Wegetariański przepis na pizze z grillowanymi warzywami
pixabay.com

Wegetariański przepis na pizzę z grillowanymi warzywami

Jeśli uwielbiacie pizzę, ale staracie się trzymać wegetariańskiej diety, musicie spróbować naszej propozycja z grillowanymi warzywami. Pizza wegetariańska jest pełna wartościowych składników, a smakuje równie dobrze, co każda inna. Nawet gdy zwykle decydujecie się na wybór pizzy pełnej mięsa, tym razem możecie poeksperymentować i zobaczyć, że ciasto z grillowanymi warzywami też wypada całkiem nieźle.

Pizza – klasyka kuchni włoskiej

Pizza to potrawa wychodząca z kuchni włoskiej, która obecnie jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jej historia sięga swoimi korzeniami do starożytnej Grecji. Później pieczony placek z ziołami przywłaszczyli sobie Rzymianie i nadali mu odpowiednią nazwę. Dziś tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie, czyli lokale gastronomiczne specjalizujące się w jej przyrządzaniu. Tworzą one płaski placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami. Najczęściej wykłada się na nich mozzarellę, ale nie jest to restrykcyjna reguła. Kolejne składniki na pizzę bywają bardzo różne. We włoskiej kuchni zwykle są lżejsze, a ciasto jest cieniutkie. Dla porównania, Amerykanie, którzy bardzo upodobali sobie ten placek, uwielbiają serwować grube pizze z mnóstwem ciągnącego się sosu i tłustymi dodatkami. Wszystko zależy oczywiście od naszych preferencji. Pizzę z reguły podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Oryginalnie piecze się ją w mocno nagrzanym piecu, jednak zwykły domowy piekarnik też da sobie radę.

Przepis na wegetariańską pizzę z grillowanymi warzywami

Pizza nigdy nie będzie sałatką, ale zmiana jej dodatków na te bardziej wartościowe i lżejsze na pewno sprawi, że posiłek ten stanie się chociaż trochę lepszy dla nas i naszego zdrowia. Ponadto poniższy przepis jest perfekcyjny dla osób, które żyją według diety wegetariańskiej. W przepisie na ciasto mąkę pszenną możemy zastąpić mąką pełnoziarnistą, a nawet gryczaną. Wpłynie to delikatnie na jej smak, ale, tak czy owak, pozostanie pyszna!


Przygotowanie ciasta na pizzę

Składniki:

1 torebeczka suszonych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych
250 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

Suszone drożdże mieszamy z wodą, cukrem i oliwą z oliwek. Odstawiamy je na 5 minut. Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn i zostawiamy go do spienienia na 20 minut.

Mąkę wsypujemy na stolnicę i formujemy kopczyk ze wgłębieniem na środku. Wlewamy do niego wodę z drożdżami i ugniatamy mąkę do środka. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zlepiamy je w jedną kulę. Wyrabiamy ją przez 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i miękkie. Wkładamy je do miski i smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek. Odstawiamy na półtorej godziny na bok, aby ciasto zyskało na objętości.

Po upływie wyznaczonego czasu oprószamy mąkę na blacie i wyrabiamy ciasto przez jakieś 3 minuty. Dzielimy je na 2 części i każdą rozwałkowujemy na średniej wielkości placek. Muszą być one cienkie. Odstawiamy je na 15 minut. Po tym czasie możemy rzucać składniki pizzy na placki.

Przepis na wegetariańską pizzę

Składniki na 2 pizze

ciasto na pizzę
1 kulka białej mozzarelli
8 pomidorków koktajlowych
oliwa extra virgin
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz


Grillowane warzywa:

1 czerwona papryki
1 żółta papryka
1/2 cukinii
1 plaster cebuli


Sos pomidorowy:

1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
1 łyżka oliwy extra virgin


Sposób przygotowania:

Papryki i cebulę kroimy na kawałki, a cukinię na plasterki. Oprószamy je solą i grillujemy na specjalnej patelni przez około pół godziny. Czekamy, aż warzywa zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. Doprawiamy je wtedy solą, pieprzem i polewamy odrobiną oliwy extra virgin.

Przecier pomidorowy, koncentrat, oliwę, sól, pieprz i oregano umieszczamy w małym garnku i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na każdym placku pizzy rozsmarowujemy około 4 łyżki sosu pomidorowego. Na wierzch wykładamy plasterki pokrojonej mozzarelli oraz połówki pomidorków koktajlowych. Dorzucam grillowane warzywa. Posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Całość delikatnie skrapiamy oliwą. Wkładamy pizzę do piekarnika na 15 minut.

Następny artykuł