Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem – przepis krok po kroku
pixabay.com

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem – przepis krok po kroku

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem to pyszna i pożywna potrawa, łącząca w sobie wiele smaków i aromat przypraw. Łatwo ją zrobić, doprawić i przyozdobić. Poznaj przepis na zupę kukurydzianą z kaszą i kurczakiem!

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: dla kogo?

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem to świetny pomysł na lekki, zdrowy obiad. Zupa łączy w sobie smak i aromat warzywnego bulionu z pysznym gotowanym kurczakiem, słodką kukurydzą, ostrą papryczką chili, zdrową kaszą jaglaną i mocą aromatycznych przypraw.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem na pewno przypadnie do gustu dorosłym i dzieciom.

Prezentujemy prosty i szybki przepis na zupę kukurydzianą z kaszą i kurczakiem. Składniki i proporcje nie są ściśle ustalone. Można eksperymentować z przyprawami, tak by otrzymać w końcu idealną zupę kukurydzianą, pasującą do gustu wszystkich domowników. Zmiana składu bulionu także wpłynie na smak naszej zupy kukurydzianej, co daje nam kolejne pole do popisu i eksperymentów.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: ile kalorii?

Każda porcja zupy kukurydzianej z kaszą i kurczakiem ma nieco ponad 400 kcal. Nie jest to więc może danie dietetyczne, ale z pewnością nie jest też ciężkie i tuczące. To porządna, zdrowa zupa obiadowa, która daje siłę i energię bez zbędnych tłuszczów czy słodzików.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: trudność

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem to łatwe do przygotowania danie. Wystarczy kolejno wrzucać do garnka składniki, dając im trochę czasu na podsmażanie i podgotowanie.

Samodzielne zrobienie bulionu warzywnego zajmuje czas, ale również nie jest trudne. Możemy sobie jeszcze zaoszczędzić pracy, używając bulionu rosołowego z kostki, jednak bulion domowej roboty, na który przepis podajemy niżej, jest smaczniejszy od kupnego.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: czas na przygotowanie

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem powinna być gotowa po niecałej godzinie. Bulion powinien gotować się ok. 35 minut, a pozostałe składniki łącznie ok. 25 minut. Zebranie wszystkich składników i przyborów w jednym miejscu przed gotowaniem ułatwi i przyspieszy cały proces przygotowania dania.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: składniki (ok. 3 porcje)

  • Kukurydza – 1 puszka 400 g
  • Kasza jaglana – 80 g
  • Filet z kurczaka – 300 g
  • Bulion warzywny – 1,25 litra (może być też z kostki)
  • Śmietanka 30% - 80 ml
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
  • Cebula – 1 mała
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Papryczka chilli – kawałek
  • Kurkuma – ½ łyżeczki

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: składniki bulionu

  • Woda – 2,5 l
  • Włoszczyzna poszatkowana – wedle gustu i uznania
  • Cebula – 1 sztuka
  • Natka pietruszki – gałązka
  • Laur – 1 liść
  • Ziele angielskie – 3 liście
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Pieprz – 1/3 łyżeczki
  • Koperek – szczypta

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: składniki opcjonalne

Do udekorowania zupy kukurydzianej z kaszą i kurczakiem można użyć np. listków bazylii, lauru, szczypiorku lub natki pietruszki.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: potrzebne przybory

Do ugotowania zupy kukurydzianej z kaszą i kurczakiem będzie nam potrzebny tylko podstawowy zestaw przyborów kuchennych: garnek na bulion, drugi na zupę, ostry nóż, praska do czosnku i łyżka do mieszania.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: przygotowanie bulionu

Nieodłącznym składnikiem zupy kukurydzianej z kaszą i kurczakiem jest bulion warzywny.

By przygotować bulion warzywny, zagotuj ok. 1,5 litra wody. Dodaj warzywa (włoszczyznę, cebulę, natkę pietruszki), przyprawy (sól, pieprz) i zioła (np. angielskie). Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez ok. 30 minut. Bulion jest gotowy! Wystarczy go odcedzić i dodać do zupy kukurydzianej.

Ugotowane w bulionie warzywa możemy wykorzystać w innych daniach. Możemy też zmielić je, wcisnąć do formy na kostki lodu i zamrozić. W ten sposób zrobimy sobie domowe kostki bulionowe do wykorzystania przy innych okazjach!

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: przygotowanie składników

Gdy bulion się gotuje, możemy przygotować resztę składników. Kroimy drobno cebulę i papryczkę chili. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, a kukurydzę z puszki przerzucamy do sitka i odcedzamy. Filet z kurczaka oczyszczamy z błon i chrząstek, płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w drobną kostkę.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: gotowanie zupy

Do garnka wkraplamy nieco oleju i wrzucamy sprasowany czosnek. Smażymy, póki się nie zarumieni. Dodajemy papryczkę chili, mieszamy i smażymy przez chwilę. Następnie do garnka wlewamy przygotowany bulion warzywny. Mieszamy wszystko i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie dodajemy kaszę jaglaną i przyprawy – kurkumę, sól i pieprz. Dobrze mieszamy i gotujemy kaszę przez ok. 10 minut bez przykrycia. Następnie dodajemy kukurydzę, mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut.

Na koniec do garnka wrzucamy mięso kurczaka. Po przemieszaniu gotujemy kolejne 5 minut.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem jest już gotowa! Przekładamy ją do talerzy i podajemy.

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem: podanie

Zupa kukurydziana z kaszą i kurczakiem ma ciekawą, żółtawą barwę i apetyczną konsystencję. Możemy ją jeszcze urozmaicić, wkładając na wierzch łyżkę śmietany, a dla ozdoby listek bazylii, lauru lub natki pietruszki.

Następny artykuł