Zupa azjatycka z kurczakiem - orientalny przysmak, który pokocha cała rodzina
Szukasz pomysłu na obiad w azjatyckim stylu? Ugotuj zupę z kurczakiem, pieczarkami, makaronem ryżowym i mlekiem ryżowym. Azjatycka zupa dzięki orientalnym przyprawom, takim jak imbir, kolendra, sos rybny i sojowy ma doskonały smak i aromat. Poznaj przepis na zupę azjatycką z kurczakiem.
Kraje azjatyckie, jak Tajlandia, Indonezja, Bali słyną z przepięknego krajobrazu i doskonałej kuchni. Sekretem dań jest bogactwo orientalnych ziół i przypraw, które sprawiają, że każda potrawa zyskuje doskonały smak i aromat. W kuchni azjatyckiej wyznaje się zasadę, że każdy smak ma być wyczuwalny. Taka też jest zupa azjatycka z kurczakiem. Jest pikantna, słona, słodka, kwaśna i z lekką goryczką. Jest doskonała.
Do przygotowania zupy potrzebujesz sosu rybnego, sojowego, imbiru, chili, kolendry, mleka kokosowego i soku z limonki. To niezbędne składniki każdej orientalnej zupy i wielu dań. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, zastąp ją posiekanym szczypiorkiem. Bulion do zupy przygotuj dzień wcześniej, aby miał wyraźny smak i aromat.
Jeśli szukasz pomysłu na zupę rodem ze słonecznej Tajlandii - tu poznasz przepis na tajska zupę rybną z owocami morza. Orientalną, rozgrzewającą, i pyszną.
Przepis na zupę azjatycką z kurczakiem
Składniki na 4 porcje:
-
500 g piersi z kurczaka
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
200 g pieczarek
-
szpiczasta, czerwona papryka
-
papryczka chili
-
400 ml mleka kokosowego
-
1,5 l bulionu drobiowego
-
garść kukurydzy z puszki
-
sok z połowy limonki
-
łyżeczka mielonego imbiru
-
łyżka sosu sojowego
-
łyżka sosu rybnego
-
olej roślinny do smażenia
-
posiekana kolendra lub szczypiorek
-
pół opakowania makaronu ryżowego
Jak ugotować zupę azjatycką z kurczakiem?
Posiekaj chili, cebulę i czosnek. Kurczaka umyj i pokrój w paski, pokrój również paprykę i pieczarki. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju podsmaż chili, czosnek i cebulę, następnie dodaj kurczaka z imbirem, a po kilku minutach dodaj również pieczarki, paprykę i kukurydzę, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
Wlej bulion, dodaj sos sojowy, rybny, mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, następnie dodaj ugotowany makaron, skrop sokiem z limonki, oprósz kolendrą, wymieszaj i podaj.
Smacznego.