Smakosze.pl
Zupa jabłczanka - nietypowe danie kuchni polskiej

pixabay.com

Zupa jabłczanka - nietypowe danie kuchni polskiej

7 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Zupa jabłczanka to przepyszne danie z kuchni polskiej. Jest wegetariańska, niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Najczęściej jednak podaje się ją z okraszonymi ziemniakami lub bułką z masłem. Nie jest trudna w wykonaniu, a składniki można znaleźć w każdym markecie. Jak przygotować zupę jabłczankę?

Zupa jabłczanka - składniki

  • 4 jabłka,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 2 goździki,

  • 2 łyżki kisielu cytrynowego,

  • szczypta cynamonu,

  • 3 łyżki śmietany.

undefined

Przygotowanie zupy jabłczanki

Jabłka dokładnie umyj i obierz.

Zagotuj ok 2 l wody, dodaj skórki z jabłek. goździki i chwilę pogotuj.

Jabłka w tym czasie pokrój na cząstki. Z kompotu wyjmij skórki i goździki a włóż pokrojone jabłka.

Gotuj do miękkości jabłek, ale nie rozgotować. Dodaj kisiel wymieszany w zimnej wodzie i sok z cytryny oraz małą szczyptę cynamonu.

Śmietanę zahartuj i dodaj do gotującej się zupy.

Podawaj z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami lub z bułką z masłem.

Podobne artykuły

Kapusta z głąbem

Przepisy

Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >