Zupa czosnkowa z jajkiem - pożywna i zdrowa przekąska
Zupa czosnkowa z jajkiem, grzankami i parmezanem to doskonały pomysł na rozgrzewającą i wzmacniającą zupę dla całej rodziny. Danie jest niezwykle aromatyczne, smaczne i niezwykle pożywne za sprawą jajek, grzanek i sera. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę czosnkową z jajkiem.
Zupa czosnkowa z jajkiem to rewelacyjna zupa w chłodne, zimowe dni. Duża ilość czosnku działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia organizm i wspiera walkę z przeziębieniem i grypą. Zupę ugotuj na bulionie lub rosole . Esencjonalny wywar na bazie mięsa i warzyw dodatkowo rozgrzewa i nadaje zupie czosnkowej aromatu.
Zupa czosnkowa najlepiej smakuje w towarzystwie wina, majeranku i tymianku. Jeśli poddusisz czosnek w winie z ziołami, zyska on rewelacyjny smak i będzie doskonałą bazą do całego dania. Nie zapomnij również o grzankach, jajku i parmezanie, których nie może zabraknąć w zupie.
Jeśli lubisz pożywne i aromatyczne zupy- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę cebulową z grzankami , jak z francuskiej restauracji.
Przepis na zupę czosnkową z jajkiem
Składniki na 5 porcji:
-
cała główka czosnku
-
700 ml bulionu lub rosołu
-
kieliszek wina białego wytrawnego
-
łyżeczka suszonego tymianku
-
pół łyżeczki suszonego majeranku
-
3 jajka
-
2 liście laurowe
-
5 kromek bagietki
-
4 łyżki startego parmezanu
-
łyżka masła
-
oliwa z oliwek
Jak zrobić zupę czosnkową z jajkiem?
Jajka ugotuj na twardo, pokrój w plastry. W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle posiekane ząbki czosnku, następnie wlej wino wytrawne, dodaj majeranek i tymianek i duś, aż wino częściowo wyparuje.
Do garnka wlej bulion, dodaj liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. W tym czasie przygotuj grzanki: nagrzej piekarnik do 180 stopni C, blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej kromki skropione oliwą, piecz 10 minut.
Źródło zdjęcia: canva/ nectarina Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerz wyłóż grzankę, kilka plastrów jajka, wlej wrzącą zupę i posyp startym parmezanem, ser zacznie się rozpuszczać pod wpływem wysokiej temperatury, tworząc serowa chmurkę.