Smakosze.pl Przepisy Złota kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Zdradzamy krok po kroku, jak ją zrobić
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale mzuron szybkie i proste gotowanie

Złota kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Zdradzamy krok po kroku, jak ją zrobić

20 stycznia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że złota kapusta brzmi dosyć egzotycznie. Nie spotykamy się z nią najczęściej. Warto to zmienić. Smak tego specjału pozostaje na długo w pamięci i potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Jak przygotować złotą kapustę?

Złota kapusta smakuje obłędnie

Złota kapusta jest wyjątkowym specjałem, któremu ciężko się oprzeć. Do jej zrobienia wykorzystuje się dodatki w postaci imbiru i kurkumy, które słyną z prozdrowotnego wpływu na organizm. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak kurkuma może pomóc na problemy skórne .

Smakowita złota kapusta pod wpływem kiszenia zyskuje bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy . W związku z tym warto dodać ją do swojego jadłospisu. Tym bardziej że jej smak jest wyjątkowy.

Złota kapusta przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Zastosowane w jej dodatki nadają jej wykwintnych nut smakowych, które doceni każdy wielbiciel kiszonej kapusty . Jakie składniki wykorzystamy do przygotowania złotego specjału?

  • 2 poszatkowane białe kapusty

  • 7 g startego imbiru

  • 10 g suszonej kurkumy

  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku

  • 30 g soli

  • 15 g kminu rzymskiego

Złota kapusta krok po kroku

Wyśmienita złota kapusta nie powinna nikomu sprawić problemu. Wystarczy podążać za przepisem. Na początku poszatkowaną kapustę umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niej imbir, kurkumę, sól i czosnek .

Wszystkie składniki starannie mieszamy. Warto założyć rękawiczki, ponieważ kurkuma mocno barwi. Kiedy kapusta zacznie puszczać sok, wówczas przekładamy ją do glinianego garnka i przykrywamy talerzem . Dociskamy go obciążnikiem.

Naczynie z kapustą odstawiamy w ciepłe zacienione miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie złota kapusta jest już prawie gotowa. Przekładamy ją do słoików i mocno w nich ubijamy . Umieszczamy je w lodówce. Dzięki temu zabiegowi spowolnimy dalsze kiszenie.

Złota kapusta z pewnością zachwyci domowników. Przepis na podobny smakołyk można znaleźć na YouTube na kanale mzuron szybkie i proste gotowanie. Specjał sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań. Schabowy po lubelsku wiele zyska za sprawą złotej kapusty .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy