Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem – przepis krok po kroku
Hoff Emil
Hoff Emil 25.03.2022 22:48

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem – przepis krok po kroku

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem – przepis krok po kroku
pixabay.com

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: dla kogo?

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem to świetny pomysł na lekki, zdrowy obiad. Zupa łączy w sobie smak i aromat warzywnego bulionu z pysznym gotowanym kurczakiem, słodką kukurydzą, ostrą papryczką chili, zdrową kaszą jaglaną i mocą aromatycznych przypraw.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem na pewno przypadnie do gustu dorosłym i dzieciom.

Prezentujemy prosty i szybki przepis na zupę kukurydzianą z kaszą i kurczakiem. Składniki i proporcje nie są ściśle ustalone. Można eksperymentować z przyprawami, tak by otrzymać w końcu idealną zupę kukurydzianą, pasującą do gustu wszystkich domowników. Zmiana składu bulionu także wpłynie na smak naszej zupy kukurydzianej, co daje nam kolejne pole do popisu i eksperymentów.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: ile kalorii?

Każda porcja zupy kukurydzianej z kaszą i kurczakiem ma nieco ponad 400 kcal. Nie jest to więc może danie dietetyczne, ale z pewnością nie jest też ciężkie i tuczące. To porządna, zdrowa zupa obiadowa, która daje siłę i energię bez zbędnych tłuszczów czy słodzików.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: trudność

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem to łatwe do przygotowania danie. Wystarczy kolejno wrzucać do garnka składniki, dając im trochę czasu na podsmażanie i podgotowanie.

Samodzielne zrobienie bulionu warzywnego zajmuje czas, ale również nie jest trudne. Możemy sobie jeszcze zaoszczędzić pracy, używając bulionu rosołowego z kostki, jednak bulion domowej roboty, na który przepis podajemy niżej, jest smaczniejszy od kupnego.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: czas na przygotowanie

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem powinna być gotowa po niecałej godzinie. Bulion powinien gotować się ok. 35 minut, a pozostałe składniki łącznie ok. 25 minut. Zebranie wszystkich składników i przyborów w jednym miejscu przed gotowaniem ułatwi i przyspieszy cały proces przygotowania dania.

Tagi: