Obiad to jeden z posiłków spożywanych przez człowieka zasadniczo we wszystkich kulturach świata. W zależności od tradycji danego kręgu kulturowego może się on różnić formą, treścią, czy nawet godzinami podania. Przyjmuje się, że obiad zwykle jest spożywany między godziną 12, a 16.
Współcześnie obiad stanowi najobfitszy posiłek ze wszystkich w ciągu dnia, choć zgodnie z zaleceniami dietetyków rolę tę powinno odgrywać śniadanie – obiad powinien być na drugim miejscu pod względem kaloryczności, zaś na ostatnim powinna znajdować się kolacja.
Obiad nie stanowi jednak wyłącznie zwyczaju kulinarnego czy określnika pory jedzenia – nierzadko przybiera formę niemalże rytualną. Przykład może stanowić uroczysty obiad wyprawiany z okazji rozmaitych okoliczności, takich jak urodziny, jubileusze, wesela, a nawet stypy. Obiad w tym zakresie stanowić może także element rekreacji, podłoże spotkania biznesowego, czy nawet randki.
Przepisy na obiad są rozpowszechnione w kulturze masowej, lokalnej i internecie, dotykając pomysłów pochodzących z różnych stron świata. Tak naprawdę nie ma żadnej zasady która determinowałaby to, co powinniśmy zjeść na obiad – decydujący głos powinny mieć nasze preferencje smakowe.
Mimo wszystko warto pamiętać o tym, by nasz obiad składał się z jak najróżnorodniejszej gamy składników – produkty mączne lub ziemniaki, warzywa, mięso, a w niektórych przypadkach i nabiał. Dobrze jest także eksperymentować z różnymi rodzajami dań, by móc czerpać przyjemność z codziennych posiłków.
Do najpopularniejszych dań obiadowych zalicza się na pewno schabowy z ziemniakami (lub kotlet drobiowy czy kotlety mielone), zupa pomidorowa, a także wszelkiego rodzaju makarony – choćby wywodzące się z Włoch spaghetti.
Szybki obiad najczęściej oscyluje wokół makaronu i ryżu, choć wcale nie oznacza to, że królują potrawy bezmięsne. Jako przykład wymienić można spaghetti carbonara, placki ziemniaczane, pierogi ruskie, gyros z kurczakiem czy wszelkiego rodzaju wrapy i tortille.
Dobrą praktyką żywieniową na pewno będzie nietraktowanie posiłków typu fast-food jako substytutu obiadu – na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Dużo lepiej jest poświęcić kilka chwil w kuchni osobiście przyrządzając choćby dużo lżejszy posiłek.
Tradycyjny polski obiad jest dwudaniowy. Pierwsze danie stanowi zupa, zaś drugie danie to zwykle posiłek obfity i mięsny. W przypadku rozmaitych uroczystości na obiad finalizowany jest deserami. Przykładem tradycyjnego polskiego obiadu może być rosół jako zupa i kotlety schabowe jako danie główne. Do tradycyjnych polskich deserów zaliczają się z kolei rozmaite ciasta, takie jak makowiec, placek drożdżowy z kruszonką, szarlotka czy sernik.
Typowo polskie dania obiadowe – oprócz wymienionych wyżej – to pierogi, zrazy wołowe, gołąbki, bigos, czy różne wersje kotletów. Z zup natomiast warto wymienić jeszcze żurek, kapuśniak, krupnik czy barszcz.
Pokaż więcej
Sałatka to nie tylko dodatek do dań głównych. Poznaj przepis na tę hawajską, a możesz podać ją nawet na lekki obiad na lato. Przepis jest banalny, a całe przygotowanie potrwa dosłownie kilkanaście minut. Zdążysz zrobić ją nawet dzisiaj. Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.
Szukasz inspiracji na piątkowy obiad bez mięsa? Trafiłaś idealnie. Nieskromnie powiem, że to przepis na najlepsze kotlety jajeczne, jakie kiedykolwiek jadłem. Założę się, że też pokochasz ich smak.
Leczo jest jednym ze smaków lata. Aromatyczna potrawka z pomidorów, papryki i mięsa doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w upalny dzień. Jego smak podkręci uwielbiany owoc. Dorzucisz go raz do gotującego się dania, a juz nie wrócisz do klasycznej wersji!
Ten przepis to świetny sposób na odchudzenie kotletów mielonych. Z mięsa mielonego przygotowujemy lekki obiad o podobnym charakterze. Jest równie pyszny, za to z mniejszą zawartością tłuszczu. Przepisy takie jak ten przydają się zwłaszcza latem.
Ta prosta i sycąca zapiekanka ziemniaczana to bogactwo warzyw i zrównoważony posiłek w jednym naczyniu. Nie jest trudna w przygotowaniu i daje się łatwo odgrzać, jest więc świetnym obiadem na co dzień.
Tomasz Strzelczyk zaprezentował ciekawy sposób na zużycie suchego chleba. Przyrządził z niego pełnoprawny obiad. Niezwykle niska cena takiego posiłku to jego nie jedyna zaleta. Sposób krok po kroku opisujemy poniżej.
Wszystkich mięsożerców czeka spora zmiana. Jeden z producentów żywności roślinnej wkracza na rynek mięsny. Ich produkty mają zrewolucjonizować rynek nawet w Polsce i dotrzeć do zupełnie nowych konsumentów.
Tęsknisz za smakiem kotletów jak za dawnych lat? Wypróbuj ten przepis i przyrządź doskonałe kotlety schabowe. Zachwycą nie tylko smakiem, ale i rozmiarem. Przyrządzisz je za pomocą jednej metody.
Ryby to produkt, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Okazuje się jednak, że nie każda jest tak samo pożyteczna i zdrowa. Dowiedz się, jaka jest najbardziej szkodliwa i pod żadnym pozorem nie powinnaś podawać jej dzieciom.
Ekspresowy, nieco „studencki” w charakterze przepis na naprawdę tani i szybki obiad. Przygotowanie go trwa dosłownie tyle, ile potrzeba na zagotowanie makaronu. Szybko zaspokaja apetyt i daje energię na dalszy ciąg dnia.
Oto ciekawy przepis na przygotowanie pieczonego kalafiora. Może on być uzupełnieniem mięsnego posiłku lub po prostu warzywnym obiadem. Niskokaloryczny kalafior jest świetnym wsparciem diety, a w tej pieczonej postaci jest dobrym, sycącym i dość lekkim daniem.
Smaczny bigos przygotujesz bez grama kapusty. Poznaj przepis i zrób to uwielbiane danie z warzywem, na które akurat trwa sezon. Sposób jest łatwy, a smak przejdzie najśmielsze oczekiwania.
Ciasto na pierogi według przepisu z 1920 roku? Dlaczego nie! Idealne proporcje zapewniają, że nasze pierogi nie rozgotują się podczas gotowania, będą miękkie w środku i delikatne. Mimo upływu lat wciąż nie wymyślono nic lepszego.
Zupa z cukinii jest idealnym wyborem na lato. Lekka, smaczna, sycąca, doskonale smakuje z dodatkiem domowych grzanek z masłem czosnkowym. To propozycja zarówno na leniwy letni obiad, jak i na imprezę w gronie rodziny i znajomych.
Kotlety mielone mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać jeden składnik, który odmieni smak tego tradycyjnego dania. Dowiedz się, co należy dodać, a później przygotuj te pyszne kotlety na obiad. Przepis jest łatwy, a przygotowanie zajmuje chwilę.
Kuchnia jest szczególnym miejscem, bo to właśnie tam codziennie powstają pyszne potrawy. Nie powinno więc nikogo dziwić, że muszą panować tam niemalże sterylne warunki. Sprzątanie kuchni nie należy do najłatwiejszych czynności, ale są sposoby, które ułatwią ci zachować czystość na dłużej. Jeden z nich zaskoczy cię szczególnie.
Masz już dość kotletów schabowych? Na obiad dla całej rodziny z tego mięsa przygotujesz znacznie lepsze danie. Schab nigdy nie był aż tak delikatny i smaczny. Poznaj przepis i wypróbuj go na najbliższy obiad.
Zatkany zlew to problem, który przynajmniej raz przydarzył się każdemu. W skrajnych przypadkach nie obejdzie się bez wizyty specjalisty. Można temu zapobiec, nie wrzucając do zlewu niektórych produktów. Dowiedz się, czego unikać, a już nigdy nie będziesz borykać ze śmierdzącym problemem.
Jeśli twojej rodzinie znudziły się już tradycyjne obiady, warto wprowadzić do menu nieco świeżości. Danie, które przygotowuję dla swoich pociech tak im smakuje, że zawsze proszą o dokładkę. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że tylko dzieci się nią zajadają. Sama mogłabym jeść je codziennie! Obiad jest gotowy w kilka chwil. Wystarczy serek wiejski, 2 składniki i ulubione dodatki.
Lidl zaskoczył swoich klientów. W popularnej sieci sklepów pojawiła się mało znana w Polsce ryba - labraks. Warto zwrócić na nią uwagę, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Więcej na jej temat przeczytasz w poniższym artykule.
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, podane z sosem pomidorowym to nasze tradycyjne, polskie danie. Wszyscy się nimi zajadamy. W wakacje jednak, gdy na zewnątrz jest upalnie, gołąbki przyrządzam nieco inaczej. Nie dodaję do nich podstawowych składników. Zamieniam je na sezonowe przysmaki. Obiad jest hitem w moim domu.
Wątróbka to przez jednych uwielbiane, a przez innych nielubiane mięso. Z tym przepisem przyrządzisz ją w taki sposób, że zasmakuje każdemu. Przygotuj się tylko, że poproszą o dokładkę. Jeden dodatek zagwarantuje wyborny smak i odmieni zwykły obiad w prawdziwą ucztę.
W tym prostym przepisie zapiekamy w jednym naczyniu wszystkie składniki dobrego obiadu: mięso, ziemniaki i warzywa. Dzięki temu łatwo i sprawnie przygotowujemy sycący i smaczny posiłek. Warto wypróbować go w letnie dni, kiedy nie mamy zbytniej ochoty na kuchenną harówkę.
Żabka mówi dość popularnym praktykom i wprowadza nowe zasady swojego flagowego programu lojalnościowego. Do tej pory z jednego konta mogło korzystać kilka osób. Teraz się to zmieni.
Kurczak i kapusta mogą stanowić smaczne połączenie. Ostatnio z tych produktów przyrządzam obiad, który po prostu uwielbiam. Udka kurczaka kładę na plastry kapusty, a resztę robi już piekarnik. Wychodzi danie, któremu nie brakuje smaku.
Oto niezwykle łatwy przepis na szybki obiad z cukinią w roli głównej. Po połączeniu z mięsem mielonym i sosem śmietanowym wychodzi ciekawa w formie i smakowita w treści zapiekanka. To świetne danie, które dobrze odgrzewa się w mikrofalówce, więc można przyrządzić je z lekkim zapasem.
Kotlety mielone i schabowe to przeszłość. Wypróbuj przepis na te, które cała rodzina pokocha od pierwszego kęsa. Podaj je najbliższy obiad, a przygotujesz je nie raz. Sposób jest banalnie prosty i dzięki niemu zrobisz je w mig.
Wysokie temperatury latem to już norma. Dlatego poznaj danie, które świetnie sprawdzi się podczas upałów. Podane na obiad dostarczy niezbędnej sytości, a przy tym lekkości. Wypróbuj ten sposób, a latem nie przygotujesz już nic innego.