Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa bobowa - wegetariański pomysł na pożywny krem
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:48

Zupa bobowa - wegetariański pomysł na pożywny krem

Zupa bobowa - wegetariański pomysł na pożywny krem
pixabay.com

Zupa bobowa - składniki

  • 500 g ugotowanego bobu,

  • 1 cebula,

  • 2 pory,

  • 1/2 szklanki mleka,

  • 20 g masła (lub oleju kokosowego),

  • 1 łyżka oliwy extra vergine,

  • 1 łyżka posiekanej natki,

  • 250 g ziemniaków,

  • 1 litr bulionu lub wody,

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku.

Grzanki czosnkowe:

  • sól,

  • 4 kromki czerstwej bułki paryskiej,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 4 łyżki masła lub oleju kokosowego.

undefined

Przygotowanie zupy bobowej

Ugotuj bób w wodzie z solą, odcedź wodę i odmierz wymaganą ilość.

Zewnętrzne liście pora oczyść, pozostawiając biało-jasnozielone części, dokładnie umyj między warstwami i pokrój w cienkie plasterki.

W garnku roztop masło, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj posiekane pory, po chwili dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.

Zwiększ ogień, dodaj wodę lub bulion i gotuj do wrzenia. Dopraw solą, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj warzywa do miękkości przez około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj 400 gramów ugotowanego, obranego bobu (resztę odłóż).

Dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Pozostały niezmieszany bób posiekaj, posiekaną kolendrę i szczypiorek - użyj jako posypkę do zupy.

Tagi: