Smakosze.pl
Zupa jabłczanka - nietypowe danie kuchni polskiej

pixabay.com

Zupa jabłczanka - nietypowe danie kuchni polskiej

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Zupa jabłczanka to przepyszne danie z kuchni polskiej. Jest wegetariańska, niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Najczęściej jednak podaje się ją z okraszonymi ziemniakami lub bułką z masłem. Nie jest trudna w wykonaniu, a składniki można znaleźć w każdym markecie. Jak przygotować zupę jabłczankę?

Zupa jabłczanka - składniki

  • 4 jabłka,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 2 goździki,

  • 2 łyżki kisielu cytrynowego,

  • szczypta cynamonu,

  • 3 łyżki śmietany.

undefined

Przygotowanie zupy jabłczanki

Jabłka dokładnie umyj i obierz.

Zagotuj ok 2 l wody, dodaj skórki z jabłek. goździki i chwilę pogotuj.

Jabłka w tym czasie pokrój na cząstki. Z kompotu wyjmij skórki i goździki a włóż pokrojone jabłka.

Gotuj do miękkości jabłek, ale nie rozgotować. Dodaj kisiel wymieszany w zimnej wodzie i sok z cytryny oraz małą szczyptę cynamonu.

Śmietanę zahartuj i dodaj do gotującej się zupy.

Podawaj z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami lub z bułką z masłem.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >