Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy, kultowy przepis na rosół od samej Magdy Gessler
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.01.2022 01:00

Najlepszy, kultowy przepis na rosół od samej Magdy Gessler

Magda Gessler, rosół
TRICOLORS/East News, canva/vvoevale

Czy planujecie jutro gotować rosół? Jeśli nie jesteście zachwyceni smakiem tego, który zwykle przyrządzacie, skorzystajcie ze sprawdzonej receptury. Podamy wam dziś najlepszy, kultowy przepis na rosół od samej Magdy Gessler. Jak można się spodziewać, ta zupa będzie wyjątkowo pyszna.

Magdę Gessler większość osób kojarzy jako prowadzącą program Kuchenne Rewolucje. Jednak co by nie mówić, Magda Gessler zna się też na gotowaniu, bo sama jest właścicielką kilku renomowanych restauracji. Warto więc skorzystać z jej przepisów, by w domowym zaciszu przyrządzić specjały rodem z najpopularniejszych lokali.

Najlepszy, kultowy przepis na rosół od samej Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 wiejska kura rosołowa

  • ok. 50 dag szpondra wołowego

  • 2 cebule

  • 5-6 pietruszek

  • 5-6 marchewek

  • 1 nieduży seler korzeniowy

  • 1 por

  • kawałek kapusty włoskiej

  • 4 listki laurowe

  • kilka ziaren czarnego pieprzu

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 3-4 goździki

  • pęczek natki pietruszki

  • pęczek lubczyku

  • sól

Przygotowanie rosołu

Kurę oczyść z pozostałości piór, dokładnie opłucz, pokrój na kawałki. Szponder opłucz. Mięso włóż do dużego garnka.

Cebule obierz z wierzchnich łusek, każdą przekrój na połowę, opal nad palnikiem lub zrumień na suchej patelni.

Pozostałe warzywa obierz, opłucz, pokrój na kawałki, dodaj do mięsa razem z cebulą. Mięso i warzywa zalej zimną wodą. Dodaj przyprawy bez soli i całość zagotuj na niedużym ogniu.

Usuń szumowinę i dalej gotuj rosół na niedużym ogniu, by tylko pyrkał. Gotuj go jeszcze ok. 3 godziny przy uchylonej pokrywce.

Natkę pietruszki i lubczyk opłucz, dodaj do rosołu razem z solą. Całość gotuj jeszcze ok. 30 minut na małym ogniu.

Rosół przecedź, podawaj np. z makaronem krajanką, kluskami z kaszy manny lub kluskami lanymi z dodatkiem koperku.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz „odchudzić" rosół, wystudź go i zbierz z powierzchni nadmiar zastygłego tłuszczu. Nie usuwaj go jednak całkowicie, bo rosół straci smak.

  • Mięso i warzywa z rosołu możesz wykorzystać do przygotowania pasztetu lub farszu np. do pierogów, krokietów.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na delikatny rosół od Ewy Wachowicz. Sprawdź też, jak uratować mętny rosół.

lubczyk
lubczyk

Źródło zdjęcia: canva/AGfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakizycia

Zapraszamy na nasz Instagram