Najlepszy przepis na jajka wielkanocne. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem

Jajka z majonezem to obowiązkowe danie, które musi pojawić się na Wielkanoc. W tym roku warto przygotować je nieco inaczej, a z całą pewnością zachwyci zaproszonych gości. Okazuje się bowiem, że farbować można nie tylko pisanki. Poznaj przepis, a taki przysmak będziesz przygotowywać na każde święta.
Klasyczny przysmak na Wielkanoc
Zgodnie z tradycją na Wielkanoc, oprócz żurku i pieczonych mięs, podaje się dania z jajkami. Nic dziwnego, bo ten składnik jest symbolem tych świąt i zwiastuje nadejście nowego życia. Przepisów na potrawy z jajkami jest cała masa, od sałatek po pasty włącznie. Przysmakiem, który na świątecznym stole musi się znaleźć, są bez wątpienia jajka z majonezem.
Półmisek z takimi jajkami jest niemalże jak karp na Boże Narodzenie i po prostu nie może go zabraknąć. Wiemy, że na to klasyczne danie każdy ma swój sprawdzony sposób, ale poniżej przedstawiamy przepis na przysmak, który znaleźliśmy na kanale Kuchnia Marioli. Jest nietypowy, bo jajka są zabarwione na fioletowy kolor, a przy tym pozostają obłędnie smaczne.

Jajka i dodatki
Do przygotowania jajek z poniższego przepisu niezbędny będzie nie tylko majonez, ale też sok z buraka. To ten składnik sprawi, że białko ugotowanych jajek się zabarwi. Do majonezu warto dodać także chrzan, który nada całości odpowiedniego, wyrazistego smaku. Składnikiem ozdobnym oraz nadającym smaku będzie także szczypior. O proporcjach wymienionych produktów dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- około 500 ml soku z buraka
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- ½ pęczka szczypiorku

Przepis na farbowane jajka z majonezem
Przygotowanie wielkanocnego dania rozpocznij od zafarbowania jajek. Ugotowane obierz, a następnie przełóż je do miski lub do słoika z szerokim otworem. Składnik zalej sokiem z buraka. Naczynie szczelnie zamknij i przełóż do lodówki. Barwienie jajek powinno trwać kilka godzin, dlatego warto pozostawić je na całą noc.

Kiedy będą gotowe, odcedź je, a następnie przekrój wzdłuż dłuższego boku na pół. Jajka ułóż na talerzu.
Do miski przełóż majonez oraz chrzan. Wymieszaj składniki. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego, ewentualnie łyżeczki, ułóż powstały sos na połówkach jajek. Umyty szczypior drobno posiekaj. Rozsyp go na powierzchni. Gotowe jajka można podawać na wielkanocny stół.
Niedawno informowaliśmy o tym, jaki składnik wbrew tradycji nie powinien znaleźć się w święconce. Wyjaśniliśmy także różnice pomiędzy wielkanocnym żurkiem a białym barszczem.






































