Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej
Zupa ogórka jest tradycyjną, polską zupą, którą możesz przygotować na wiele sposobów. Najbardziej popularna jest gotowana z ziemniakami. Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej smakuje równie wybornie i jest bardziej sycąca niż tradycyjnie przygotowana ogórkowa na ziemniakach. Poznaj przepis na błyskawiczną zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.
Kasza jaglana jest najstarszą kaszą. Posiada lekką goryczkę, której jednak łatwo się pozbędziesz, przelewając kaszę wrzątkiem. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wzmacnia organizm, jest sycąca i dostarcza energii na cały dzień.
Ogórki kiszone zawierają wiele cenny witamin i minerałów, które przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych, walczą z przeziębieniem i grypą, a także przywracają naturalną florę bakteryjną jelit po antybiotykoterapii.
Zupa ogórkowa smakuje również wyśmienicie, kiedy ugotujesz ją na wywarze z warzyw z dodatkiem soku po ogórkach. Tu znajdziesz przepis na pyszną i prostą zupę ogórkową bez mięsa.
Przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej
Składniki na 6-8 porcji:
-
duże udko z kurczaka
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
5 łyżek kaszy jaglanej
-
kawałek selera
-
6 ogórków kiszonych
-
cebula
-
2 liście laurowe
-
sól, pieprz
-
100 ml śmietany 18%
-
natka pietruszki
Jak przygotować zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej?
Udko umyj, oczyść i włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj cebulę, seler, marchewki, pietruszkę, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kaszę przelej wrzątkiem i dodaj do wywaru. Zetrzyj ogórki i wlej je do zupy. Dopraw solą, pieprzem, wlej śmietankę rozrobioną w wodzie i gotuj, aż kasza zmięknie. Oprósz posiekaną natką pietruszki.