Smakosze.pl
Wegańskie pulpeciki

pixabay.com

Wegańskie pulpeciki - zainspiruj się

14 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Roślinne zamienniki mięsa z roku na rok cieszą się coraz większym powodzeniem, z pewnością wynika to też z faktu, że takich produktów, które w dodatku są smaczne, jest na rynku coraz więcej. Rośnie też liczba wegetarian i wegan, a wiele osób deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa w najbliższym czasie. Wegańskie pulpeciki to przepis, który sprawdzi się nie tylko na stole osób, które nie jedzą mięsa i innych produktów odzwierzęcych, ale także dla osób, które po prostu chcą spróbować nowych smaków.

Wegańskie pulpeciki możesz stworzyć z...niemal wszystkiego, co wegańskie! Od kasz, przez wiele warzyw po ryż, pomysłów naprawdę nie brakuje. My podrzucamy inspirację, a Ty może nawet wymyślisz coś swojego?

Wegańskie pulpeciki z kaszy jaglanej

Ten rodzaj pulpetów będzie pasował do wielu rodzajów sosów np. pomidorowego, ale także może okazać się świetnym dodatkiem do zup i kremów.

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej

  • ¼ szklanki nasion słonecznika

  • ¼ szklanki siemienia lnianego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki oleju

  • 3 łyżki płatków drożdżowych

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • oregano, papryka, tymianek, sól, pieprz

undefined

Przygotowanie:

  • W garnku zagotować wodę, następni kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu

  • W czasie, gdy kasza będzie się gotować zmielić nasiona słonecznika i siemię lniane.

  • Gdy kasza się ugotuje, odcedzić ją i dodać do niej zmielone nasiona słonecznika, siemię lniane, sos sojowy, olej płatki drożdżowe, mąkę i wyrobić ręcznie

  • Jeśli ciasto za bardzo przykleja się do dłoni dodać do niego więcej mąki. Doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać

  • Z masy ulepić kulki dowolnej wielkości.

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć pulpeciki do momentu zarumienienia

undefined

Wegańskie pulpeciki z soczewicy i ryżu

Ten rodzaj pulpetów świetnie sprawdzi się z dodatkiem sosu pomidorowego, który również jest bardzo prosty do przygotowania, a przede wszystkim, również bezmięsny!

Składniki:

  • 400 g ugotowanej soczewicy w dowolnym kolorze

  • 1 szklanka ryżu

  • 1 szklanka rodzynek

  • 3 cebule

  • 1 szklanka groszku

  • 60 ml oleju

  • 1 szklanka mąki owsianej

  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej

  • sól, pieprz, cynamon

  • bułka tarta

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu

  • Ugotować soczewicę

  • Rodzynki, soczewicę, groszek i ryż zmielić razem w maszynce lub robocie

  • Powstałą masę przełożyć do miski, dodać do niej mąkę i skrobię ziemniaczaną, a także sól, pieprz i szczyptę cynamonu.

  • Pulpety uformować w kulki dowolnej wielkości, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Tak przygotowane pulpety wstawić do lodówki, by zrobiły się nieco bardziej zwarte.

  • Na patelni rozgrzać olej, a następnie usmażyć pulpety do zarumienienia.

Wegańskie klopsy orzechowe z tofu

Klopsiki orzechowe z tofu będą świetnie komponować się z dodatkiem sosu grzybowego. Ponadto ilość użycia tłuszczy jest tu ograniczona, więc klopsiki, pieczone w piekarniku są naprawdę zdrowe.

Składniki:

  • 500 g tofu

  • 1 ½ cebuli

  • ½ szklanki płatków drożdzowych

  • 2 ½ szklanki płatków kukurydzianych

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • sól, pieprz, pieprz cayenne

undefined

Przygotowanie:

  • Tofu odcedzić, włożyć do miski i rozgnieść widelcem

  • Cebulę drobno pokroić, orzechy obrać ze skorupki i skórki i drobno posiekać

  • Cebulę, płatki drożdżowe i orzechy wsypać do miski z tofu i wymieszać

  • Płatki kukurydziane zmiażdżyć na mniejsze kawałki, a następnie ⅕ szklanki dodać do masy i dokładnie wymieszać. Dodać sól, pieprz i pieprz cayenne i wymieszać jeszcze raz

  • Z pulpetów uformować kulki wielkości wedle uznania, a następnie obtoczyć w pozostałej miazdze z płatków kukurydzianych

  • Płatki wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C, do zarumienienia się klopsów.

Wegańskie klopsiki z kalafiora

Jeśli uważasz, że warzywa przygotowane w odpowiedni sposób są świetną alternatywą dla jedzenia mięsa, spróbuj wegańskich klopsików z kalafiora, które można podać z dodatkiem gotowanych ziemniaków i surówki. Prawdziwie wiosenny, pyszny i zdrowy obiad!

Składniki:

  • 1 kalafior

  • 2 jajka

  • szczypiorek

  • 1 ząbek czosnku

  • bułka tarta

  • sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

  • W garnku zagotować wodę, posolić, a następnie wsadzić do niej umytego kalafiora i gotować przez około 15 minut. Następnie ostudzić go i pokroić na kawałki.

  • W mikserze rozdrobnić kalafior.

  • Rozdrobniony kalafior włożyć do miski, dodać sól, pieprz, 4 łyżki bułki tartej, jajka, 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Całość wymieszać.

  • Z masy uformować kulki dowolnego rozmiaru, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.

  • Na patelni rozgrzać olej, a następnie smażyć na niej pulpeciki, cały czas obracając, przez około 5 minut z każdej strony.

undefined

Powyższe, to tylko przykłady przepisów na wegańskie kotleciki. Takich możliwości jest bardzo wiele, a dodatkowo, wegańskie klopsiki świetnie nadają się jako danie, w którym używamy produktów, jakie zalegają nam w lodówce. Z dodatkiem sosu takie kombinowane pulpety zawsze będą smakować świetnie, jeśli użyjemy dobrych i świeżych składników.

undefinedundefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >