Zupa pomidorowa z papryką
Zupa pomidorowa z papryką to prosty pomysł na pyszny i sycący obiad lub kolację. Pieczona papryka, pomidory i cebula z suszonymi ziołami to świetna baza na doskonały krem jak z restauracji. Poznaj przepis na rewelacyjną zupę-krem z pomidorów.
Zupa pomidorowa z papryką przygotowana z pieczonych warzyw ma zupełnie inny, wyjątkowy smak i aromat. Jest wprost idealna na pożywny obiad lub kolację dla całej rodziny. Warzywa skropione oliwą i oprószone ziołami przeniosą Cię w kulinarną podróż po słonecznej Italii.
Zupę pomidorową przygotowuję w formie gęstego kremu. Zupę podaję ze świeżą bazylią, chlebkiem czosnkowym lub grzankami. Każdy dodatek doskonale komponuje się z kremem, tworząc wyjątkowe danie. Zupa pomidorowa znika z talerzy błyskawicznie.
Przepis na zupę pomidorową z papryką
Składniki na 4-6 porcji:
-
1,5 kg dużych pomidorów malinowych
-
1 kg papryki czerwonej
-
2 czerwone cebule
-
po łyżeczce ziół prowansalskich, oregano i rozmarynu
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Jak przygotować zupę pomidorową z papryką?
Wszystkie warzywa pokrój na większe kawałki, następnie wyłóż je na posmarowaną oliwą blachę, oprósz ziołami prowansalskimi, oregano i rozmarynem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz przez godzinę.
Warzywa z sokiem zblenduj na głądką masę, dodając stopniowo wodę, aby powstał gęsty krem. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego.