Zimowa sałatka "Caprese" z pieczonymi buraczkami i mozzarellą
pixabay.com

Zimowa sałatka "Caprese" z pieczonymi buraczkami i mozzarellą

Zimowa sałatka caprese z pieczonymi buraczkami i mozzarellą to bardzo prosty i przepyszny przepis na sałatkę. Najlepiej smakuje z wykorzystaniem świeżych warzyw. Może być podawana w zimne dni jako przystawka do obiadu lub samodzielne danie. Jak przygotować zimową sałatkę "Caprese" z pieczonymi buraczkami i mozzarellą?

Zimowa sałatka caprese z pieczonymi buraczkami i mozzarellą - składniki

  • 1 - 2 miękkie, upieczone czerwone buraczki,
  • garść bazylii,
  • 2 łyżki śmietanki kremówki,
  • 1 kulka mozzarelli di bufala lub zwykłej,
  • 1 łyżka zielonego pieprzu.

Sos winegret:

  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz.

Zimowa sałatka caprese z pieczonymi buraczkami i mozzarellą - przygotowanie

Buraczki obierz i pokrój na cieniutkie plasterki.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Buraczki (najlepiej niezbyt duże) umyj i zawijaj każdy oddzielnie w kawałek folii aluminiowej. Połóż na blaszce i piecz do miękkości przez około 1 godzinę lub dłużej w zależności od wielkości buraczków.

Mozzarellę pokrój na plasterki i wymieszaj ze śmietanką kremówką. Posyp solą morską. Przygotuj winegret i wymieszaj go z pokruszonym lub roztartym w moździerzu zielonym pieprzem.

Na talerzach układaj plasterki buraczków na przemian z mozzarellą i bazylią, polej winegretem.

Możesz podawać z grzankami lub jako dodatek do innej potrawy.

Następny artykuł