Zupa jabłczanka - nietypowe danie kuchni polskiej
7 maja 2021
Autor tekstu:
Dzięciołowska Marcelina
Zupa jabłczanka - składniki
-
4 jabłka,
-
sok z 1/2 cytryny,
-
2 goździki,
-
2 łyżki kisielu cytrynowego,
-
szczypta cynamonu,
-
3 łyżki śmietany.
undefined
Przygotowanie zupy jabłczanki
Jabłka dokładnie umyj i obierz.
Zagotuj ok 2 l wody, dodaj skórki z jabłek. goździki i chwilę pogotuj.
Jabłka w tym czasie pokrój na cząstki. Z kompotu wyjmij skórki i goździki a włóż pokrojone jabłka.
Gotuj do miękkości jabłek, ale nie rozgotować. Dodaj kisiel wymieszany w zimnej wodzie i sok z cytryny oraz małą szczyptę cynamonu.
Śmietanę zahartuj i dodaj do gotującej się zupy.
Podawaj z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami lub z bułką z masłem.