Smakosze.pl Przepisy Zupa pomidorowa z papryką
canva/Yuliya Furman

Zupa pomidorowa z papryką

22 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa pomidorowa z papryką to prosty pomysł na pyszny i sycący obiad lub kolację. Pieczona papryka, pomidory i cebula z suszonymi ziołami to świetna baza na doskonały krem jak z restauracji. Poznaj przepis na rewelacyjną zupę-krem z pomidorów.

Zupa pomidorowa z papryką przygotowana z pieczonych warzyw ma zupełnie inny, wyjątkowy smak i aromat. Jest wprost idealna na pożywny obiad lub kolację dla całej rodziny. Warzywa skropione oliwą i oprószone ziołami przeniosą Cię w kulinarną podróż po słonecznej Italii.

Zupę pomidorową przygotowuję w formie gęstego kremu. Zupę podaję ze świeżą bazylią, chlebkiem czosnkowym lub grzankami. Każdy dodatek doskonale komponuje się z kremem, tworząc wyjątkowe danie. Zupa pomidorowa znika z talerzy błyskawicznie.

Przepis na zupę pomidorową z papryką

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1,5 kg dużych pomidorów malinowych

  • 1 kg papryki czerwonej

  • 2 czerwone cebule

  • po łyżeczce ziół prowansalskich, oregano i rozmarynu

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować zupę pomidorową z papryką?

Wszystkie warzywa pokrój na większe kawałki, następnie wyłóż je na posmarowaną oliwą blachę, oprósz ziołami prowansalskimi, oregano i rozmarynem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz przez godzinę.

Warzywa z sokiem zblenduj na głądką masę, dodając stopniowo wodę, aby powstał gęsty krem. Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy