Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Razem z olejem wrzucam na patelnie 1 dodatkowy składnik. Olej przestaje pryskać, patent zasługuje na medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.11.2024 19:35

Razem z olejem wrzucam na patelnie 1 dodatkowy składnik. Olej przestaje pryskać, patent zasługuje na medal

wlewanie oleju na patelnię
Fot. Shutterstock/New Africa

Czy podczas smażenia, zdarza ci się, że olej nadmiernie pryska? Poznaj sposób, dzięki któremu tłuszcz już nigdy cię nie poparzy i nie zabrudzi twojej kuchni. Ten łatwy sposób będziesz stosować go za każdym razem. 

Smażenie, czyli brudna sprawa w kuchni

Smażenie jest jedną z najczęściej stosowanych form obróbki termicznej wielu potraw. Niestety, podczas niej bardzo często zdarza się, że olej zaczyna pryskać i staje się zagrożeniem nie tylko dla kucharza, ale i dla kuchennych mebli oraz ubrań. Aby temu przeciwdziałać, wielu kucharzy wykorzystuje patent z solą. Wsypują odrobinę przyprawy, a następnie wlewają olej i rozgrzewają go. 

Metoda nie zawsze okazuje się jednak skuteczna. Na szczęście wiemy, jak sprawić, aby olej podczas smażenia nie pryskał. Wystarczy użyć innego zaskakującego składnika. Czytaj dalej, a dowiesz się co to za składnik i jak go wykorzystać podczas smażenia.

patelnia.jpg
Fot. Canva/Africa images
Złap za ogórka i wbij w niego igłę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal

Dlaczego olej pryska?

Zanim poznasz sposób na pryskający olej, musisz zrozumieć, dlaczego w ogóle tak się dzieje. Olej nie znosi wody, kiedy się z nią złączy podczas smażenia, dochodzi do naturalnej reakcji, która objawia się wspomnianym pryskaniem. Czasami bierze się ona z patelni, która nie była wytarta do sucha po umyciu, ale najczęściej bierze się ze smażonych składników. Mięso bardzo często puszcza wodę podczas smażenia i stąd wspomniana reakcja. Na szczęście można temu zaradzić, o czym dowiesz się za chwilę. 

Olej nie pryska z tym dodatkiem

W walce, z pryskającym z patelni olejem, pomocna okazuje się… skorupka po jajku. Pomysł, choć może dziwić, okazuje się skuteczny. Przed użyciem skorupki, należy ją dokładnie wyczyścić i umyć. Smażenie ze skorupką wygląda dosyć podobnie. Trzeba wlać olej na patelnię, a następnie włożyć skorupkę. Kiedy olej się rozgrzeje, należy włożyć, na przykład mięso i gotowe. Olej nie pryska, a kotlet smaży się tak samo dobrze. 

Sprawdź także przepis na zupę grzybową oraz dowiedz się, jaka ryba jest zdrowsza niż łosoś

skorupka.jpg
Fot. Canva/FSTOPLIGHT