Smakosze.pl
Chleb z czosnkiem i serem

Azurita, Getty Images

Zapieczony chlebek czosnkowy – przepis na danie z czerstwego pieczywa

4 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Każdemu zdarzyło się kupić zbyt dużo chleba, który po kilku dniach staje się czerstwy i nieprzyjemny w jedzeniu. Jeśli akurat masz wysuszone pieczywo w chlebaku, nie wyrzucaj go. Możesz z niego zrobić doskonałe pieczywo czosnkowe, które smak

Chleb czosnkowy jest rarytasem, którego smak uwielbia praktycznie każdy. Najczęściej zamawia się go w restauracjach specjalizujących się w kuchni włoskiej - grzanki czosnkowe z serem są pyszne i stanowią doskonałą przekąskę pomiędzy dużymi posiłkami.

Czosnkowe grzanki są także wspaniałą metodą na zutylizowanie chleba, który zbyt długo leżał w chlebaku. Nie warto go wyrzucać do śmieci i marnować żywności, gdy można przygotować banalnie prosty posiłek w mniej niż 20 minut. 

Chleb czosnkowy idealny na imprezy

Ważne jest, aby do poniższego przepisu wykorzystać cały bochenek chleba. Dzięki temu, po przygotowaniu, każdy będzie mógł oderwać z niego niewielki kawałek i raczyć się pysznym smakiem. Z tego powodu świetnie sprawdza się jako danie imprezowe. 

Cały proces przygotowania jest banalnie prosty, szybki i tani, dlatego każdy może go wykonać. Wykładając tak pięknie wyglądający chleb, wywołasz nie lada zachwyt u swoich gości, na których twarzach widoczny będzie szeroki uśmiech od ucha do ucha.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak długo można przechowywać jajka w lodówce po ugotowaniu na twardo. W tym tekście z kolei prezentujemy doskonały przepis Ani Starmach na zupę chrzanową.

Źródło: Anastasia Nadila, Getty Images

Przepis na chlebek czosnkowy

Składniki: 

  • bochenek czerstwego chleba pszennego

  • 200 g masła 

  • 200 g żółtego sera o mocnym smaku, np. cheddar, tylżycki, mazurski lub warmiński,

  • 10 ząbków czosnku

  • pęczek natki pietruszki

  • sól

Zacznij do przygotowania chleba. Natnij chleb w kratkę na tyle głęboką, by móc upchać w szpary ser, lecz na tyle płytką, aby nie przeciąć chleba całkowicie. Odstaw go na bok i zetrzyj wybrany ser na tarce o dużych oczkach. Nastaw piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 

W rondelku roztop masło. Czosnek posiekaj jak najdrobniej lub przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki posiekaj również bardzo drobno. Dodaj czosnek do masła i podsmażaj na niewielkim ogniu przez kilka minut. Uważaj jednak, aby czosnek nie stał się brązowy, ponieważ wtedy będzie gorzki.

Do masła po smażeniu dodaj pietruszkę oraz sól. Zalej tłuszczem równomiernie bochenek chleba. Teraz wsyp w nacięcia i na powierzchnie chleba ser, owiń w folię aluminiową i wstaw całość do piekarnika na 20 minut. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >