Smakosze.pl Przepisy Zupa curry z cukinii: pikantna przyjemność
Pixabay.com

Zupa curry z cukinii: pikantna przyjemność

25 marca 2022
Autor tekstu: Hoff Emil

Zupa curry z cukinii: dla kogo?

Zupa curry z cukinii to posiłek dla każdego, także dla wegetarian (o ile bulion zrobimy na bazie warzyw, bez mięsa), zwłaszcza dla osób ceniących sobie zdrowie. Cukinia zawiera dużo fosforu, wapnia, potasu i sodu, witaminy z grupy B, dużo witaminy C. Ponadto cukinia jest niskokaloryczna, wspomaga trawienie, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy, wzrok i pracę mózgu, może też wspomagać łagodzenie stresu.

Cukinia, zwana też kabaczkiem, to odmiana dyni, która trafiła do Polski z Meksyku przez Włochy, stąd jej nazwa – „zucchina” to po włosku „mała dynia”.

Jak Meksyk, to wiadomo, że ostre. Zupa curry z cukinii na pewno przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom ostrych potraw.

Zupa curry z cukinii: na jaką okazję?

Zupa curry z cukinii to smaczny i zdrowy obiad, który nie obciąża żołądka i pozostawia poczucia ciężkości, które przykuwa nas do krzesła. Fani ostrych dań mogą jeść zupę curry z cukinii także na lunch w pracy (po odgrzaniu) lub w ramach romantycznej kolacji.

Zupa curry z cukinii: ile kalorii?

Zupa curry z cukinii to smaczny i zdrowy posiłek. Jeśli śmietanę zamienimy na mleko kokosowe, otrzymamy dania fit, którym bez obawy mogą raczyć się osoby nawet na ścisłej diecie.

Zupa curry z cukinii: trudność

Zupa curry z cukinii to danie dość łatwe w przygotowaniu. Trzeba tylko naszykować sobie front robót: wybrać garnki, obrać i posiekać warzywa.

Obserwuj nas w
autor
Hoff Emil

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy