Znakomita tarta ze szparagami, pomidorkami i boczkiem
Sezon na szparagi trwa niestety dość krótko, dlatego warto korzystać z tych warzyw, kiedy tylko się pojawią. Często towarzyszą nam one podczas rodzinnych spotkań czy imprez ze znajomymi. Kojarzą się z latem, często pojawiają się podczas grillów. Posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym mają mało kalorii, dlatego warto używać ich jak najczęściej. Są cennym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu i potasu oraz witamin z grupy C i E. Wspomagają również funkcjonowanie nerek i pomagają utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.
Szparagi doskonale smakują jako składnik zupy krem, zawinięte w szynkę parmeńską lub nawet samodzielnie, zgrillowane czy podsmażone na maśle. Jest jednak znacznie ciekawszy sposób na wykorzystanie tych zdrowych i działających jak afrodyzjak warzyw, a mianowicie tarta ze szparagami, pomidorkami i boczkiem. To danie, które już samym swoim wyglądem wzbudza zachwyt. Jest kolorowe i apetyczne, od razu chce się go spróbować, a jego przygotowanie jest zaskakująco proste i szybkie. Tej tarcie nie brakuje także smaku. Za sprawą sera feta jest odpowiednio słona, delikatnie słodka dzięki pomidorkom i kremowa, co jest zasługą masy jajeczno-śmietanowej. Szparagi delikatnie chrupią, a podsmażony boczek nadaje wyjątkowego aromatu. Nic dziwnego, że gdy ta tarta pojawia się na stole, znika w mgnieniu oka.
Tarta ze szparagami, pomidorkami i boczkiem świetnie sprawdzi się na obiad lub sycącą kolację. Doskonale smakuje z lampką białego wina.
Składniki na kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Sposób przygotowania kruchego spodu:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i zamieszać. Zimne masło pokroić na małe kawałeczki i wrzucić do naczynia. Łopatką lub nożem siekać składniki, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do wyglądu kruszonki. Ważne, aby nie ugniatać jeszcze ciasta rękami i nie ocieplać w ten sposób masła.
Następnie do masy wrzucić żółtka i wstępnie połączyć całość przy użyciu łyżki. Dłońmi energicznie zagnieść ciasto, ale tylko do uzyskania jednolitej masy. Utworzyć kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
Przygotować formę do tarty o średnicy 24 cm. Spód i boki wysmarować masłem, aby w trakcie pieczenia ciasto do nich nie przywarło.
Schłodzony spód wyjąć z lodówki i wyłożyć nim całe naczynie (również boki). Najprościej jest go rozwałkować, podsypując delikatnie mąką i przekładając do formy. Następnie ciasto ponakłuwać widelcem, okryć folią aluminiową i wysypać na nie obciążenie – suchą fasolę, ciecierzycę lub ryż.
Tak przygotowaną tartę umieścić w piekarniku na 15 minut. Następnie pozbyć się obciążenia oraz folii i piec przez kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
Składniki na nadzienie:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 250 g boczku wędzonego
- kilka pomidorków koktajlowych (6-7 sztuk)
- 2 całe jajka
- 250 g sera feta
- 125 ml śmietanki 30%
- 125 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania nadzienia:
Boczek pokroić w kawałki i wytopić na suchej, rozgrzanej patelni. Zarumienić i zdjąć z patelni. Pozostały tłuszcz przelać do naczynia i wykorzystać do innego dania.
Zielone szparagi umyć i pozbyć się twardych końcówek. Wystarczy chwycić je pojedynczo dwiema dłońmi i zgiąć, a one same w odpowiednim miejscu pękną. Twarde końce odłożyć, a resztę pokroić na 2-3 kawałki w zależności od ich długości.
W miseczce umieścić śmietankę, mleko, wbić jajka, dodać świeżo mielonego pieprzu, mąki i całość wymieszać rózgą.
Ser feta pokroić na małe kostki, pomidorki koktajlowe przeciąć na pół.
Na podpieczony i przestudzony nieco spód włożyć szparagi, ser oraz podsmażony boczek. Zalać sosem jajecznym, a na górze poukładać pomidorki.
Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Po upływie tego czasu tarta powinna być zwarta i zarumieniona na złoto.
Kawałki kroić w trójkąty i podawać w towarzystwie świeżych liści bazylii.