Wyborne pieczone żeberka, przepis krok po kroku
Żeberka nie tylko w sezonie grillowym
W porze zimowej na pewno każdy z nas tęskni za beztroskim letnim grillowaniem – soczyste kawałki mięsa skwierczące na ogniu, schłodzone piwo, czy lemoniada w dłoni, szereg sałatek, sosów i dodatków. A królem grilla są m.in. właśnie żeberka. W niniejszym przepisie dowiecie się jak przyrządzić na wiele sposobów pyszne żeberka, idealne na jesienno-zimowy sycący i rozgrzewający obiad.
Żeberka można przyrządzić: pieczone, duszone, gotowane, smażone, czy grillowane. Najpopularniejszym rodzajem będą pieczone – pyszne i soczyste, zachwycają każdą porą roku.
Żeberka pieczone
Pieczone żeberka będą soczyste i przypieczone. Tutaj skupię się na żeberkach w miodzie, łagodnych lub pikantnych.
Czas marynowania: ok. pół godziny.Czas pieczenia: 1.5 godziny
Kaloryczność: ok. 450 g w jednej porcji (orientacyjna liczba kalorii na podstawie obliczeń i danych z Internetu, może różnić się w zależności od użytych składników i tłustości mięsa).
Składniki na cztery porcje: Ok. kilogram żeberek wieprzowychMiódMusztardaCzosnekCebulaPaprykaButelka piwaOlejPrzyprawy: słodka i ostra papryka, majeranek, sól, pieprz kminek, kolendra, ziele angielskie, liście laurowe
Należy przygotować ok. jednego kilograma żeberek wieprzowych i pokroić je na kawałki z jedną podłużną kostką.W misce wymieszać: jedną łyżkę musztardy delikatesowej, francuskiej lub diżońskiej, dodać trzy łyżki miodu, trzy łyżki oliwy lub oleju roślinnego, dodać przypraw – majeranku, soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, listki laurowe, kminek i ziele angielskie oraz przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Tak przygotowaną marynatą dokładnie posmarować każde żeberko z osobna i odstawić do lodówki na ok. trzydzieści minut.
Pokroić cebulę w piórka, paprykę wydrążyć i pokroić w paski.Zamarynowane żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym, między nie ułożyć pokrojone warzywa. Do naczynia wlać około 200 ml piwa.Naczynie należy przykryć pokrywką żaroodporną i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Nie wybieraj opcji termoobiegowej ponieważ wysuszysz wówczas swoje pieczone żeberka. Żeberka piecz około godzinę (jeśli widzisz, że jeszcze nie są gotowe można wydłużyć czas do ok. 1.5h). Po tym czasie wyjmij żeberka i zdejmij pokrywkę.
Tak duszone żeberka przenieś następnie na blachę piekarnika – w tym celu użyj papieru do pieczenia. Ustaw piekarnik na opcję grilla. Żeberka piecz przez ok. 10 minut, wyjmij, przewróć na drugą stronę i posmaruj miodem z oliwą. Piecz żeberka przez kolejne dziesięć minut i posmaruj je mieszkanką miodu i oliwy ponownie. Żeberka włóż do piekarnika na kolejne 10 minut.Gotowe żeberka podawaj w otoczeniu upieczonych warzyw i oblej marynatą. Jeśli nie zależy ci na bardziej dietetycznej wersji – możesz jeszcze dorobić domowe frytki. Wskazana będzie także dodatkowa surówka, np. z kapusty pekińskiej.
Dodatki do żeberek
Same żeberka to nie wszystko! Liczą się jeszcze odpowiednie dodatki. Do pieczonych żeberek należy dobrać odpowiednie dodatki – świeże frytki z ziemniaków lub batatów, sałatka z pomidorkami koktajlowymi, surówka z kapusty pekińskiej, czy czerwonej.
Domowe frytki
Najpyszniejsze frytki to takie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, idealnie dopełnią smak naszych żeberek. Może nie są najłatwiejsze to przygotowania bez frytkownicy, jednak garnek z dobrej jakości olejem powinien wystarczyć! Frytki można upiec także w piekarniku, jednak nie mają one wówczas tej wspaniałej struktury, którą znamy z fastfoodowych frytek. Na pewno będą idealnym dodatkiem do żeberek.
Frytki powstały w Belgii, skąd przeniesione je do Wielkiej Brytanii, a następnie podbiły Stany Zjednoczone, kojarzone przecież nierozerwalnie z fastfoodem. Do naszych frytek do żeberek użyjemy świeżych ziemniaków, nie mrożonych. Potrzebny będzie również świeży olej.Ziemniaki powinny być wysokoskrobiowe, do żeberek najlepiej wybrać duże bulwy. Ziemniaki pokroić w paski. Rozgrzać olej w garnku i gdy będzie odpowiednio gorący wrzucić pokrojone ziemniaki i zmniejszyć ogień. Frytki smażyć tak długo, aż się zarumienią i będą pasować do naszych zarumienionych żeberek. Po usmażeniu odcedzić ręcznikiem papierowym.