Smakosze.pl
Magda Gessler, rosół

TRICOLORS/East News, canva/vvoevale

Najlepszy, kultowy przepis na rosół od samej Magdy Gessler

15 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Czy planujecie jutro gotować rosół? Jeśli nie jesteście zachwyceni smakiem tego, który zwykle przyrządzacie, skorzystajcie ze sprawdzonej receptury. Podamy wam dziś najlepszy, kultowy przepis na rosół od samej Magdy Gessler. Jak można się spodziewać, ta zupa będzie wyjątkowo pyszna.

Magdę Gessler większość osób kojarzy jako prowadzącą program Kuchenne Rewolucje. Jednak co by nie mówić, Magda Gessler zna się też na gotowaniu, bo sama jest właścicielką kilku renomowanych restauracji. Warto więc skorzystać z jej przepisów, by w domowym zaciszu przyrządzić specjały rodem z najpopularniejszych lokali.

Pasta do kanapek z suszonymi pomidorami

Aromatyczna pasta do kanapek na bazie suszonych pomidorów

CZYTAJ DALEJ

Najlepszy, kultowy przepis na rosół od samej Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 wiejska kura rosołowa

  • ok. 50 dag szpondra wołowego

  • 2 cebule

  • 5-6 pietruszek

  • 5-6 marchewek

  • 1 nieduży seler korzeniowy

  • 1 por

  • kawałek kapusty włoskiej

  • 4 listki laurowe

  • kilka ziaren czarnego pieprzu

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 3-4 goździki

  • pęczek natki pietruszki

  • pęczek lubczyku

  • sól

Przygotowanie rosołu

Kurę oczyść z pozostałości piór, dokładnie opłucz, pokrój na kawałki. Szponder opłucz. Mięso włóż do dużego garnka.

Cebule obierz z wierzchnich łusek, każdą przekrój na połowę, opal nad palnikiem lub zrumień na suchej patelni.

Pozostałe warzywa obierz, opłucz, pokrój na kawałki, dodaj do mięsa razem z cebulą. Mięso i warzywa zalej zimną wodą. Dodaj przyprawy bez soli i całość zagotuj na niedużym ogniu.

Usuń szumowinę i dalej gotuj rosół na niedużym ogniu, by tylko pyrkał. Gotuj go jeszcze ok. 3 godziny przy uchylonej pokrywce.

Natkę pietruszki i lubczyk opłucz, dodaj do rosołu razem z solą. Całość gotuj jeszcze ok. 30 minut na małym ogniu.

Rosół przecedź, podawaj np. z makaronem krajanką, kluskami z kaszy manny lub kluskami lanymi z dodatkiem koperku.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz „odchudzić" rosół, wystudź go i zbierz z powierzchni nadmiar zastygłego tłuszczu. Nie usuwaj go jednak całkowicie, bo rosół straci smak.

  • Mięso i warzywa z rosołu możesz wykorzystać do przygotowania pasztetu lub farszu np. do pierogów, krokietów.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na delikatny rosół od Ewy Wachowicz. Sprawdź też, jak uratować mętny rosół.

lubczyk

lubczyk

Źródło zdjęcia: canva/AGfoto

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakizycia

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

Przepisy

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czytaj więcej >
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii

Przepisy

Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym

Czytaj więcej >