Smakosze.pl Przepisy Zupa krem z ciecierzycy
https://pixabay.com/

Zupa krem z ciecierzycy

25 marca 2022
Autor tekstu: Paweł Kulenty

Jeśli przygotowujemy potrawy z ciecierzycy, dobrze jest dodać odrobinę sody do ziaren. Soda zmiękcza je, więc jest łatwiej je mielić, miksować i gotować. Dzięki orzechowemu, maślanemu smakowi i kremowej konsystencji ciecierzyca może zostać przekształcona w najbardziej wymarzoną zupę. Można ją skropić olejem paprykowym, aby uzyskać bardziej elegancki i pikantny akcent. Można też przystroić ziołami, śmietaną lub creme fraiche. Tak czy inaczej zupę krem z ciecierzycy należy jeść, a nie celebrować.

Zupa krem z ciecierzycy

Czas przygotowania 40 minut, 310 kcal, 4 porcje

Składniki: 2 puszki ciecierzycy, 2 duże marchewki, cebula, por, 2 szklanki bulionu warzywnego, łyżka oliwy, 2 łyżeczki ostrej papryki, ząbek czosnku, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju rzepakowego.

Kminkowe słone paluszki: 150 g mąki, 10 dag gotowanych kartofli, sól, jajko, 150 g masła, łyżka nasion kminku.

Wykonanie

Czyścimy marchewkę, obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Kroimy pora. Odsączamy ciecierzycę z puszki (można ugotować surową, ale potrzeba do tego ok. 2 godzin po moczeniu w wodzie). Rozgrzewamy oliwę w garnku na średnim poziomie. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Rozgniatamy płaską częścią nożna czosnek i drobno siekamy, dodajemy do garnka. Dodajemy do cebuli i podsmażamy przez 1-2 minuty. Dodajemy marchewkę i pora oraz dosypujemy z pół łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając - 5 minut.

Dodajemy ciecierzycę oprócz 1/4 szklanki ziaren. Gotujemy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie - 5 do 6 minut.

Dodajemy bulion warzywny i 2 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą bardzo miękkie - 10 do 12 minut. Zdejmujemy z ognia.

Podczas gdy zupa się gotuje, przygotowujemy olej paprykowy: W małym rondelku rozgrzewamy olej rzepakowy i ostrą paprykę na średnim ogniu aż będą ciepłe. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Z grubsza siekamy pozostałe 1/4 szklanki ciecierzycy.

Za pomocą blendera partiami mielimy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem podajemy skropiony olejem paprykowym i posypany ciecierzycą.

Przygotowujemy paluszki z kminkiem. Zagniatamy ciasto z przesianej maki, masła, kartofli i soli. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm, smarujemy jajkiem, posypujemy kminkiem i grubą solą, kroimy w paski o szerokości 1,5 cm i długości ok. 10 cm. Wykładamy paluszki na posypaną mąką folię aluminiową. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku aż nabiorą złocistego koloru.

Zupa krem z ciecierzycy z kurczakiem i ryżem

Składniki: szklanka ciecierzycy z puszki, 20 dag pomidorów, łyżka oliwy, 1/2 średniej cebuli, 2 ząbki czosnku, łyżeczka papryki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki octu balsamicznego, szklanka bulionu (warzywnego lub drobiowego), 1/2 szklanki śmietany 18 %, płatki czerwonej papryki, oliwa, świeża bazylia.

Zapiekany kurczak z ryżem: 5 udek kurczaka, bez skórki, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła lub oliwy, 1 i 1/2 szklanki niegotowanego białego ryżu, 1 i 1/2 szklanki bulionu, 1 i 1/4 szklanki gorącej wody, po łyżeczce papryki w proszku i tymianku, po 1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli, czosnku i soli, pieprz, tymianek lub natka pietruszki do dekoracji.

Wykonanie

Przygotowujemy krem. W średnim garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i podsmażamy przez minutę, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy przez ok. pół minuty. Dodajemy paprykę, bazylię, tymianek, sól, pieprz i cukier. Potem ocet balsamiczny i mieszamy.

Dodajemy pomidory (bez skórki) i ciecierzycę. Znów mieszamy, a następnie dolewamy wodę i bulion. Gotujemy zupę przez 20-30 minut. Następnie pozwalamy jej ostygnąć przez co najmniej 10 minut. Przelewamy do blendera i miksujemy do gładkiego kremu.

Następnie przekładamy krem z powrotem do garnka i dodajemy śmietanę. Gotujemy na średnio-małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy płatkami czerwonej papryki, oliwą lub bazylią.

Przygotowujemy kurczaka z ryżem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Suche przyprawy - tymianek, paprykę, cebulę, czosnek, sól i pieprz przesypujemy do miseczki i mieszamy. Usuwamy skórę z ud, posypujemy mieszanką przypraw i nacieramy mięso z każdej strony.

Kroimy cebulę w drobną kostkę. Rozgniatamy czosnek (nożem) i drobno siekamy.

Rozsypujemy cebulę i czosnek w naczyniu do pieczenia, a następnie dodajemy kilka kawałków masła. Pieczemy przez 15 minut. Po ok. 10-12 minutach sprawdzamy i mieszamy, jeśli niektóre kawałki za bardzo się zrumienią.

Wyjmujemy naczynie do pieczenia z piekarnika. Dodajemy ryż na przypieczoną cebulę z czosnkiem. Układamy kurczaka na ryżu. Następnie zalewamy ryż (nie kurczaka, bo spłuczemy przyprawy) bulionem i wodą. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 30 minut.

Wyjmujemy i smarujemy kurczaka oliwą, a następnie pieczemy kolejne 20 minut, aż bulion się wchłonie. Odstawiamy na 5 minut, następnie wyjmujemy kurczaka i ryż. Dekorujemy natką pietruszki lub tymiankiem.

Zamiast udek można użyć filetów piersi z kurczaka lub piersi bez kości i skóry. Wtedy ryż wkładamy do piekarnika przykryty folią, ale BEZ kurczaka. Pieczemy ryż przez 30 minut, następnie zdejmujemy folię, na wierzchu układamy kurczaka, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika bez folii na kolejne 20-25 minut lub do wchłonięcia wywaru.

Obserwuj nas w
autor
Paweł Kulenty

Redaktor Paweł Kulenty

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy