Smakosze.pl Porady Z czym jeść brokuły? Najlepsze propozycje
canva/Olga Kriger

Z czym jeść brokuły? Najlepsze propozycje

29 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Brokuł jest warzywem uniwersalnym, dzięki czemu świetnie komponuje się z wieloma produktami, tworząc pyszne, zdrowe i oryginalne dania. Jest popularny zarówno w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i wielu kuchniach świata. Brokuł niezwykle ceniony jest w Azji, gdzie dodawany jest niemal do każdego dania. Sprawdź, z czym możesz przygotować i jeść brokuły.

Brokuły gotuj na parze lub w osolonej wodzie, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Pamiętaj, że wyłącznie świeże brokuły, ugotowane al dente posiadają najlepszy smak i zachowują antynowotworowe właściwości. Świeży brokuł dostępny jest w sklepach przez cały rok, dlatego też nie musisz z niego rezygnować na rzecz głęboko mrożonych warzyw.

Z brokułów możesz przygotować pyszny i pożywny krem z grzankami, ulubiony makaron, zapiekankę, drugie danie. Brokuły możesz przygotować na wiele sposobów: możesz je smażyć w cieście naleśnikowym, serowej panierce. Możesz również ukisić warzywa, a także przygotować z nich sałatkę.

Z czym jeść brokuły?

Brokuły jako dodatek do obiadu

Brokuły doskonale komponują się z daniami mięsnymi i rybami. Stanowią zdrowe i smaczne dopełnienie każdego obiadu. Z brokułów przygotujesz również wiele szybkich potraw na bazie makaronu i sera: możesz przygotować sos śmietanowy lub beszamelowy z brokułami, podany z makaronem i parmezanem, lub zapiekankę makaronową z brokułem i cheddarem.

Brokuły po azjatycku

Brokuły niezwykle cenione są w kuchni azjatyckiej. Możesz przygotować z nich warzywa w stylu stir-fry, dodać do ulubionego curry lub przygotować z nich orientalną, aromatyczną zupę.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie z woka - tu znajdziesz orientalny przepis na ryż smażony z kurczakiem, marchewkę i brokułem .

Brokuły - doskonałe do sałatek i sosów

Ugotowane różyczki brokułu możesz dodać do każdej sałatki, podkreślając jej smak. Brokuły smakują rewelacyjnie w między innymi w sałatce z surimi, tuńczykiem, greckiej, z kurczakiem. Polane sosem czosnkowym lub jogurtowym sprawią, że brokuły na stałe zagoszczą w Twojej diecie.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy