Zupa bobowa - wegetariański pomysł na pożywny krem
Zupa bobowa - składniki
500 g ugotowanego bobu,
1 cebula,
2 pory,
1/2 szklanki mleka,
20 g masła (lub oleju kokosowego),
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 łyżka posiekanej natki,
250 g ziemniaków,
1 litr bulionu lub wody,
1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Grzanki czosnkowe:
sól,
4 kromki czerstwej bułki paryskiej,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki masła lub oleju kokosowego.
undefined
Przygotowanie zupy bobowej
Ugotuj bób w wodzie z solą, odcedź wodę i odmierz wymaganą ilość.
Zewnętrzne liście pora oczyść, pozostawiając biało-jasnozielone części, dokładnie umyj między warstwami i pokrój w cienkie plasterki.
W garnku roztop masło, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj posiekane pory, po chwili dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.
Zwiększ ogień, dodaj wodę lub bulion i gotuj do wrzenia. Dopraw solą, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj warzywa do miękkości przez około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj 400 gramów ugotowanego, obranego bobu (resztę odłóż).
Dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz mleko i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Pozostały niezmieszany bób posiekaj, posiekaną kolendrę i szczypiorek - użyj jako posypkę do zupy.