglądzie. Największe wrażenie robi „ciasto", w które zawija się farsz. Jesteś ciekawa, z czego się je robi? Koniecznie czytaj dalej.

pieczone ziemniaki
15.04.2024 20:01 W życiu nie jadłem lepszych pieczonych ziemniaków. Szwedzki patent bije na głowę inne

Jeżeli znudziły ci się gotowane ziemniaki na obiad, to musisz spróbować tych pieczonych z tego przepisu. Są doskonałe, a dzięki szwedzkiemu patentowi za każdym razem się udają. Poznaj przepis, patent i zaskocz rodzinę podczas obiadu. Smak tych ziemniaków na pewno im podpasuje. 

obiad
15.04.2024 12:07 Zawiń wszystko w papier do pieczenia i włóż do piekarnika. Obiad postawisz na stole w pół godziny

Ten przepis gwarantuje pyszny i szybki obiad. Apetyczne danie zjesz ze smakiem i zachwyci ono domowników. Wystarczy, że składniki zawiniesz w papier do pieczenia, a reszty dokona już piekarnik. Wyjdzie obiad, że palce lizać!

kotlety schabowe
14.04.2024 11:57 Przed smażeniem nadziewam schab tym prostym farszem. Smakuje 100 razy lepiej niż, klasyczne kotlety

Lubisz klasyczne schabowe? Jeśli tak, to na pewno również ten przepis podbije twoje podniebienie. Nadziej schab smakowitym farszem i zrób obiad, który polubi cała rodzina. Danie wyjdzie, że palce lizać.

szparagi
14.04.2024 09:14 Większość ludzi nie wie, jak przechowywać szparagi. Ważna jest 1 czynność, błąd może sporo kosztować

Sezon na szparagi rozpoczęty, ale czy wiesz, jak je przechowywać? Wiele osób popełnia w tym temacie błąd. Dowiedz się, jak poprawnie przechowywać szparagi i jak sprawić, by długo były świeże. Ta wiedza przyda się w sam raz na początek sezonu na to warzywo.

smażenie kotleta
13.04.2024 11:26 Posmaruj tym schab, obtocz panierką i usmaż. Nigdy nie jadłem tak dobrych schabowych

Kotlety schabowe mogą smakować znacznie lepiej. Wypróbuj ten przepis i zrób je na niedzielny obiad. Jeden składnik nada im niezwykłego smaku. Przekonaj się sama jakie są pyszne. Z pewnością nie pożałujesz.