Smakosze.pl Przepisy Zupa dyniowa z curry
pixabay.com

Zupa dyniowa z curry

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa dyniowa z curry

Zupa z dyni jest bardzo pożywna i zdrowa. Dodatek imbiru, curry i mleka kokosowego sprawią, że krem nabierze orientalnego i bardzo ciekawego smaku.

Dynia. Wartości odżywcze

Dynia bogata jest w beta karoten, który wpływa na kondycję skóry, jakość widzenia, zwiększa odporność, a także reguluje procesy przemiany materii. Zawiera również związki pozytywnie wpływające na cały układ krwionośny, wzmacnia serce i żyły, reguluje poziom cholesterolu. Warzywo to jest także bogate w antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Składniki na krem z dyni

– mała dynia,– 100 ml mleka kokosowego,– marchewka,– czerwona cebula,– ząbek czosnku,– łyżeczka przyprawy curry,– pół łyżeczki imbiru,– garść pestek dyni,– ⅓ łyżeczki przyprawy chilli,– kostka rosołowa warzywna,– łyżka masła.

Dynię pokrój na kawałki, wyciągnij pestki, ale jej nie obieraj. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu kawałki dyni obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Na dużej, rozgrzanej patelni z łyżką masła zarumień posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i dynię. Wymieszaj. Dodaj curry, chilli, imbir i smaż przez kilka minut. Składniki przełóż do garnka i zalej wodą. Woda musi zakrywać warzywa. Dodaj kostkę rosołową. Gotuj pod przykryciem przez około pół godziny, co jakiś czas kontrolując ilość wody. Na suchą patelnię wrzuć garść pestek z dyni i praż do uzyskania złocistego koloru. Przełóż je do miseczki. Na koniec wlej mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.

Warzywa z częścią bulionu zblenduj na gładką masę. Pozostałą część bulionu wykorzystaj do uzyskania konsystencji kremu. Nie może być ani za gęsty, ani za rzadki.Gotowy krem dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni i odrobiną mleka kokosowego lub śmietany.Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy