Zupa bobowa - wegetariański pomysł na pożywny krem
pixabay.com

Zupa bobowa - wegetariański pomysł na pożywny krem

Zupa bobowa to pyszna, kremowa zupa przygotowana z użyciem świeżych warzyw, takich jak bób, ziemniaki i por. To bardzo smaczne i pięknie wyglądające danie. W sam raz na lato. Sposób wykonania zupy jest mało skomplikowany. Jakie składniki przygotować na zupę bobową?

Zupa bobowa - składniki

  • 500 g ugotowanego bobu,
  • 1 cebula,
  • 2 pory,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 20 g masła (lub oleju kokosowego),
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 1 łyżka posiekanej natki,
  • 250 g ziemniaków,
  • 1 litr bulionu lub wody,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku.


Grzanki czosnkowe:

  • sól,
  • 4 kromki czerstwej bułki paryskiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła lub oleju kokosowego.

Przygotowanie zupy bobowej

Ugotuj bób w wodzie z solą, odcedź wodę i odmierz wymaganą ilość.

Zewnętrzne liście pora oczyść, pozostawiając biało-jasnozielone części, dokładnie umyj między warstwami i pokrój w cienkie plasterki.

W garnku roztop masło, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj posiekane pory, po chwili dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.

Zwiększ ogień, dodaj wodę lub bulion i gotuj do wrzenia. Dopraw solą, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj warzywa do miękkości przez około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj 400 gramów ugotowanego, obranego bobu (resztę odłóż).

Dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Pozostały niezmieszany bób posiekaj, posiekaną kolendrę i szczypiorek - użyj jako posypkę do zupy.

Następny artykuł