Obiad to jeden z posiłków spożywanych przez człowieka zasadniczo we wszystkich kulturach świata. W zależności od tradycji danego kręgu kulturowego może się on różnić formą, treścią, czy nawet godzinami podania. Przyjmuje się, że obiad zwykle jest spożywany między godziną 12, a 16.
Współcześnie obiad stanowi najobfitszy posiłek ze wszystkich w ciągu dnia, choć zgodnie z zaleceniami dietetyków rolę tę powinno odgrywać śniadanie – obiad powinien być na drugim miejscu pod względem kaloryczności, zaś na ostatnim powinna znajdować się kolacja.
Obiad nie stanowi jednak wyłącznie zwyczaju kulinarnego czy określnika pory jedzenia – nierzadko przybiera formę niemalże rytualną. Przykład może stanowić uroczysty obiad wyprawiany z okazji rozmaitych okoliczności, takich jak urodziny, jubileusze, wesela, a nawet stypy. Obiad w tym zakresie stanowić może także element rekreacji, podłoże spotkania biznesowego, czy nawet randki.
Przepisy na obiad są rozpowszechnione w kulturze masowej, lokalnej i internecie, dotykając pomysłów pochodzących z różnych stron świata. Tak naprawdę nie ma żadnej zasady która determinowałaby to, co powinniśmy zjeść na obiad – decydujący głos powinny mieć nasze preferencje smakowe.
Mimo wszystko warto pamiętać o tym, by nasz obiad składał się z jak najróżnorodniejszej gamy składników – produkty mączne lub ziemniaki, warzywa, mięso, a w niektórych przypadkach i nabiał. Dobrze jest także eksperymentować z różnymi rodzajami dań, by móc czerpać przyjemność z codziennych posiłków.
Do najpopularniejszych dań obiadowych zalicza się na pewno schabowy z ziemniakami (lub kotlet drobiowy czy kotlety mielone), zupa pomidorowa, a także wszelkiego rodzaju makarony – choćby wywodzące się z Włoch spaghetti.
Szybki obiad najczęściej oscyluje wokół makaronu i ryżu, choć wcale nie oznacza to, że królują potrawy bezmięsne. Jako przykład wymienić można spaghetti carbonara, placki ziemniaczane, pierogi ruskie, gyros z kurczakiem czy wszelkiego rodzaju wrapy i tortille.
Dobrą praktyką żywieniową na pewno będzie nietraktowanie posiłków typu fast-food jako substytutu obiadu – na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Dużo lepiej jest poświęcić kilka chwil w kuchni osobiście przyrządzając choćby dużo lżejszy posiłek.
Tradycyjny polski obiad jest dwudaniowy. Pierwsze danie stanowi zupa, zaś drugie danie to zwykle posiłek obfity i mięsny. W przypadku rozmaitych uroczystości na obiad finalizowany jest deserami. Przykładem tradycyjnego polskiego obiadu może być rosół jako zupa i kotlety schabowe jako danie główne. Do tradycyjnych polskich deserów zaliczają się z kolei rozmaite ciasta, takie jak makowiec, placek drożdżowy z kruszonką, szarlotka czy sernik.
Typowo polskie dania obiadowe – oprócz wymienionych wyżej – to pierogi, zrazy wołowe, gołąbki, bigos, czy różne wersje kotletów. Z zup natomiast warto wymienić jeszcze żurek, kapuśniak, krupnik czy barszcz.
Pokaż więcej
Mięso na rozmrożenie potrzebuje zwykle kilku godzin. Jest to problematyczne, jeśli zapomnieliśmy wcześniej wyjąć kawałek kurczaka lub wieprzowiny z zamrażarki. W takiej sytuacji możemy jednak szybko sobie pomóc stosując trik doświadczonych pań domu.
Znudziła ci się surówka z marchewki i jabłka? Pora na propozycję od Ewy Wachowicz. Znana dziennikarka zajmująca się kulinariami zdradziła przepis na wyśmienitą surówkę do obiadu. Prosta, szybka, a w smaku rewelacja.
Znudziły Ci się zwykłe kotlety schabowe? Przygotuj je w nieco inny sposób, a nie pożałujesz. Niedawno zrobiłam schabowe po lubelsku i te kotlety skradły moje podniebienie. Soczyste, delikatne mięso w panierce, której wcześniej nie znałam. Sekret tkwi w mące.
Smażony filet rybny w chrupiącej panierce z ziemniakami lub frytkami oraz surówką jest zawsze doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Niestety delikatne mięso często rozpada się na patelni podczas obróbki cieplnej. Jest na to jednak pewien niezwykle prosty sposób.
Surówka z kapusty pekińskiej jest pysznym dodatkiem do wielu dań mięsnych i wegetariańskich. Przygotujesz ją z kilku podstawowych składników. Najważniejszy jest jednak sos. Prosty, lecz niezwykle aromatyczny.
Gulasz na obiad? To zawsze dobry pomysł. Teraz lubiane danie przyrządzisz z mięsa, które jest niedrogie i to pełne smaku.
Marzy Ci się pyszny i tani obiad? Przygotujesz go z kapusty pekińskiej, mięsa i kilku dodatków. Kapusta pekińska na obiad stanie się hitem w każdym domu.
Źle przygotowane ziemniaki są szkodliwe dla zdrowia i w ogóle nie powinny znaleźć się na naszych talerzach. Zawarta w nich substancja jest rakotwórcza i eksperci zalecają unikania jej, jak ognia. O tym, o jakie ziemniaki chodzi i dlaczego nie powinny znaleźć się w naszej diecie, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Zupa ogórkowa jest bardzo lubiana na obiad. Charakterystyczny smak zawdzięcza nie tylko ogórkom kiszonym, ale też mięsu. Jakie mięso dodać do zupy ogórkowej? Wybór jest trudny, dlatego warto postać na ten sprawdzony przepis z dawnych lat.
Żadna mizeria ani marchewka z jabłkiem. Na najbliższym obiedzie musi pojawić się surówka z kalafiora. Ten nieskomplikowany w przygotowaniu dodatek obiadowy wzmocni sytość i smak dania głównego. Idę o zakład, że rodzina nawet nie zgadnie, z czego przygotowałaś ten rarytas.
Nie tylko pierogi z kapustą i uszka. Na obiad na Boże Narodzenie koniecznie przygotuj danie z tego przepisu. Jego smak zachwyci całą rodzinę i będziesz robiła go co roku. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić to pyszne danie, idealne nie tylko na święta, ale także na inne uroczyste okazje.
Kotlety schabowe są uwielbiane w Polsce. Jednak warto wybrać się w daleką kulinarną podróż i skosztować kotletów w nieco innym wydaniu. Tonkatsu zachwycą soczystością mięsa i chrupiącą panierką. Polski schabowy przy tym daniu z Japonii wypada blado.
Od lat popularnością cieszy się surówka z marchewki i jabłka. Jednak teraz warto połączyć jabłko z pewnym warzywem, które kupisz w każdym warzywniaku. Surówkę lepszą niż w restauracji zrobisz szybko w swojej kuchni.
Kotlety mielone to danie, które kocha wielu Polaków. Teraz można uczynić je jeszcze smaczniejszym. Wszystko dzięki dodaniu kiszonki, które wielu z nas ma w swoim domu. Kotlety mielone wyjdą, że palce lizać.
Czy na pewno wiesz, jak ugotować rosół, który będzie aromatyczny i smaczny? Istotne są nietypowe dodatki i przyprawy, które odmienią smak tej klasycznej zupy. Rodzina od razu zauważy różnicę, a ty rosół będziesz gotować tylko w ten sposób.
Oto prosty przepis na wegetariańskie danie. Jego podstawą są pyszne i łatwo dostępne nawet poza sezonem warzywa. Z dodatkiem ryżu zmieniają się w niezwykłą zapiekankę. Po prostu palce lizać.
Wiadomo, że przepisy od babci gwarantują doskonały smak. Tak też właśnie jest z recepturą na surówkę z pora, jabłka i marchewki. Wychodzi lepsza niż z restauracji, a robi się ją w jedną chwilę.
Tomasz Strzelczyk ma pyszny sposób na kotlety. Wychodzą dużo smaczniejsze od tak lubianych schabowych. Mięso, z którego kucharz robi to danie, jest tanie. Kotlety wychodzą soczyste jak nigdy przedtem.
Jeśli lubisz połączenie kapusty i mięsa, to ten przepis jest wprost stworzony dla Ciebie. Dzięki niemu przyrządzisz efektowny i smaczny obiad. Danie zachwyci każdego smakosza i szybko zniknie ze stołu.
Szukasz surówki najlepszej do schabowego? Zrób surówkę z przepisu siostry Anastazji. Jak zwykle receptura gwarantuje pyszny smak. Surówka z buraków i kapusty kiszonej wychodzi na medal.
Na pierwszy rzut oka gotowanie ziemniaków może wydawać się banalne, ale nawet najlepszym kucharzom zdarzają się pomyłki. Można ich uniknąć, stosując pewną sztuczkę. Dowiedz się, jak gotować ziemniaki, a wyjdą doskonałe za każdym razem.
Brakuje Ci pomysłu na obiad? Nic prostszego! Sięgnij po przepis na obiad z piersi kurczaka. Zrobisz go w jednym garnku i zjesz z prawdziwym apetytem. Mięso dosłownie rozpłynie się w ustach.
Święto Niepodległości naschodzi wielkimi krokami. To idealna okazja, aby uraczyć rodzinę pysznym obiadem. Nie musisz jednak robić wielkich zakupów ani porywać się na skomplikowane receptury. Poniżej znajdziesz przepis na proste, ale efektowne danie.
Jak przygotować obiad, który zachwyci smakiem i nie zrujnuje naszego budżetu? Należy przyrządzić zapiekankę, która smakiem przypomina nieco placki ziemniaczane. Podana wprost z piekarnika będzie tanim i pysznym obiadem na jesienne dni.
Co zrobić ze schabu na obiad? Pierwsza myśl to kotlety schabowe. Jednak polecam przepis na doskonałe mięso w marynacie, które trafia potem do piekarnika. Pod pierzynką z sera żółtego zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. Taki obiad z powodzeniem starczy nawet na kilka dni.
Zapomnij o tradycyjnym przepisie na bigos. To znakomite danie może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz go z innego rodzaju mięsa. Czytaj dalej, a dowiesz się, jakiego mięsa użyć oraz poznasz przepis.
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj zapiekankę gyros z tego przepisu, a sprawisz radość całej rodzinie. To smaczne danie będziesz robić znacznie częściej. Na szczęście z tym sposobem przyrządzisz je w łatwo i szybko. Dobry obiad wcale nie musi być drogi.
Zawsze zastanawiałam się, co podać na obiad w piątek. Jednak teraz nie mam już żadnych wątpliwości. Robię obiad bez mięsa, który zachwyca smakiem. Zapiekane naleśniki wypełnione pomysłowym farszem nie mają sobie równych.