Zupa ogórkowa
Własnoręcznie przygotowana zupa ogórkowa to pyszna propozycja obiadowa. Jest to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotuje się ją na rosole drobiowym lub wywarze z żeberek. Wegetarianie mogą ją przygotować także na bazie bulionu warzywnego. Przyrządza się ją bardzo szybko, a do tego jest pożywna i przyjemnie kwaśna.
Dlaczego zupa ogórkowa jest zdrowa?
Przede wszystkim jest to zasługa kiszonek. Taka żywność jest lekkostrawna, ma mnóstwo witamin, błonnika i minerałów cennych dla ludzkiego organizmu. To naturalne probiotyki. Korzystnie działają na mikroflorę jelitową, wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z infekcjami. Co więcej, kiszonki mają też bardzo mało kalorii, dlatego chętnie spożywają je osoby będące na diecie.
Składniki na zupę ogórkową na bazie bulionu drobiowego:
- 700 g porcji rosołowej (kurczak, indyk lub miks)
- 2 małe marchewki
- 2 małe pietruszki
- ½ korzenia selera
- 1 cebula
- 3 szt. dużych ziemniaków
- 4 duże lub 5 mniejszych ogórków kiszonych
- 150 g śmietany 18%
- posiekana natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania zupy ogórkowej na bazie bulionu drobiowego:
Zacznij od przygotowania rosołu drobiowego.
Mięso umyj i umieść w dużym garnku. Zalej wodą (do momentu przykrycia mięsa) i zagotuj. Zdejmij dokładnie szumowiny i wrzuć przyprawy.
Na palniku opal cebulę. Zdejmij z niej wierzchnią warstwę łupiny, umyj, osusz ręcznikiem papierowym, wbij na szpikulec i przyłóż do ognia. Opal cebulę z każdej strony (potrwa to kilka minut), ale staraj się, aby miała ona kolor brązowy, a nie czarny (spalony). Taką cebulę wrzuć do gotującego się rosołu.
Zmniejsz moc palnika na minimum. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler, pokrój je na dowolne kawałki i dorzuć do garnka. Gotuj całość pod przykryciem przez minimum godzinę.
Następnie wyjmij mięso oraz warzywa (zachowaj je) i przelej rosół przez sitko, aby oddzielić klarowny płyn. Wlej go z powrotem do garnka i ponownie włącz ogień.
Do zupy dodaj kilka marchewek z rosołu oraz obierz mięso i również wrzuć je do garnka. Obierz i umyj ziemniaki oraz pokrój je w kostkę. Gotuj całość przez około 10 minut.
Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj ogórki kiszone. Użyj całych, nie obieraj ich ze skórki. Dorzuć do zupy i dolej również ½ szklanki soku z ogórków. Gotuj całość przez kolejnych 10 minut.
Zupa powinna być już prawie gotowa. Posmakuj ją i ewentualnie dodaj soli i pieprzu.
Czas na dodanie śmietanki. Przełóż ją do miseczki i dodaj 2-3 łyżki zupy. Wymieszaj, a następnie wlej do garnka.
Teraz wystarczy przelać zupę na talerze i ozdobić posiekaną taką pietruszki.
Smacznego!
Wegetarianie, a nawet weganie, nie muszą rezygnować z tej potrawy. Oto przepis na wegańską zupę ogórkową:
Składniki na wegańską zupę ogórkową:
- 5 dużych ogórków kiszonych
- 3 ziemniaki (około 300 g)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ½ korzenia selera
- seler naciowy
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy i zioła: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, tymianek, lubczyk, koper
Do podania:
- śmietanka sojowa
Sposób przygotowania wegańskiej zupy ogórkowej:
Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę umyj i pokrój w małą kostkę, a następnie wrzuć do podsmażenia. Cebulka powinna się zeszklić po około 2-3 minutach.
W międzyczasie obierz ziemniaki i również pokrój je w średniej wielkości kostkę. Umieść je w garnku z osoloną wodą i podgotuj przez około 10 minut. Następnie dorzuć podsmażoną cebulę.
Przygotuj marchewkę i seler – obierz je, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zetrzyj również kiszone ogórki. Wszystkie składniki przesmaż przez chwilę na patelni, a następnie wrzuć do zupy.
W kostkę pokrój pietruszkę oraz seler naciowy i również wrzuć je do garnka.
Zupę przypraw. Dołóż liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, lubczyk, sól oraz pieprz. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na koniec spróbuj i dopraw według preferencji.
Zupa gotowa. Przelej ją do miseczki lub talerza i na środek nałóż łyżkę śmietanki. Całość posyp posiekanym koperkiem.