Patent Gessler na zupę szczawiową. Prosto i smacznie
Zupa szczawiowa lubi wielu smakoszy. Rarytas proponowany przez Magdę Gessler obfituje w lekko słodką śmietankę kremówkę. Gwiazda dodaje jej tyle samo co bulionu. Dzięki temu danie ma wyjątkowo głęboki smak. Sprawdźcie, czy i wam posmakuje.
Zupa szczawiowa jest wyśmienitym nieco kwaśnym daniem, które warto podać z nabiałem. Wyjaśnialiśmy już czemu jajka i śmietana mogą być istotne. Magda Gessler w swojej recepturze zawarła oba składniki. Restauratorka, w przeciwieństwie do Karola Okrasy, nie określiła, na jakim bulionie przyrządzić specjał. Zdecydujcie sami, który będzie da was najlepszy.
Przepis na wyborną szczawiową według Magdy Gessler
Składniki:
750 ml dowolnego bulionu
300 g szczawiu ze słoika
3 średnie ziemniaki
750 ml śmietany 30%
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
trochę cukru (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
4 ugotowane na twardo jaja do podania
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy bulion. Wrzucamy do niego obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez 12-14 minut. Następnie wlewamy śmietankę uprzednio wymieszaną ze szczawiem.
Ponownie doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy garnek z ognia. Wsypujemy zieleninę i doprawiamy zupę solą oraz pieprzem.
Jeśli szczawiowa wyszła bardzo kwaśna, można wsypać do niej trochę cukru. Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki, układamy je w głębokich talerzach i wlewamy porcje zupy. Smacznego.
Wskazówki:
Zamiast ziemniaków możemy też podaż tę zupę z makaronem. Wystarczy jedynie skrócić czas gotowania do tego, który podany jest na opakowaniu mącznego wyrobu.
Kremówkę możemy zastąpić sojową śmietanką zmieszaną z roślinnym napojem z tego strączku. Jeśli skusimy się na taki dodatek, a szczawiową przyrządzimy na warzywnym wywarze i pominiemy jajka, specjał będzie wegański.
Źródło zdjęcia: canva/minadezhda
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se