Zupa borowikowa
Borowiki - ulubione grzyby Polaków
Borowik (inaczej prawdziwek) to jeden z najpopularniejszych grzybów w polskiej kuchni. Właśnie po nie wielu ludzi na przełomie lata i jesieni wybiera się do lasu. Prawdziwek jadalny, poza walorami smakowymi, jest także źródłem wielu cennych wartości odżywczych, np. witaminy A, B1 i B2. Trzeba jednak uważać, ponieważ istnieją też borowiki trujące, których pod żadnym pozorem nie można jeść. Borowik szlachetny najczęściej występuje w lasach iglastych (świerkowych) i mieszanych. Jego kapelusz wyścieła gładka półkolista poduszka. U młodych grzybów jest koloru białego, u starszych ciemnobrązowego.
Krem z borowików
Składniki:
450-500 g świeżych lub mrożonych borowików lub innych grzybów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5 l bulionu jarzynowego lub domowego rosołu drobiowego
50 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki śmietany
3 łyżki oliwy z oliwek
3 średnie ziemniaki
2 łyżki masła
sól i pieprz.
do podania: śmietanka, natka pietruszki
Przygotwanie:
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia, umycia i osuszenia borowików. Jeśli używasz mrożonych grzybów, rozmroź je wcześniej. Możesz włożyć je na parę minut do wrzątku w celu ich rozmrożenia, a później odcedzić i odcisnąć.
Grzyby pokrój w kostkę. Dwa lub trzy przekrój wzdłuż na cienkie plasterki, przydadzą się do podania i ozdobienia zupy.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż do zeszklenia, a następnie dodaj pokrojone grzyby i ziemniaki. Podsmażaj na małym ogniu, co chwilę mieszając. Po kilku minutach dodaj białe wino i smaż kolejne 2 minuty.
Dodaj gorący bulion (domowy lub z kostki rosołowej), sól i pieprz. Gotuj zupę na palniku o średniej mocy przez około 20 minut.
Zmniejsz moc palnika i dodaj zahartowaną śmietanę (4 łyżki śmietany wlej do miseczki i dodaj do niej kilka łyżek ciepłego bulionu z zupy. Dokładnie wymieszaj i dopiero wlej śmietanę do zupy).
Zblenduj zupę na gładki krem, w razie potrzeby dopraw.
Sięgnij po odłożone wcześniej, pokrojone w paski grzyby. Dopraw je solą i pieprzem. Podsmażaj na 1 łyżce oliwy i 2 łyżkach masła, aż będą rumiane.
Sposób podania:
Krem z borowików przelej do głębokich talerzy. Udekoruj kleksem śmietany, smażonymi borowikami i posiekaną natką pietruszki.
Zupa borowikowa z makaronem
Składniki:
0,5 - 0,7 kg świeżych grzybów
1,5 litra bulionu
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 duża cebula
1 szklanka śmietany 18%
4 liście laurowych
ziele angielskie
sól
pieprz czarny świeżo mielony
pieprz ziołowy
2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Zacznij od dokładnego oczyszczenia, umycia i osuszenia grzybów. Pokrój je w kostkę i umieść w garnku. Zalej wodą tak, aby grzyby w całości się w niej zanurzyły. Gotuj na średnim ogniu razem z zielem angielskim, liściem laurowym i szczyptą soli.
Obierz cebulę, pokrój na drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do wywaru z grzybami.
Obierz i pokrój marchewkę. Wrzuć ją do garnka razem z posiekaną pietruszką i zalej bulionem warzywnym. Gotuj do miękkości warzyw.
W tym czasie ugotuj również makaron. W garnku zagotuj wodę. Wsyp do niej płaską łyżeczkę soli. Po zagotowaniu umieść w wodzie makaron i gotuj do miękkości. Makaron umieść w durszlaku i odcedź z niego wodę, a następnie przełóż go do miski lub z powrotem do garnka. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą.
Pod koniec gotowania dodaj wywar grzybowy wraz z grzybami, solidnie dopraw pieprzem czarnym, ziołowym i solą. Na koniec zupę zabiel śmietaną i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
W garnku zagotuj wodę. Na 125 gramów makaronu produktu użyj 1,5 litra wody. Wsyp do niej płaską łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy. Po zagotowaniu umieść w wodzie makaron i gotuj al dente. Ugotowany makaron powinien być miękki i sprężysty.
Smacznego!