Schabowy po lubelsku jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny. Sekretem jego smaku jest nietypowa panierka
Kotlety schabowe niemal zawsze panierujemy w bułce tartej, ale najwięksi miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że także inne składniki panierki mogą sprawić, że potrawa rozpływa się w ustach. Najsłynniejsi kucharze i najznakomitsze gospodynie domowe z okolic Lublina od lat znają inny przepis na znane danie. Sekretem nieco innej wersji kotleta schabowego jest odmienny sposób panierowania mięsa.
Kotlety schabowe po lubelsku zachwycają cudowną panierką
Przepis na schabowego pojawił się w Polsce już w 1860 roku w poradniku Lucyny Ćwierczakowiczowej „365 obiadów za pięć złotych”. Słynna na cały kraj kuchara pisze wtedy, że należy: „Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu”.
Ten klasyczny przepis powielamy po dziś dzień. Jednak schabowe w nieco innej wersji królują w okolicach Lublina. Zmiana jest zauważalna już na pierwszy rzut oka, bo dotyczy ona nie rodzaju mięsa czy przypraw - te pozostają niezmienne, zmienia się panierka. Co więc wyróżnia schabowe z Lublina?
– Po lubelsku mięso obtaczamy w mące, jajku i smażymy. Zwykły schabowy: w mące, jajku i panierce z tartej bułki – zdradził portalowi Dziennik Wschodni Artur Góra, szef kuchni w restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka. Jeśli więc szukamy największej różnicy, to będzie ona związana z wyglądem kotleta, który trochę przypomina omleta.
Przygotowanie schabowych po lubelsku
Aby przygotować najlepsze schabowe koniecznie musimy wybrać mięso dobrej jakości, najlepiej kupione u rzeźnika, który doradzi nam, jaka część będzie miękka i soczysta. Schab nieco rozbijamy i przyprawiamy klasycznie - wyłącznie pieprzem i solą, bo smak dobrego mięsa nie wymaga żadnych innych dodatków. Następnie nieco rozbijamy kotlety - nie powinny być zbyt cienkie. Potem nadchodzi moment panierowania.
Kotlety schabowe po lubelsku panierujemy w dwóch składnikach - mące i jajku, dzięki czemu po przygotowaniu może przypominać omlet. Mąkę powinniśmy zawsze przesiać na wszelki wypadek, następnie obtoczyć w niej mięso i mocno wetrzeć ją w kotlety, a potem zanurzyć je w rozmąconym jajku.
Ciekawy smak nada też kotletom mąka gryczana, o czym doskonale wiedzą najlepsi kucharze przyrządzający kotlety po lubelsku. Warto więc zmodyfikować nieco składniki, które dodajemy do niedzielnych schabowych.
Kotlety smażymy na smalcu lub klarowanym maśle, na dużym ogniu, by skwierczały na patelni. 4 minuty na patelni zupełnie wystarczą, ale jeśli przygotowujemy kotlety z kostką, powinniśmy usmażyć je także w pionie, kostką do dołu.
Warto pamiętać, że wariacji na temat kotleta powstaje nieskończenie wiele. Aby urozmaicić niedzielny obiad warto pomyśleć nie tylko o kotletach bez panierki, ale również bez mąki i jajka, na które przepis podawaliśmy w tym artykule. Jeśli jednak nie zależy Ci na aż tak dużej modyfikacji klasyki, ale chciałbyś poznać tajemnicę ich kruchości, przeczytaj ten materiał.
Na zdjęciu widać kotlet po lubelsku przygotowany na profilu garnkiipatelnie na Instagramie.
p>Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Połącz ocet jabłkowy z imbirem i kilkoma składnikami. Naturalne wsparcie odporności
Nie żyje 39-letni milioner. Powodem śmierci mogła być herbata, szczegóły porażają
Kawa z nietypowym dodatkiem jest hitem internetu. Przed wypiciem trzeba pamiętać o 1 rzeczy
źródło: onet.pl