Zapiekanka - przepis jak dawniej
Zapiekanki do tej pory były znane jako uliczny fast food, który kojarzył się raczej z jedzeniem kiepskiej jakości, podawanym na szybko, często w wątpliwych warunkach sanitarnych. Jednak jakiś czas temu na polskie ulice wyjechały food trucki, które całkowicie odmieniły oblicze jedzenia podawanego na ulicy. Busy przerobione na małe, profesjonalne i w pełni wyposażone kuchnie serwują obecnie pyszne i szybkie dania, korzystając tylko z najlepszych składników, wyszkolonych kucharzy i innowacyjnych połączeń kulinarnych.
Na zlotach food trucków można spróbować kuchni z całego świata, ponieważ ich właściciele szukają inspiracji w różnych zakątkach globu, gdzie również panuje kulinarna kultura street food. Główną myślą przewodnia tego typu dań, jest to, aby zjeść w biegu, na mieście, podczas załatwiania sprawunków lub na przerwie w pracy.
Ma być pysznie, treściwie, sycąco i najlepiej, aby było również zdrowo. Obecnie, najpopularniejsze ciężarówki mają swoich stałych fanów, strony internetowe, cotygodniowe menu i jedzenie równie na dowóz. Koszty utrzymania takiej jeżdżącej restauracji są bardzo niskie – nie trzeba wynajmować lokalu, płacić kolosalnych rachunków oraz zatrudniać dużej obsady. Wystarczy 2-3 osoby na kuchni, które jednocześnie przyjmują zamówienia, dania podawane są na wynos lub z opcją zjedzenia na miejscu, pod gołym niebem, przy prowizorycznych stolikach. Z uwagi na smaczne jedzenie i klimatyczne miejsca, gdzie ustawiają się food trucki, są one szczególnie popularne wśród studentów i młodych ludzi.
Takie ciężarówki zazwyczaj można znaleźć przy uczelniach wyższych, dużych korporacjach, popularnych turystycznie punktach miasta oraz miejscach uważanych za modne, imprezowe i przepełnione muzyką, alkoholem i dobrym nastrojem.
Krótka historia zapiekanki.
Ku zaskoczeniu znacznej większości, chcielibyśmy poinformować, że zapiekanki są daniem typowo polskim! Z racji, że na stałe zajęły miejsce wśród fast foodów, obok hamburgerów, hot-dogów i frytek, wiele osób było pewnych, że i one muszą pochodzić ze Stanów Zjednoczonych, jak reszta serwowanych potraw. Jednak zapiekanka jest nasza i została stworzona w latach 70. XX wieku, czyli w okresie PRL-u.
Z racji utrudnionej dostępności większej liczby składników, zapiekanki cieszyły się w ówczesnej, szarej rzeczywistości prawdziwą popularnością. Zapiekane bagietki z serem i pieczarkami podawane z ketchupem, stały się prawdziwym hitem tamtych czasów, a ich sława przetrwała do dzisiaj. Mimo zalania nas przez falę amerykańskiego fast foodu, miłośnicy i wierni fani nie pozwolili zginąć naszej rodzimej zapiekance i cieszy się ona niesłabnącą popularnością.
Zapiekanka - przepis
Do przygotowania zapiekanki będziesz potrzebować:
świeże bagietki ( jedna bagietka starczy dla dwóch osób)
czosnek
cebula
masło prawdziwe
ser żółty
pieczarki
szynka
ketchup
undefinedBagietki przekrój wzdłuż, tak aby powstały długie połówki. Posmaruj je masłem. Czosnek przeciśnij przez praskę i równomiernie rozprowadź na pieczywie. Następnie połóż ser żółty, pieczarki pokrojone w plastry oraz cebulę pokrojoną w tzw. Pióra. Ułóż zapiekanki na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Powinny piec się przez około 10-15 minut. Dla bezpieczeństwa sprawdzaj na bieżąco, aby się nie spaliły. Bagietki powinny stać się chrupiące, ale nie twarde. Tak przygotowane zapiekanki podawaj na ciepło z ketchupem.
To danie na szybko, jest idealną przekąską podczas wieczornego oglądania filmu lub sycącą kolacją. Można pokusić się o dodanie większej ilości dodatków, takich jak papryka, salami lub nawet brokuły. Dużą popularnością cieszą się wariacje z kurczakiem bądź wołowiną przyprawianymi na wzór kebaba lub shoarmy. Nie zawsze też podstawą zapiekanki musi być bagietka, możesz również wykorzystać wczorajsze bułki lub niedojedzony chleb. Jest to idealne danie, które wyczyści ci kuchnię z resztek – nieważne co tam dodasz, jeśli zapieczesz to z pieczywem oraz serem z pewnością wyjdzie przepysznie