Wegetariańska zupa z cukinią, ziemniakami i fetą
undefined
Składniki zupy z cukinią, ziemniakami i fetą
Składniki do wykonania zupy z cukinii:
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego,
1 łyżka masła,
1,5 łyżki posiekanego koperku,
1 łyżka oliwy,
80 ml śmietanki 30%,
ser feta lub ser sałatkowy,
4 młode średnie ziemniaki,
1/3 łyżeczki kurkumy w proszku,
300 g cukinii,
1 młoda cebula,
1 ząbek czosnku.
undefined
Przygotowanie zupy z cukinią, ziemniakami i fetą
W garnku na oliwie i maśle zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę (kilkakrotnie mieszać na średnim ogniu przez około 5 minut).
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszaj. Smaż razem przez około 2-3 minuty.
Dodaj mielony czosnek, wlej bulion i zagotuj. Dodaj kurkumę, pieprz i sól (w tym samym czasie, jeśli to konieczne).
Po zagotowaniu gotuj zupę przez około 2-3 minuty, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (trochę większą niż ziemniaki). Gotuj na średnim ogniu przez około 8-10 minut.
Zdejmij zupę z ognia, dodaj koperek i śmietanę. Podawaj z fetą i pieczywem.
undefined
Zastosowanie cukinii
Zupa z cukinii staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna, łączy w sobie przyjemność jedzenia i wartości odżywcze. Przepis powinien być łatwy do wykonania nawet dla początkującego w kuchni, a jego składniki są tanie i łatwe do zdobycia. Zaletą cukinii są nie tylko jej dobroczynne właściwości zdrowotne, ale także doskonały smak.
Dlatego to warzywo ma wiele zastosowań w kuchni i stanowi podstawę wielu pysznych dań i dodatków. Można je jeść na surowo lub smażone, grillowane, pieczone, duszone lub gotowane. Służy do przygotowania sałatek, naleśników, zapiekanek, pasztetów, deserów i marynat. Może być również podstawowym składnikiem zupy kremowej i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
undefined