Zimowa sałatka "Caprese" z pieczonymi buraczkami i mozzarellą
Zimowa sałatka caprese z pieczonymi buraczkami i mozzarellą - składniki
1 - 2 miękkie, upieczone czerwone buraczki,
garść bazylii,
2 łyżki śmietanki kremówki,
1 kulka mozzarelli di bufala lub zwykłej,
1 łyżka zielonego pieprzu.
Sos winegret:
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki oliwy extra vergine,
1 łyżka miodu,
sól morska i świeżo zmielony pieprz.
undefined
Zimowa sałatka caprese z pieczonymi buraczkami i mozzarellą - przygotowanie
Buraczki obierz i pokrój na cieniutkie plasterki.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Buraczki (najlepiej niezbyt duże) umyj i zawijaj każdy oddzielnie w kawałek folii aluminiowej. Połóż na blaszce i piecz do miękkości przez około 1 godzinę lub dłużej w zależności od wielkości buraczków.
Mozzarellę pokrój na plasterki i wymieszaj ze śmietanką kremówką. Posyp solą morską. Przygotuj winegret i wymieszaj go z pokruszonym lub roztartym w moździerzu zielonym pieprzem.
Na talerzach układaj plasterki buraczków na przemian z mozzarellą i bazylią, polej winegretem.
Możesz podawać z grzankami lub jako dodatek do innej potrawy.