Ukryta funkcja zmywarki. Nie każdy wie, co potrafi
Zmywarka jest sprzętem, dzięki któremu mamy czyste naczynia. Poznajcie jednak ukrytą funkcję zmywarki. Nie każdy bowiem wie, co jeszcze to urządzenie potrafi. Z pewnością wielu z was będzie zaskoczonych faktem, że zmywarka może wam czasami zastąpić kuchenkę. Ciekawe, prawda?
Zmywarki na stałe zagościły w naszych kuchniach. Pozwalają nam zaoszczędzić czas potrzebny na zmywanie naczyń. Okazuje się też, że działają bardziej ekonomicznie, niż my, gdy zmywamy ręcznie. Można jeszcze bardziej zwiększyć ich ekonomiczność, wykorzystując je do innych zadań. Jakich?
Jaka jest ukryta funkcja zmywarki?
Jak się okazuje, w zmywarce można nie tylko zmywać, ale też gotować. Przypomina to trochę sous-vide, czyli metodę gotowania potraw w torebkach próżniowych, które są dokładnie zamknięte. Potrawy zanurza się w wodzie i gotuje w niezbyt wysokiej temperaturze. Zwykle jest to ok. 50-70 st. C, ale nigdy więcej niż 100 st. C.
Gotowane w ten sposób potrawy zachowują cenne składniki, a przy tym charakteryzują się doskonałym smakiem, aromatem i soczystością. W ten sposób można gotować np. mięso, warzywa, owoce, jajka.
Grunt to dobry pomysł
Na pomysł wykorzystanie zmywarki do gotowania wpadła włoska kucharka Lisa Casali. Odkryła bowiem, że by podgrzać obiad, nie trzeba włączać kuchenki, a można wykorzystać do tego celu wolne miejsce w zmywarce.
Casali zapakowała jedzenie do słoików, szczelnie je zamknęła, wstawiła do zmywarki i uruchomiła program mycia. Rozwiązanie jest więc też bardzo ekonomiczne, bo pozwala zaoszczędzić wodę i prąd.
Na portalu Haps na temat gotowania w zmywarce wypowiedział się Sebastian Krauzowicz, polski szef kuchni — Trafiłem na nią przypadkiem w 2011 roku. Postanowiłem z kolegą ugotować w ten sposób kolację. Efekt jest porównywalny do sous-vide, ale tylko w przypadku miękkich owoców, warzyw oraz ryb. Raczej nie powinniśmy przygotowywać w ten sposób czerwonego mięsa — przyznał.
Zdaniem Krauzowicza w zmywarce z powodzeniem można gotować dania wegańskie i wegetariańskie. Warzywa, tofu czy ser wystarczy umieścić np. w słoiku, posypać przyprawami, skropić olejem, szczelnie zakręcić i wstawić do zmywarki.
W naszym serwisie znajdziecie też informacje na temat tego, jak gotować kalafiora . Sprawdźcie też, jak gotować jedzenie na parze .
Źródło zdjęcia: canva/Olga Stock Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Najlepszy możliwy patent
-
Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
Źródło: o2