Wegetariańska zupa z cukinią, ziemniakami i fetą
pixabay.com

Wegetariańska zupa z cukinią, ziemniakami i fetą

Zupa z cukinią, ziemniakami i fetą to bardzo szybka potrawa w wykonaniu. Jest to danie wegetariańskie, w którego składzie znajdują się ser feta, cukinia i kurkuma.  Najlepiej smakuje podana ze świeżym koperkiem i pieczywem. Jak przygotować zupę z cukinią, ziemniakami i fetą?

Składniki zupy z cukinią, ziemniakami i fetą

Składniki do wykonania zupy z cukinii:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • ser feta lub ser sałatkowy,
  • 4 młode średnie ziemniaki,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku,
  • 300 g cukinii,
  • 1 młoda cebula,
  • 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie zupy z cukinią, ziemniakami i fetą

W garnku na oliwie i maśle zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę (kilkakrotnie mieszać na średnim ogniu przez około 5 minut).


Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszaj. Smaż razem przez około 2-3 minuty.


Dodaj mielony czosnek, wlej bulion i zagotuj. Dodaj kurkumę, pieprz i sól (w tym samym czasie, jeśli to konieczne).


Po zagotowaniu gotuj zupę przez około 2-3 minuty, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię (trochę większą niż ziemniaki). Gotuj na średnim ogniu przez około 8-10 minut.


Zdejmij zupę z ognia, dodaj koperek i śmietanę. Podawaj z fetą i pieczywem.

Zastosowanie cukinii

Zupa z cukinii staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna, łączy w sobie przyjemność jedzenia i wartości odżywcze. Przepis powinien być łatwy do wykonania nawet dla początkującego w kuchni, a jego składniki są tanie i łatwe do zdobycia. Zaletą cukinii są nie tylko jej dobroczynne właściwości zdrowotne, ale także doskonały smak.


Dlatego to warzywo ma wiele zastosowań w kuchni i stanowi podstawę wielu pysznych dań i dodatków. Można je jeść na surowo lub smażone, grillowane, pieczone, duszone lub gotowane. Służy do przygotowania sałatek, naleśników, zapiekanek, pasztetów, deserów i marynat. Może być również podstawowym składnikiem zupy kremowej i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.


Następny artykuł