Smakosze.pl Przepisy Zupa jabłczanka - nietypowe danie kuchni polskiej
pixabay.com

Zupa jabłczanka - nietypowe danie kuchni polskiej

7 maja 2021

Zupa jabłczanka - składniki

  • 4 jabłka,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 2 goździki,

  • 2 łyżki kisielu cytrynowego,

  • szczypta cynamonu,

  • 3 łyżki śmietany.

undefined

Przygotowanie zupy jabłczanki

Jabłka dokładnie umyj i obierz.

Zagotuj ok 2 l wody, dodaj skórki z jabłek. goździki i chwilę pogotuj.

Jabłka w tym czasie pokrój na cząstki. Z kompotu wyjmij skórki i goździki a włóż pokrojone jabłka.

Gotuj do miękkości jabłek, ale nie rozgotować. Dodaj kisiel wymieszany w zimnej wodzie i sok z cytryny oraz małą szczyptę cynamonu.

Śmietanę zahartuj i dodaj do gotującej się zupy.

Podawaj z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami lub z bułką z masłem.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy