Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zimowa sałatka "Caprese" z pieczonymi buraczkami i mozzarellą
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:43

Zimowa sałatka "Caprese" z pieczonymi buraczkami i mozzarellą

Zimowa sałatka "Caprese" z pieczonymi buraczkami i mozzarellą
pixabay.com

Zimowa sałatka caprese z pieczonymi buraczkami i mozzarellą - składniki

  • 1 - 2 miękkie, upieczone czerwone buraczki,

  • garść bazylii,

  • 2 łyżki śmietanki kremówki,

  • 1 kulka mozzarelli di bufala lub zwykłej,

  • 1 łyżka zielonego pieprzu.

Sos winegret:

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 3 łyżki oliwy extra vergine,

  • 1 łyżka miodu,

  • sól morska i świeżo zmielony pieprz.

undefined

Zimowa sałatka caprese z pieczonymi buraczkami i mozzarellą - przygotowanie

Buraczki obierz i pokrój na cieniutkie plasterki.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Buraczki (najlepiej niezbyt duże) umyj i zawijaj każdy oddzielnie w kawałek folii aluminiowej. Połóż na blaszce i piecz do miękkości przez około 1 godzinę lub dłużej w zależności od wielkości buraczków.

Mozzarellę pokrój na plasterki i wymieszaj ze śmietanką kremówką. Posyp solą morską. Przygotuj winegret i wymieszaj go z pokruszonym lub roztartym w moździerzu zielonym pieprzem.

Na talerzach układaj plasterki buraczków na przemian z mozzarellą i bazylią, polej winegretem.

Możesz podawać z grzankami lub jako dodatek do innej potrawy.

Tagi: