Restauracja to jedno z tych miejsc gdzie możemy spróbować fantastycznych potraw. Istnieje wiele najróżniejszych lokali, w których można skosztować kuchni z całego świata.
Szymon Nyczke, znany na youtube jako Książulo, zrecenzował zwykłą zupę w niezwykłym miejscu. Choć przeważnie odwiedzamy je nie po to, by się najeść, w cenie, którą zapłacił, spodziewał się solidnego obiadu. Nie dość, że nie miał nawet gdzie usiąść, to sama potrawa pozostawiała wiele do życzenia. Jak zapowiedział w materiale, już więcej tam nie wróci.
Gulasz podawany w jednej z tatrzańskich restauracji wywołał medialną burzę. Powodem było mięso niedźwiedzia, z którego przyrządzono danie. W sprawie interweniowali aktywiści działający na rzecz ochrony lasów. Podejrzewają, że w pozyskaniu mięsa uczestniczył jeden z wysoko postawionych pracowników parku narodowego.
Kolejna wielka międzynarodowa sieć fast foodów rozwija się w Polsce. Żeby jednak zaistnieć na naszym rynku, trzeba narobić wokół siebie szumu. Popeye's znalazł sposób. Zachęta dla odwiedzających była naprawdę imponująca.
Kilka miesięcy temu Książulo udostępnił na swoim kanale film, w którym odwiedza berlińskie lokale z kebabem. Wybrałem się do stolicy Niemiec i kebaba, gdzie odwiedziłem restaurację, w której według youtubera, jak i Berlińczyków serwuje się najlepsze danie tego typu. Czy słynny berliński gemüse kebap naprawdę jest najlepszy na świecie i przebija smakiem inne kebaby?
Sława Książula zatacza coraz szersze kręgi. Po tym, jak odwiedził jeden z barów w Warszawie, lokal ten padł ofiarą sukcesu – zarówno youtubera, jak i swojego własnego.
MAX Premium Burgers po raz kolejny podnosi poprzeczkę w branży fast food, stawiając wyzwanienie tylko konkurencji, ale przede wszystkim sobie. 7 listopada zadebiutował nowy Burger Rywala, który oferuje wyjątkowe połączenie piklowanych papryczek jalapeño i kremowego sosu aioli.R ywal No. 2 jest dostępny w czterech wariantach: z wołowiną, wołowiną z bekonem, chrupiącym kurczakiem oraz roślinnym Plant Beef.
Gdzie można dostać najtańszy mięsny obiad? Toruń został okrzyknięty faworytem w tym konkursie. Choć inflacja szaleje, cena kotleta schabowego w tym mieście pozostaje na zaskakująco niskim poziomie.
Sympatyczny kucharz znany z MasterChefa zmaga się z ciężkim wydaniem nowotworu. Dopiero niedawno zdecydował się publicznie opowiedzieć o chorobie. Informacja powiązana była ze zbiórką na leczenie.
Listopad to miesiąc, który przynosi wyjątkowe doznania kulinarne, w którym gęsina zajmuje zaszczytne miejsce na polskich stołach. Uznawana za "szlachciankę" wśród drobiu, gęsina łączy w sobie nie tylko wyrafinowany smak, ale także liczne korzyści zdrowotne, co sprawia, że doskonale wpisuje się w aktualne trendy lulinarne. W Polsce, zwłaszcza 11 listopada, w dniu św. Marcina, tradycja spożywania gęsiny zyskuje szczególne znaczenie. Szef kuchni Andrea Camastra, który aż 7 razy zdobył gwiazdkę Michelin dla swoich restauracji, zachęca do odkrywania tego mięsa na nowo.
Ukraińskie sieci rozwijają się w Polsce od lat. Po kilku głośnych otwarciach, jak Lviv Croissants czy Czarnomorce przyszła pora na lwowską sieć Rebernia. Ich łódzki lokal odwiedził ostatnio Książulo.
Kamil L., czyli słynny Budda, decyzją sądu nadal przebywa w areszcie. Według zapewnień, zawartych w oświadczeniu restauracji youtubera, Strefa 77 funkcjonuje bez zmian, a obsługa czeka na gości. Do lokalu wybrał się jeden z dziennikarzy, który na własne oczy i uszy zamierzał, przekonać się, jak funkcjonuje lokal. Oto, co zastał na miejscu.
Książulo odwiedził Gorącą Kiełbasiarnię w Łodzi. Próbował rozmaitych dań i szczerze mówił, co o nich myśli. Po wizycie popularnego youtubera restauracja od razu zareagowała. Wydała oświadczenie o zaskakującej treści.
W jednej z poznańskich restauracji doszło do niepokojącego zdarzenia. Pewien mężczyzna wszedł do lokalu i połasił się na łakomy kąsek. Złodziej ukradł mięso z talerza i szybko opuścił restaurację. O zdarzeniu poinformował lokal w mediach społecznościowych.
Niepokojące wieści napłynęły ze Stanów Zjednoczonych. Jedzenie z McDonald's miało wywołać epidemię, a w dodatku przyczynić się do śmierci mężczyzny. Sprawę badają odpowiednie służby, a McDonald's wycofuje ze sprzedaży niektóre składniki burgerów.
Prowadzenie lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Wie o tym Magda Gessler, która bez ogródek mówi o problemach, z jakimi mierzą się restauratorzy. Okradanie przez zaufanych ludzi to problem w tej branży. Gwiazda programów kulinarnych zwraca też uwagę na pewną istotną kwestię, która dotyczy pracowników.
Z wysokimi cenami produktów spożywczych wciąż mierzą się Polacy, ale jak się okazuje nie wszyscy. Ceny obiadów dla posłów wciąż pozostają niskie. Uprzywilejowana grupa za pełnowartościowy posiłek płaci grosze. Sprawdźmy, ile kosztuje obiad na Wiejskiej oraz z czego to wynika.
Znany internetowy krytyk kulinarny – Książulo – w swoim najnowszym filmie odwiedził restaurację po Kuchennych Rewolucjach. W jego zamówieniu znalazł się między innymi kotlet schabowy, którego opisał w dawno nieużywanych przez siebie słowach. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przebiegła wizyta youtubera. Jedno jest pewne- jego wypowiedź mogła zaskoczyć internautów.
Słynna para internetowych celebrytów, czyli Budda i Grażynka, decyzją sądu trafiła do aresztu na trzy miesiące. Na ten czas majątek youtubera i jego partnerki został zabezpieczony przez prokuraturę. Fani i opinia publiczna dopytuje, co dzieje się z restauracją Buddy. Czy pozostaje zamknięta, a może funkcjonuje normalnie? W tej sprawie jest oficjalne oświadczenie lokalu.
Wiedeńska restauracja poszukuje pracownika, który jest zakochany we włoskiej pizzy. Samo uwielbienia dania nie wystarczy, bo ważne są umiejętności i jedna bardzo ważna dla pracodawcy cecha. W zamian pracownik otrzyma wysokie wynagrodzenie oraz pakiet benefitów.
Świdnicka restauracja Baszta niedługo nacieszyła się skutkami kuchennej rewolucji. Miesiąc po udziale w programie, po dwóch latach działalności, zamknęła się na dobre. Przyczyny tej decyzji pozostają tajemnicą.
McDonald w Polsce może być zagrożony. Inna amerykańska sieć restauracji typu fast food planuje ekspansje na nasz rynek. Pierwsze lokale mogą pojawić się w przyszłym roku, bo już teraz poszukiwani są franczyzobiorcy.
Książulo odwiedził kolejną restaurację znanego celebryty. Tym razem pod nóż internetowego krytyka trafił Rafał Pacześ i jego łódzka restauracja. Czy dania się obroniły i co najważniejsze, czy są warte swojej ceny?
MAX Premium Burgers, szwedzka rodzinna sieć restauracji, zaprezentowała swój najnowszy Raport zrównoważonego rozwoju za 2023 rok. Jednym z kluczowych osiągnięć było wprowadzenie na wszystkich rynkach Supreme Green menu o niskiej emisji CO2. To działanie przybliżyło firmę do osiągnięcia celu, by co najmniej co drugi sprzedawany posiłek nie zawierał czerwonego mięsa. W Polsce do osiągnięcia tego wyniku brakuje już jedynie kilku procent.
Znany youtuber Książulo wrócił do źródeł. Po eksperymentach z drogimi restauracjami wrócił do testowania schabowych w ukrytych barach Warszawy. W jednym z urzędów porównał kotlet mielony ze schabowym.
Znany youtuber testujący restauracje Książulo niechcący „obraził” ulubiony fast food internautów. Aby się zrehabilitować, odwiedził lokal sieci North Fish i wydał swoją opinię. Tym razem była ona bardziej przemyślana.
Znany youtuber Książulo odwiedził restaurację prowadzoną przez telewizyjną osobowość Michela Morana. Dania wzbudziły jego mieszane, choć z pewnością bardzo wyraziste uczucia. Spróbował między innymi zupy cebulowej, steka i wybitnego deseru.
Magda Gessler i Kuchenne Rewolucje już od 15 lat przyciągają przed ekrany miliony widzów. Program kulinarny budzi kontrowersje i wywołuje emocje. Teraz Magda Gessler rozprawia się z plotkami. Gwiazda TVN nie owija niczego w bawełnę.
Rozwój fine diningu w Polsce to proces, który nabrał tempa w ciągu ostatnich dwóch dekad. Choć polska tradycja kulinarna jest bogata, to koncepcja restauracji gourmet, gdzie serwuje się jedzenie na najwyższym poziomie z dbałością o każdy detale, wysmakowaną estetykę i innowacyjność zyskała na znaczeniu stosunkowo niedawno. Widać to także w liczbie lokali z gwiazdką Michelin, których aktualnie nad Wisłą jest 6, podczas gdy rekordziści mają ich na swoim koncie po kilkaset. Numerem jeden na świecie jest Francja z 639 gwiazdkowymi restauracjami, w Europie kolejne miejsce zajmują Włochy z 381 lokalami, Niemcy z 330 i Hiszpania z 267. W rankingu światowym po Francji rekordową liczbą miejsc uhonorowanych przez inspektorów Michelin może pochwalić się Japonia – ma ich 387. Jak na liczącą blisko 38 milionów populację jesteśmy daleko w tyle. Z czego to wynika?