Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście z boczkiem
Tradycyjne żeberka wieprzowe. Jak smakują najlepiej?
Możemy przyrządzić je na różne sposoby. W sezonie grillowym bardzo popularne są żeberka z grilla. Doskonale sprawdzają się na ciepłe, letnie kolacje pod gołym niebem; koniecznie z lekkimi sałatkami. Żeberka grillowane dobrze uprzednio zalać marynatą z sosu sojowego, oleju, miodu musztardy, czosnku i przypraw. Równie popularne są duszone żeberka w sosie własnym. Gotowane żeberka z warzywami do propozycja dla tych, którzy wolą bardziej lekkostrawne posiłki. Niezależnie jednak od wyboru metody przyrządzenia żeberek, one zawsze lubią się z majerankiem i czosnkiem. Innymi przyprawami, które doskonale pasują do wieprzowiny, są też rozmaryn, tymianek, papryka słodka, kolendra, kminek, gorczyca biała, cząber, pieprz czarny, chili i ziele angielskie.
Wieprzowe żeberka z kapustą – sycący obiad dla rodziny
Nie masz pomysłu na obiad dla rodziny? A może przygotowujesz większy poczęstunek na specjalną okazję? Żeberka w kiszonej kapuście to potrawa, której nie oprze się żaden fan mięsa wieprzowego. W jesienno-zimowej aurze smakuje najwyborniej i kusi swojskim aromatem. Takie danie jest bardzo sycące; masz gwarancję, że Twoja rodzina będzie zadowolona. Serwuj je najlepiej z buraczkami i gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami. Pamiętaj, że nie jest to potrawa, która należy do lekkostrawnych, więc koniecznie dodaj do niej kminek. Kminek ma działanie rozkurczowe i doskonale wspomaga układ trawienny. Możesz również przygotować mieszaninę ziół: zagotuj razem miętę, pokrzywę, dziurawca i rumianek.
Przepis na wieprzowe żeberka w kiszonej kapuście
Kapusta kiszona świetnie komponuje się z dobrze przyprawionymi żeberkami. To aromatyczne danie nie jest aż tak pracochłonne, jak mogłoby się wydawać. Podstawą jest oczywiście dobrej jakości mięso, zestaw starannie dobranych przypraw i kapusta kiszona – koniecznie bez octu! Jak wiadomo, zamarynowane mięso potrzebuje swoje odleżeć. Weź to pod uwagę przy planowaniu obiadu. Żeberka zamarynuj znacznie wcześniej: niech będą w lodówce przynajmniej 4-5 godzin. Najlepiej będzie, jak zamarynujesz mięso dzień przed: wtedy na pewno przejdzie aromatem przypraw i zapachem czosnku.
Składniki na potrawę:
-
1,5 kg żeberek wieprzowych
-
1 kg kiszonej kapusty
-
200 g boczku (parzony lub gotowany)
-
2 cebule
-
4 ząbki czosnku
-
3 liście laurowe
-
przyprawa do żeberek
-
ziele angielskie
-
kminek
-
majeranek
-
słodka papryka
-
sól
-
pieprz
Opcjonalnie możesz dodać pokrojone suszone grzyby i suszone śliwki.
Przygotowanie pieczonych żeberek w kapuście kiszonej
Umyj i osusz żeberka wieprzowe. Podziel żeberka na porcje po dwa, tj. kawałki z dwoma kostkami. Natrzyj je przyprawą do żeberek, majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Obłóż pokrojonymi 2 ząbkami czosnku. Przykryj mięso i odstaw do lodówki na około 4-5 h. Na patelni rozgrzej olej. Wyjmij żeberka z lodówki i obsmaż je na złoty kolor. Potem odłóż je na osobny talerz.Wykorzystaj olej ze smażenia żeberek do podsmażenia boczku. Pokrój go w kostkę i smaż tak długo, aż się zarumieni.Do boczku dodaj pokrojoną cebulę. Smaż ją, aż się zeszkli. Na końcu dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.Kiszoną kapustę przepłucz jeśli jest zbyt kwaśna. Dodaj do boczku i cebuli na patelni. Dopraw pieprzem, kminkiem, majerankiem, dodaj liście laurowe. Możesz również dodać pokrojone suszone grzyby i suszone śliwki. Podgrzewaj kapustę ze składnikami około 15-20 min, co jakiś czas mieszając.W międzyczasie nagrzej piekarnik do około 200 stopni.Przełóż połowę przygotowanej kapusty do naczynia żaroodpornego. Ułóż na niej obsmażone żeberka i przykryj je resztą kapusty. Na wierzch nałóż folię aluminiową.Tak przygotowaną potrawę włóż do piekarnika i piecz przez około 70-80 min.Podawaj z buraczkami i ziemniakami.