Zdrowa i szybka zupa krem marchewkowa Brodnickiego
Marchewkowa zupa krem to szczególna propozycja na zimę – jej główny składnik posiada cenne właściwości wspomagające prawidłowe działanie organizmu, w tym także układu odpornościowego. Dodatek pikantnych przypraw sprawia, że danie jest rozgrzewające. Zupa zasmakuje weganom i wegetarianom – składa się jedynie z pysznych i zdrowych warzyw! Możemy ją też wykorzystać do przemycenia dzieciom porządnej porcji warzyw.
Pyszna zupa krem marchewkowa pełna wartości odżywczych
Popularna, pomarańczowa marchewka, którą znamy i kochamy, została wyhodowana przez Holendrów w XVII wieku. Od tamtej pory ludzie z całego świata cenią ją za walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne. Warzywo jest przede wszystkim bogatym źródłem beta-karotenu – prowitaminy A, która w naszym organizmie zostaje przekształcona w witaminę A.
Beta-karoten jest również odpowiedzialny za wspomaganie prawidłowego funkcjonowanie wzroku, dlatego warto spożywać marchew w celu uniknięcia problemów z tym zmysłem. Dodatkowo wierzy się, że jedzenie tych warzyw korzystnie wpływa na opalanie. To prawda – beta-karoten przedłuża trwałość opalenizny, chociaż oczywiście z niczym nie należy przesadzać. Picie soku marchewkowego w ogromnych ilościach może prowadzić do karotenozy, która objawia się pomarańczowym zabarwieniem skóry.
Zupa krem marchewkowa – składniki
Przygotowanie pysznej i zdrowej zupy krem z marchewek jest banalnie proste i zajmuje niezwykle mało czasu. Takie danie stanowi idealną propozycję na tani i smaczny obiad, nad którym nie trzeba spędzać wielu godzin.
Składniki: Cztery duże marchewkiJedna duża cebulaSambal (pasta z chilli) – jedna łyżka (lub mniej, jeżeli nie przepadamy za pikantnym smakiem)Pasta curry – jedna łyżka (lub łyżeczka przyprawy curry)Opcjonalnie korzeń imbiru (około 3 cm)Oliwa z oliwekSól, pieprz
Zupa krem marchewkowa – najlepszy przepis
Aby przygotować przepyszną, rozgrzewającą zupę krem z marchewek musimy najpierw pokroić cebulę w drobną kostkę. Do garnka wlewamy jedną lub dwie łyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy sos z chilli – sambal. Dokładamy również pastę curry. Gdy tłuszcz rozgrzeje się, do garnka wkładamy także naszą pokrojoną cebulkę, całość mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu. Jeżeli chcemy wzbogacić zupę imbirem i zwiększyć jej wartości prozdrowotne, ucieramy go na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do pozostałych składników.
Gdy cebulka podsmaża się razem z przyprawami, kroimy marchew na plasterki lub w drobną kostkę. Zwiększamy ogień pod garnkiem i dorzucamy warzywa. Całe danie mieszamy i dajemy mu smażyć się jeszcze przez około dwie minuty tak, by dodane sosy obtoczyły wszystkie składniki. Następnie do garnka dolewamy około litra wody – tak, by płyn pokrył komponenty. Przykrywamy naczynie pokrywką i gotujemy przez około dwadzieścia minut – aż marchew zmięknie.
Gdy marchewka nabierze idealnej miękkości, odlewamy nieco płynu z zupy do miseczki, a resztę składników w garnku blendujemy. Dzięki temu jesteśmy w stanie kontrolować konsystencję naszego puree – jeżeli uznamy, że jest zbyt gęste, będziemy mogli dodać nieco cieczy. Po zmiksowaniu całości jeszcze raz doprowadzamy ją do wrzenia.
Zupa krem marchewkowa według Pascala Brodnickiego smakuje idealnie podawana z grzankami – zarówno zwyczajnymi, jak i podsmażanymi z odrobiną kakao. Można ją także serwować z dodatkiem śmietany, posiekaną natką pietruszki albo samodzielnie – sama w sobie smakuje wyśmienicie i wzmocni Twoją odporność w zimowe, szare dni.